Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

  3 csodás túraútvonal, amit terepfutóknak találtak ki

  • Mészégető Marcsi
   A terepfutás szépsége, hogy nemcsak a mozgás örömét élheted át közben, hanem minden érzékeddel élvezheted a természet csodáit is. Észak-Magyarország rejtett panorámája, a Mecsek hűsítő erdei tanösvénye és balatoni kalandozás a szőlőben: íme, három olyan tanösvény, amit terepfutóknak találtak ki.
   A terepfutás szépsége, hogy nemcsak a mozgás örömét élheted át közben, hanem minden érzékeddel élvezheted a természet csodáit is. Észak-Magyarország rejtett panorámája, a Mecsek hűsítő erdei tanösvénye és balatoni kalandozás a szőlőben: íme, három olyan tanösvény, amit terepfutóknak találtak ki.

   1. Fedezd fel Észak-Magyarország rejtett kincsét, a Nagy-követ!

   Ha szereted a mesés panorámát, ugyanakkor a kirándulók tömegére kevésbé vágysz, akkor a Nagy-kőre vezető túraútvonalat neked találták ki. A Bükkszenterzsébet és Tarnalesz környékén található homokkőszikláról az északi középhegység látványa tárul eléd, ami megkoronázza a vadregényes ösvényeken át vezető terepfutást. A 7,8 km hosszú túraútvonal Tarnaleszről indul, ahonnan már az utad elején is gyönyörködhetsz a Nagy-kő szépségében. Majd az akácerdőbe érve élvezheted a lombok árnyékát, sőt, nyár elején a csodás akácillatot is. Végül egy rövidebb kapaszkodó szakaszon juthatsz fel a sziklabástyára, és élvezheted az eléd táruló dombsági tájat, továbbá a Mátra és a Bükk látványát. A peremektől érdemes távolabb megállni, hiszen a szélek rendkívül csúszósak lehetnek, a mélység pedig helyenként akár a 80 métert is elérheti. Ha megcsodáltad az eléd táruló panorámát, a szikla túloldalán, egy meredek ösvényen kezdheted meg az ereszkedést. A zegzugos árokban tekergő útvonal kalandos ösvényét követően a Darázs-patak völgyében, tágas réteken át juthatsz el a túra végcéljához, Bükkszenterzsébetre. Az év minden időszakában hatalmas élmény!

   2. Egy kör az Egri csillagokkal!

   Mielőtt a Mátra felé vennéd az irányt, a túraútvonal nem Eger környékén, hanem a Mecsekben található! Méghozzá a Vár-völgyi patakparton, ahol a jól ismert történet szerint Jumurdzsák elrabolta Vicuskát és Gergőt. Ha szereted az irodalmat, azért; ha érdekel a történelem, azért; ha nehezen találsz megfelelő futóterepet a forró nyári napokon, akkor pedig azért érdemes ellátogatnod a mecseki Magyaregregy körtúraútvonalára. A buszmegállótól induló 9,3 km-es útvonalon ugyanis égerfák, bükkfák, hársfák és tölgyfák lombjai nyújtanak árnyékot. A túra kiemelkedő pontja a Márévár, ami az ’56-os szabadságharc utolsó harcállása volt. Itt érdemes megállni és megnézni akár a kiállítást is. Amikor folytatod utadat, egy hosszabb ereszkedés után a Sín-gödörhöz érsz, ahol a patak hűsítő vize mellett futhatsz tovább, sőt többször át is kell kelned a vízen, ez pedig különösen jólesik, ha nyáron érkezel. Itt erőt meríthetsz a Barna-kő utáni, gyöngyvirágokkal szegélyezett emelkedőhöz, aminek megtétele után az ereszkedés következik, melynek végén elérsz a Völgységi patakhoz. Az utolsó 600 méter kevésbé élvezetes, út menti szakasza azonban nem tudja elvenni az élményeket, melyeket a történelmi, irodalmi és természeti kincsek nyújtanak számodra.

   3. Fennsíkfutás a magyar tengernél

   A Balaton-felvidék mindenki számára tartogat valamit. Legyenek ezek a szőlőhegyek, a hangulatos települések, a történelem által megtépázott, de nem legyőzött romok vagy a csodás panoráma. Nos, ebben a 12,4 km hosszú balatoni futókörben ezek mind együtt nyújtanak életre szóló élményt. A Szentbékkálláról induló útvonalon, az öreg-hegyi szőlők emelkedő szakaszát elhagyva, majd a kanyargó cserjésen és aszfaltúton haladva csodálhatod meg a Badacsony és a tanúhegyek szépségét. Sőt, utad során a Balaton is fel-feltűnik. Majd egy erdős szakaszt követően jutsz el az Eötvös Károly kilátóhoz, ahol a pazar kilátást egészében is élvezheted. Innen látható ugyanis Tihany, Köveskál, Kővágóörs, a túlparton a fonyódi hegy, nyugat felé pedig a tanúhegyek. Ha megcsodáltad a magyar tenger változatos vidékét, akkor sík terepen folytathatod utadat, melynek köves, füves, erdei és aszfaltos szakaszai egyaránt vannak. Az utat kíséri a Bika-, a Monostori- és a Cserkés-tó is. Ez utóbbit elhagyva kezd lejteni a terep, ugyanis egy kisebb völgybe érsz, ahol kanyarogva ereszkedhetsz tovább. Nemsokára házak is megjelennek a látóteredben, ismét Szentbékkállához közeledsz. Az utolsó szakaszon a Gyümölcsoltó Boldogasszony-templom és a Velétei palotarom is színesíti utadat. A gótikus lakótorony romját elhagyva a körtúra ereszkedő, végső szakaszához érsz, míg végül a faluban bezárul a futókör, amely után különösen jóleshet egy frissítő, akár egy így már igazán megérdemelt balatoni borból készített fröccs. Különleges élmény, akár nagyobb csapattal is érdemes nekivágni!