Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Tudtad?

Pisztácia, gránátalma és olajfák élnek a baranyai „kis Rómában”!

  • Szabó Sára
A napsütötte Villányi borvidéket és az erre a mediterrán térségre jellemző borkülönlegességeket talán senkinek nem kell bemutatnunk. Ám kevésbé ismert tény, hogy itt található hazánk egyik legmelegebb mikroklímája is, amely különleges fekvésének és domborzati viszonyainak köszönhetően ideális élőhely a Földön előforduló majd összes mediterrán növényének. Ez a pár négyzetkilométeres terület olyannyira egyedülálló, hogy a gránátalma, a pisztácia, a mediterrán örökzöldek, de még az olajfa is megél – sőt, kifejezetten jól érzi magát itt! Különleges arborétumban és gránátalmaföldön jártunk Máriagyűd mellett.
A napsütötte Villányi borvidéket és az erre a mediterrán térségre jellemző borkülönlegességeket talán senkinek nem kell bemutatnunk. Ám kevésbé ismert tény, hogy itt található hazánk egyik legmelegebb mikroklímája is, amely különleges fekvésének és domborzati viszonyainak köszönhetően ideális élőhely a Földön előforduló majd összes mediterrán növényének. Ez a pár négyzetkilométeres terület olyannyira egyedülálló, hogy a gránátalma, a pisztácia, a mediterrán örökzöldek, de még az olajfa is megél – sőt, kifejezetten jól érzi magát itt! Különleges arborétumban és gránátalmaföldön jártunk Máriagyűd mellett.

Hazánk egyik legmelegebb pontja egy mediterrán paradicsom

Az említett földterület Máriagyűd mellett, a Tenkes vonulata által körülölelt, déli tájolású hegyoldalban fekszik. A mikroklímát különlegessé teszik domborzati viszonyai: egyrészt a Tenkes hegy meredek lejtőjén a hideg levegő könnyen el tud folyni, másrészt a nyugati és keleti irányba lefutó hegygerincnek köszönhetően a terület csak délről nyitott, minden más irányból szélvédett. Különleges adottságaival ez a terület a világszerte is alkalmazott USDA klímazóna rendszere alapján 8A besorolású, amely a legtöbb mediterrán növény tűrőképességeinek határán belül van.

Nem véletlen, hogy Huber Kálmán, akinek PhD témája a mikroklíma kutatása volt, és társa, a világjáró kertészmérnök Dlusztus Miklós ezt a területet választotta, hogy hódoljon a növények iránti megszállott szeretetének.

A legmediterránabb gyűjtemény egy romantikus magánarborétumban

A tudatosan választott földterület kivételes gyűjteménynek ad otthont: Huber Kálmán mintegy 2 hektáros területén párját ritkító magánarborétum található. A kertben a világ több, mint 50 országából behozott, 400-nál is több fás szárú faj él, jól ellenőrzött, eredeti élőhelyi magból nevelt növények. Kiemelkedő jelentőségű a szamócafa, az olajfa és a pisztáciakollekció, de itt található Közép-Európa legnagyobb örökzöld tölgy-gyűjteménye, amely nem kevesebb, mint 34 fajt számlál. Az arborétum a kutató több, mint 15 éves külföldi terepmunkájának és beszerző útjainak köszönhetően nyerte el jelenlegi formáját. 

 

Érdekesség, hogy Huber Kálmán birtokán nem csak az európai mediterrán éghajlat fajaival találkozhatunk: az arborétumban majdnem minden kontinens mediterrán flórabirodalmából képviselteti magát növénykülönlegesség. A kert elrendezése is egyedi: a kutató egy-egy földterülettel élőhelyeket, földrajzi régiókat idéz fel, így pár lépés különbséggel kalandozhatunk az európai és a kaliforniai mediterrán flóra, a Közép- és Dél-Amerika hegyvidéki, valamint a Távol-Kelet és Ausztrália szubtrópusi monszun fajai közt. 

 

Mivel az arborétumban jórészt mediterrán növénykülönlegességek élnek, ezért bármikor is érkezzünk, színekkel, illatokkal és textúrákkal találkozhatunk. Előzetes bejelentkezés után romantikus sétát tehetünk a parkban, amelynek magasabb pontjain a távolban magasodó Siklósi várat, tiszta időben pedig még a horvátországi Papuk-hegységet is megcsodálhatjuk.  

 

Nem titkolt szándékom, hogy a nemsokára elkészülő vendégházban kóstolót kínáljak a vendégeknek, a kertben megtermő különleges gyümölcsökből – avat be terveibe Huber Kálmán. Mint mondja, az itt termő pisztácia, gránátalma, nyugati szamócafa gyümölcse, füge, kivi és saját olívaolajból készült ételek kerülhetnek majd az asztalokra. Az exkluzív gasztronómiai élmények keresőinek további érdekesség, hogy még a francia szarvasgomba is megtalálható a kertben, amely egy különleges, kereklevelű örökzöld tölgy tövében növekszik.

A terület slágergyümölcse a gránátalma, a lédús, savas vitaminbomba

Az arborétum tőszomszédságában találjuk Dlusztus Miklós kertészetének egy szeletét, ahol közel 500 gránátalma bokor, illetve számos más mediterrán gyümölcstermő és dísznövény található. A gazda összesen 14 hektáron nevel növénykülönlegességeket. A több, mint 30 éves múltra visszatekintő kertészet területén eddig több ezer növényféleség talált otthonra a világ számos kontinentális és mediterrán tájáról, ahol a hazai viszonyokhoz való alkalmasságukat figyeli meg Miklós. A legjobban bevált, jól vizsgázott, szépen fejlődő fajokat, fajtákat azután bátran ajánlja a hazai gazdák, hobbikertészek, növénykedvelők számára. Máriagyűdi és egerági birtokán többek között pekándió, pisztácia, gránátalma, olajfák, kínai datolya, szelídgesztenyék, kivi, datolyaszilva, mézalmácska, füge, indián banán, illetve a hagyományos gyümölcsfajok (pl. kajszi, szőlő, mandula, körte, stb!) ellenállóbb változatai is megtalálhatók, de számos izgalmas dísznövényt is beszerezhetünk tőle. A kutatások legújabb iránya a citrusfélék, a brazil guava (Feijoa), a mangó és az avokádó hazai termeszthetőségének vizsgálata. (Citromot és papayát már sikeresen termesztenek Magyarországon!)

 

Ahogy a kertész mondja, a klímaváltozásnak „köszönhetően” eddig ismeretlen gyümölcstermő- és más haszonnövények százai nyújtanak új lehetőségeket az őstermelőknek, magyar gazdáknak. Ezekkel a növénykülönlegességek akár komolyabb jövedelemtermelő tevékenység beindítására is alkalmasak, hiszen sok esetben tűrőképesebbek közismert növényeinkhez képest.

 

„Fontosnak tartom, hogy ezek az ismeretek eljussanak az emberekhez, ezért rendszeresen tartok előadásokat, szakmai beszélgetéseket, illetve rendszeresen jelen vagyok a Pécsi Vásárban is, ahol sokat mesélek ezeknek a különleges fajtáknak az előnyeiről. Honlapunkon is igyekszem minél részletesebben tájékoztatni az érdeklődőket. A gránátalma például az egyik legizgalmasabb gyümölcs, amelynek gasztronómiai jelentősége is kimagasló jelentős, és nemcsak a mediterrán éghajlatú térségeken él meg. Érdemes lenne a gazdáknak nyitni felé, hiszen nagyon komoly iránta a kereslet, és jelenleg nem ismert természetes ellensége hazánkban. Persze ez érvényes a többi ígéretes újdonságra is!” – zárja Dlusztus Miklós.

Hirdetés