Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Tudtad?

Kalandozás a Bakonyban – Kultúrtörténeti túra Bakonybélen

 • Novitatis
  Bakonybél egy, a Magas-Bakony ölelésében megbúvó, ezer éves múltra visszatekintő település, ahol szinte kézzel fogható a történelem. Elkalandoztunk a természeti csodákban és látnivalókban egyaránt gazdag völgybe, hogy megmutathassuk, mely látványosságokat, érdekességeket érdemes mindenképp megcsodálni!
  Bakonybél egy, a Magas-Bakony ölelésében megbúvó, ezer éves múltra visszatekintő település, ahol szinte kézzel fogható a történelem. Elkalandoztunk a természeti csodákban és látnivalókban egyaránt gazdag völgybe, hogy megmutathassuk, mely látványosságokat, érdekességeket érdemes mindenképp megcsodálni!

  A környék egyik legkülönlegesebb nevezetessége az 1018-ban Szent István király által alapított Szent Mauríciusz Monostor, amelyet mai napig bencés szerzetesek lakják. A nemrégiben felújított barokk templom egy kiállító és vetítő teremmel kiegészülve ismerteti meg a monostor több száz évre visszatekintő történelmét az érdeklődőkkel. A monostorhoz tartozó közel 5 hektáros klastromkert egy része rejtelmes, ősfás angolkert, míg a másik füveskert és gyümölcsös, ahol a szerzetesek kizárólag organikus módszerekkel termelnek és dolgoznak fel gyógynövényeket és gyümölcsöket. Ezekből többek között teát, lekvárt és szörpöt készítenek saját maguknak és a látogatóknak, akik meg is vehetik a termékeket az ajándékboltban. Az ínyenceknek érdemes kipróbálniuk olyan ritkaságokat, mint a medvehagymapüré vagy a somlekvár. Semmiképp ne hagyjuk ki a kóstolósorból az apátság sörkínálatát sem!

  Próbáld ki, milyen szerzetesnek lenni!

  Betekintést nyerhetünk a háttérmunkákba is: bejárhatjuk a szerzetesek gondozása alatt lévő gyógynövénykertet és arborétumot is, valamint felfedezhetjük a látványműhelyeket és a növényszárító padlást is. A bronzmegmunkáló és könyvkötő műhelyekben nem csak az ott zajló munkákba kaphatunk betekintést, hanem szervezett programok, oktatások keretében ki is próbálhatunk egyes munkafolyamatokat. Aki pedig lelki feltöltődésre vágyik, vagy pár napra „belebújna a szerzetesek bőrébe”, az a Szent Güntererről elnevezett vendégházban tud megszállni és bekapcsolódni a monostor életébe. Útnak indulás előtt érdemes tájékozódnunk az aktuális nyitva tartásról!

  S már Bakonybél, akkor érdemes a túránkban kis kitérőt tenni a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság csillagászati látogatóközpontja, a Pannon Csillagda irányába is, amely az alacsony fényszennyezési értékeknek köszönhetően tökéletes otthonra talált a völgyben. Több mint 400 négyzetméteren interaktív csillagászati és űrkutatási kiállítás fogadja a látogatókat, digitális planetárium, távcsőpark, 3D mars mozi és megannyi érdekesség biztosítja, hogy minden korosztály találjon magának elfoglaltságot. Kiváló családi program lehet. Szintén a Nemzeti Park gondozásában, Bakonybél központjában található a Bakonyi Erdők Háza is, amely a zirci apátság hajdani magtárában természetvédelmi és erdészeti gyűjteménnyel várja a kíváncsi szemeket. A gyűjtemény két nagy egységre osztható: a földszinten magát a természeti környezetet ismerhetjük meg, míg az emeleten az erdész, vadász és a faműves mesterségek tevékenységeiről tanulhatunk. Ha pedig elméleti síkon már mindent tudunk a térség természeti kincseiről, nincs más hátra, mint felfedezni őket a terepen.

  Minden bizonnyal nem okoz csalódást a természet szerelmeseinek sem a völgy: rengeteg forrásra, barlangra akadhatunk a környező erdőkben barangolva. Az Országos Kéktúra vonalán haladva megmászhatjuk az itt magasodó Kőris-hegyet, amelynek tetején a kilátó harmadik szintjéről pazar kilátás nyílik a környező hegyekre és a Balatonra. Ha pedig nem a magasság, hanem a mélység feltárása vonzana, akkor érdemes felkeresni az Odvaskői-barlangot, amely hajdanán betyároknak adott búvóhelyet. A barlang egy rövidebb, akár fél órás sétával kényelmesen bejárható, utána pedig érdemes felkapaszkodni a fölötte magasodó sziklabércre, innen ugyanis szép kilátás tárul elénk a környező erdőre.


   

  A Magas-bakonyi erdők mélyén lelhetünk rá a gyönyörű tóra is, amelyet a helyiek csak „Gyilkos tóként” emlegetnek, erdélyi nagytestvérére való hasonlósága miatt. Mindkét tó különleges ismertetőjegye a vízből kiálló, ég felé mutató facsonkok sokasága. Hivatalos nevén a Hubertlaki-tó, mesterségesen felduzzasztott és eredetileg vaditatónak készült Eszterházy gróf vadászkastélyához. A kastély egy tűzvészben sajnos elpusztult, azóta pedig a tavat átvette a természet, otthont adva többek közt a környék kétéltűinek.

  Bakonybél és környéke rejtett kincseire érdemes legalább egy napot szentelni, de akár egy hétvégét is kitölthetünk a változatos programokkal és a megannyi túraútvonallal, ami a települést körbeöleli. A sokszínű kínálat minden korosztály számára rejteget valami izgalmasat: egyéni és családos lelki feltöltődésre, elcsendesedni vágyóknak és a kalandkeresőknek egyaránt kiváló desztináció lehet. Egy a fontos; a tudásszomjunkat és a bakancsunkat ne hagyjuk otthon!