Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Tudtad?

Egy újra felépült vár: Szigliget

  • Novitatis
A Balaton-felvidék egyik jelképe, a Szigligeti vár megújult külsővel és élményekben gazdag új belsővel várja látogatóit: a történelmi falak titkai eddig sosem látott, interaktív köntösbe bújtatva tárulnak elénk.
A Balaton-felvidék egyik jelképe, a Szigligeti vár megújult külsővel és élményekben gazdag új belsővel várja látogatóit: a történelmi falak titkai eddig sosem látott, interaktív köntösbe bújtatva tárulnak elénk.

Panorámájához méltó új külsőt kapott az egyik legszebb kilátással rendelkező várunk. A felújítása során két fő szempontot tartottak szem előtt: igyekeztek a lehető legkorhűbben visszaállítani a vár egyes elemeit, miközben a teret alkalmassá tették a látogatók befogadására (akik rendezvények alkalmával akár több ezren is lehetnek). Ennek a kettőségnek a jegyében például felkerült a főkapura a vár utolsó tulajdonos családjának, a Lengyel Tótiak címere, miközben kialakításra kerültek a 21. századi igényeknek megfelelő vizesblokkok is.

Ugyanez az élménykínálatban is megjelenik: a vár történetének elmesélésében éppoly fontos szerepet játszanak a korhű eszközök és terek, mint a legmodernebb interaktív platformok. A várban helyett kapott több, teljesen történelmi funkciója szerint berendezett szoba, ahol betekintést nyerhetünk a 1600-as években élők mindennapjaiba. Bekukkanthatunk egy, az akkori igények szerint tökéletesen kényelmesnek mondott hálószobába, vagy elcsodálkozhatunk azon is, hogy a tűzpados konyhában felsorakoztatott konyhai eszközök közül hányat tartunk mai napig mi is a konyhánkban.

 

Az interaktív elemek beemelése érdekében a felújítás egyik fő fókusza a fedett terek kialakításán volt. Az interaktív kiállító térben helyet kaptak tapintható tárgymásolatok, világító vármakettek, 3D-s rekonstrukciós képek, a palotaszárnyban pedig egy vetítőhelyiség várja a látogatókat, ahol 3D-s technológiával készített animációk mutatják be a vár több mint 750 évének történetét. A modern, élményalapú látványelemekre a gyerekek és iskolások (de még a felnőttek is) biztosan hosszan emlékezni fognak, hiszen a klasszikus kiállító terekkel szemben itt arra ösztönzik őket, hogy érintsék meg a dolgokat, tegyenek fel kérdéseket és vegyenek részt a játékos ismeretszerzésben. A vár legfontosabb történelmi eseményeibe kronológiai kisfilmen, kronoszkópokon keresztül tekinthetünk be.

 

A Török Bálint toronynál a balatoni sajkás vízicsatát követhetjük végig, míg a felső várban például azt a villámcsapást reprodukálják, ami egykor felrobbantotta a lőportornyot. Az interaktív makettek segítségével végigkövethetjük a vár építésének történetét, megtudhatjuk, kik birtokolták a várat, kik voltak a szigligeti várkapitányok, sőt IV. Béla király élettörténetében is elmerülhetünk hiteles történeteken és legendákon keresztül. Kialakításra került egy középkori fegyvertár is, ahol saját kezünkben érezhetjük egy buzogány vagy épp egy pallos súlyát. Mindezek mellett a kiállítás részét képezi a Balaton-felvidék más végvárainak bemutatása, és többek között az is látható, hogy milyen volt Szigliget, amikor még szigetként állt a Balatonban.

Kétségtelenül a vár egyik legértékesebb eleme maga a kilátás, éppen ezért a felsővár csúcsát, a vár szívét is elsősorban eköré szervezték. Az épített elemek csak keretként szolgálnak, hogy mindenki gyönyörködhessen a panorámában. A Király-toronyból csodásan láthatóak a környék tanúhegyei: a sümegi, hegyesdi, somlói és csobánci csúcsok.

Fontos kiemelnünk, hogy a vár nem csak nyáron, hanem egész éveben várja látogatóit. Újonnan kialakított fedett tereinek köszönhetően tökéletes választás lehet akár rosszabb időben is. Az újjáépült vár izgalmas programlehetőség mind a tudásszomjas iskolai csoportoknak, mind a kulturáltan kikapcsolódni vágyó baráti társaságoknak, csakúgy, mint a minőségi együtt töltött időre vágyó családoknak. A változatos programok között mindenki találhat a maga kedvére valót, és ami miatt garantáltan megéri felmászni a vár legmagasabb csúcsára: a lélegzetelállító 360 fokos panoráma.