Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Gombócból sosem sok, főleg, ha merész és őszinte - Interjú Koncz Andreával

0:00
0:00

Szabó Sára

Egy nyári szívességtől egészen egy sokszorosan díjnyertes fagyizóhálózatig vezetett Koncz Andrea útja, aki férjével közösen építette fel az évtizedek alatt országos elismertségre szert tevő Sissi Fagylalt márkát. De hogyan válik egy családi vállalkozásból merész ízkombinációkkal hódító fagylaltbirodalom? Mi hajtja azt, aki képes akár 150 különböző ízt megálmodni – és nem riad vissza attól sem, hogy áfonyát kecskesajttal, rozmaringot sült barackkal párosítson? Erről – és sok minden másról – mesél nekünk Koncz Andrea, a Sissi Fagylalt megálmodója és tulajdonosa.
Egy nyári szívességtől egészen egy sokszorosan díjnyertes fagyizóhálózatig vezetett Koncz Andrea útja, aki férjével közösen építette fel az évtizedek alatt országos elismertségre szert tevő Sissi Fagylalt márkát. De hogyan válik egy családi vállalkozásból merész ízkombinációkkal hódító fagylaltbirodalom? Mi hajtja azt, aki képes akár 150 különböző ízt megálmodni – és nem riad vissza attól sem, hogy áfonyát kecskesajttal, rozmaringot sült barackkal párosítson? Erről – és sok minden másról – mesél nekünk Koncz Andrea, a Sissi Fagylalt megálmodója és tulajdonosa.

– Családi sikertörténet, amely a Balaton partjáról indul az 1980-as években, és sokszorosan díjnyertes fagyizó-hálózatként folytatódik. Hogyan jutottál el Zamárdiból Gödöllőig, majd vissza Balatonakarattyára?

 

– „Az 1980-as évek végén sokszor besegítettem egy kedves ismerősöm fagylaltozójában Zamárdiban, amíg ő a keletnémet származású feleségével hazalátogatott a nyárra. A ’90-es évek elején, Németország újraegyesítése után úgy döntöttek, visszaköltöznek a nő szülővárosába. Természetesen először nekünk ajánlották fel a fagyizót, amit hosszas gondolkodás után megvásároltunk a férjemmel. Friss házasok voltunk, nem volt nagy megtakarításunk, de tudtam, hogy élvezni fogjuk.

Mindent otthagyott nekünk, de semmi tapasztalatunk nem volt a fagylaltkészítés terén. Egyetlen recept volt kitűzve a falra, abból kezdtünk el dolgozni, és folyamatosan képeztük magunkat.

Itt töltöttünk hét évet, majd egy önkormányzati területrendezés miatt le kellett bontani az egységet. Ekkoriban születtek a lányaim is, így hosszú évekre eltávolodtunk a fagylaltok világától. Ám amikor a kisebbik lányom négyéves lett, úgy döntöttem, elég nagyok már ahhoz, hogy újra belevágjunk a vállalkozásba – ezúttal nem a Balaton partján, hanem a szülővárosunkban, Gödöllőn.”

– A lokáció tehát adott volt, hogyan jött Erzsébet királyné a képbe?

 

– „Gödöllő és a Sissi-kultusz régre nyúlik vissza. A Grassalkovich-kastély Sissi egyik kedvenc tartózkodási helye volt, sok időt töltött itt, gyakran lovagolt a környékbeli erdőkben, ligetekben, és rendkívül jó kapcsolatot ápolt a helyiekkel is. Nem volt kérdés számunkra, hogy Sissit válasszuk névadónknak – méltó a városhoz és az általunk képviselni kívánt minőséghez is. Ma pedig már nemcsak Gödöllőn van egységünk, hanem Veresegyházán és Balatonakarattyán is.”

 

– A karrieredben kiemelt szerepet kap az egészségtudatosság, és e köré épül a Sissi Fagylalt is. Mit tapasztalsz: a fogyasztók részéről is elvárás, hogy tiszta alapanyagokból készüljenek a gombócok?

 

– „Úgy gondolom, igen. Azok a fogyasztók, akik törekednek a minőségre és keresik a valódi ízeket, egyértelműen meg tudják különböztetni a természetes alapanyagokból készült fagylaltot az aromákkal, színezékekkel és térfogatnövelőkkel dúsított termékektől. Jó minőségű fagyit készíteni voltaképp nem nagy ördöngösség: ha gyümölcsfagylaltot akarsz, tegyél bele gyümölcsöt – ne aromát, ne pasztát. Ha tejes fagylaltot szeretnél, használj valódi tejet, tejszínt, vajat – ne növényi tejeket vagy habosítószereket. Főzd meg magad a karamellt, pirítsd te a magvakat, készítsd el a lekvárt vagy a piskótát a fagyihoz – mindent természetesen, kényelmi termékek nélkül. Mi is így gondolkodunk.”

 

– Mi az a fagylaltélmény, ami máig meghatározó neked?

 

– „Van egy olasz származású mentorom, aki szenzációs tudással rendelkezik. Az immár hetven év feletti fagylaltmester minden évben rengeteget segít nekem, és biztat, hogy ne csak hazai, hanem olaszországi versenyeken is mérettessem meg magam. Számomra az ő fagylaltja az etalon!”

– Rákóczi-túrós rozmaringos sült barackkal, szelíd kender vadszederrel, vagy balzsamos sült áfonya lágy kecskesajttal – elképesztően merész párosítások! Honnan jön az inspiráció, és hogyan zajlik a kísérletezés, kóstolás?

 

– „Mindenhonnan. Akármerre járok – étteremben, boltban, főzőműsort nézve, szakácskönyvet lapozgatva – mindig keresem az új ízeket. A környezetemben élők is tudják ezt, így gyakran jönnek hozzám ötletekkel. Maga a kísérletezés hosszadalmasabb: először kikísérletezem az ízt és az állagot, majd, ha úgy érzem megfelelő, bevonom a környezetemben élőket a kóstolásba.

Amikor úgy látom, hogy célegyenesben van egy új íz, mindenki, aki él és mozog körülöttem, kóstolja. Fontos ez a fázis, mert ahány ember, annyi ízlés – márpedig tudjuk: ízlésről nem lehet vitatkozni.”

– A Sissi fagylaltok számtalan díjat bezsebeltek már, köztük Az Év Fagylaltja és a Balaton Fagyija versenyeken. Mit jelentenek neked ezek az elismerések?

 

– „Igazából már annyiszor mondtam, hogy nem szeretnék többet versenyezni, mert elképesztő energiát emészt fel – ám mindig van egy új ötlet, ami elvisz a következő megmérettetésig. Számos díjunk van: a Balaton Fagyija versenyen 2022-ben fődíjat nyert az Eszterházy epercsoda levendulával, 2023-ban pedig különdíjat kapott az Egyszerűen túrógombóc. Az Év Fagylaltja versenyen 2021-ben három díjat is elnyert a Balzsamos sült áfonya lágy kecskesajttal, 2023-ban pedig a szakmai szervezetek különdíját kapta a Rákóczi-túrós rozmaringos sült barackkal. Ezek óriási elismerések nemcsak nekem, de a csapatomnak is. Tavaly például három kiváló cukrász tanuló segítségével egy olasz versenyt is sikerült megnyernünk. Ezeknek a kísérletezéseknek az eredménye a közel 150-féle Sissi-íz, és arra is büszke vagyok, hogy minden évben, augusztus 20-án elkészítjük a Magyarország Tortáját fagylalt formájában is.”

 

– Mik a terveid a jövőre nézve?

 

– „Ha saját egységet nem is, de franchise-rendszerű Sissi Fagyizókat szeretnénk még nyitni az országban. Emellett hosszú távú terveim között szerepel az oktatás és a mentorálás is. Rengeteg felfedeznivaló van még a fagyik világában!”

 

Weboldal | Facebook | Instagram