Helyszín címkék:
5 kiváló csokoládéműhely édesszájúaknak
Szabó Sára
À la Sophie, Felsőtárkány
A felsőtárkányi À la Sophie Cukrászműhely bonbonkészítő workshopja egy letisztult, mégis inspiráló élmény lehet azoknak, akik nemcsak kóstolni, hanem érteni is szeretnék a csokoládét. Dimény-Barkóczi Zsófia édes birodalmában lépésről lépésre tanuljuk meg, hogyan lesz az alapanyagból karakteres, egyedi bonbon – apró trükkökkel, figyelemmel és precizitással. A műhely hangulata nyugodt, alkotásra hívó; mindenki a saját tempójában dolgozik, mégis közösségi élménnyé válik az esemény. A foglalkozás végére nemcsak csokoládét készítünk, hanem megértjük, miért jó néha két kézzel, csendben, anyagból és ízekből építkezni. A fényes és roppanós bonbonokat díszdobozban haza is vihetjük – ha nem fogynak el már útközben –, de az igazi hozadék a tapasztalat, amit tovább vihetünk.
CsilliChocobons Csokiműhely, Balatonlelle
Földes Csilla balatonlellei műhelyében egész évben mennyei csokoládéillat terjeng. Összesen közel egy tucat féle kurzus érhető el a CsilliChocobons-ban – a kezdőtől a haladó tanfolyamokig, a kóstolótól az edukatív, „csináld magad” workshopokig. Amennyiben magunk szeretnénk kipróbálni a csokoládékészítést, választhatjuk a 2-3 órás bonbon-, táblás csoki-, konyakmeggy- és trüffelgolyó-készítő tanfolyamokat. Ha pedig mélyebben beleásnánk magunkat a temperálás és a polikarbonát formába öntés rejtelmeibe, böngésszünk az egynapos kurzusok között!
Kisebb csoportok, osztályok számára vagy csapatépítőre kiváló választás a kóstolóval megspékelt bemutató foglalkozás, amelynek során megismerkedhetünk a mennyei alapanyaggal, a rendhagyó óra végén pedig előkerül a csokiszökőkút. A program édes zárásaként gyümölcsökkel teli nyársat mártogathatunk a belga tejcsokifolyamba.
Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda, Sopron
Hazánk egyik legkülönlegesebb csokoládészentélye Sopronban várja az édesszájú zarándokokat – ez a mennyei hely nem más, mint a nagy múltú osztrák Harrer cukrászdinasztia magyarországi műhelye, a Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda. A 2009-ben megnyílt soproni egység nemcsak a bonbonok birodalma, hanem igazi élménytér: a kóstolók mellett egy lenyűgöző panorámájú kávézó és cukrászda is helyet kapott benne, ahol tényleg minden a csokoládé szeretetéről szól.
A varázslatos terekben naponta indulnak csokoládékóstolók, amelyek során nemcsak a kulisszák mögé leshetünk be, hanem ízutazásra is indulhatunk – a kakaóbabtól, a „bean to bar” táblákon keresztül a krémes csokoládéitalig, mindenfélét. A kóstolók fix időpontokban indulnak, ám előzetes bejelentkezés szükséges a részvételhez.
Sweetic Csokoládéműhely, Szigetszentmiklós
Ha szeretnénk elsajátítani a bonbonkészítés csínját-bínját, a szigetszentmiklósi Sweetic Csokoládéműhelyben igazán jó kezekben leszünk. Zala Judit és férje, Viktor közel egy évtizedes versenyzői pályafutásuk során több mint ötven nemzetközi szakmai díjat nyertek el.
Hello Hungary tipp: Ha szigethalmi üzletükben, a Sweetic Csokoládé és Pop bárban járunk, kóstoljuk meg a messze földön híres, világbajnok beriolett–pisztácia bonbont, valamint a 2022-es Great Taste Awards egyik finalistáját, a pisztácia ropogóst!
A Sweeticnél azonban nemcsak kóstolni, hanem tanulni is lehet: a komolyabban érdeklődők kezdő és haladó bonbonkészítő kurzusokon pillanthatnak be a csokoládékészítés világába, ám ha nagyobb társasággal – például osztállyal vagy céges csapattal – érkeznénk, válasszuk a kóstolóval egybekötött ismeretterjesztő programot, a CsokiCOOLtúrát.
Szerencsi Bonbon, Szerencs
Talán a Szerencsi Csokoládét senkinek sem kell bemutatnunk. Azt viszont már kevesen tudják, hogy a gyárba belépve mi is „csokigyárosokká” változhatunk. Az interaktív műhely keretében a legkisebbektől a legnagyobb érdeklődőkig bárki cukrászsapkát húzhat, és kipróbálhatja, milyen érzés formába önteni egy tábla csokoládét. A gyárlátogatás izgalmas időutazás lehet, amelynek során bepillanthatunk a híres szerencsi csokoládégyártás kulisszatitkaiba, megismerhetjük a márka történetét, és megtudhatjuk azt is, hogyan lesz a kakaóbabból édesség.
A 90 perces workshop során bonbonmesterek bőrébe bújva két tábla csokoládét is elkészíthetünk, kidíszíthetjük, és haza is vihetjük saját kreálmányunkat. Az interaktív műhelyfoglalkozás során a kóstolás sem maradhat el. A szerencsi gyár akár 36 fős csoportokat is tud fogadni. A foglalkozásra előzetes bejelentkezés szükséges.