Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Toplisták

Nálatok milyen lemez pörög? – Hazai lemezbolt körtúra, nem csak lemezgyűjtőknek

  • Szabó Vivien
A bakelit kultúra új virágkorát éli: az analóg hangzás varázsa visszatért, egyre többen keresik az autentikus zenehallgatás élményét. Az újraéledő trend részeként a lemezgyűjtés is egyre népszerűbbé válik, és ez az érdeklődés az ország számos lemezboltjában tetten érhető. Tarts velünk egy körutazásra, amelynek során bejárjuk hazánk különleges lemezboltjait, és megismerkedünk a bakelitlemez-gyűjtési szokásokkal.
A bakelit kultúra új virágkorát éli: az analóg hangzás varázsa visszatért, egyre többen keresik az autentikus zenehallgatás élményét. Az újraéledő trend részeként a lemezgyűjtés is egyre népszerűbbé válik, és ez az érdeklődés az ország számos lemezboltjában tetten érhető. Tarts velünk egy körutazásra, amelynek során bejárjuk hazánk különleges lemezboltjait, és megismerkedünk a bakelitlemez-gyűjtési szokásokkal.

Listánk nemcsak a régóta hűséges bakelitgyűjtőknek szól, hanem mindazoknak, akik kíváncsiak a minőségi zenehallgatás élményére, és arra, miért érdemes visszatérni a hagyományos lemezekhez a digitális zenei formátumok helyett.

Analóg élmény a digitális korban

Feldobni egy lemezt már önmagában rituálé: a lemezjátszó tűjének leereszkedése, a pörgő lemez látványa, a lemezfordulás ritmusa és az egyedi dizájnnal rendelkező borítók végigsimítása szinte művészi szintre emelik a zenehallgatást. Ez a közvetlen, fizikai formátum lehetővé teszi, hogy még személyesebb kapcsolatot alakítsunk ki kedvenc zenéinkkel. Nem véletlen, hogy a fanatikus lemezgyűjtők hosszú órákat töltenek a lemezboltokban ritka, kedvelt albumokat keresgélve.

Erre a szenvedélyre építve nyílt meg a szegedi Néma Papagáj lemezbolt is, amegy egyaránt várja a megszállott gyűjtőket és a kíváncsiskodó zöldfülűeket. A kínálat eklektikus, vannak itt nagy számban jazz- és komolyzenei lemezek, de találhatunk punk, szintipop és hip-hop hanganyagokat is. Már az ajtón belépve megcsap minket az üzlet egyedi atmoszférája, a falon és a külön erre a célra kialakított tárolókban szépen rendezve sorakoznak a lemezkülönlegességek, és szinte biztosak lehetünk benne, hogy a lemezlejátszón is egy gondosan kiválasztott bakelit pörög. A stílusok között önállóan is böngészhetünk, de örömmel állnak rendelkezésünkre a bolt munkatársai, ha konkrét kéréssel érkezünk. 

Visszatérés a lassú élethez

A felgyorsult világunkban, a folyamatos információdömpingben a lelassulás egyre jobban felértékelődik: szeretnénk, ha csak pár pillanatra is, kiszállni a mókuskerékből. A bakelit hallgatás éppen illeszkedik ehhez a vágyhoz, hiszen megköveteli a dedikált időt: nem lehet rohanva lemezt lejátszani.

Ezt az érzést talán a veszprémi Wine and Vinyl csípte el legjobban, ahol a bakelitek világa összefonódik a minőségi borfogyasztás kultúrájával, ezzel tökéletes közeget alkotva a kikapcsolódáshoz. A bor- és zenekínálat egyaránt gondos válogatás gyümölcse: legyen szó alternatív, rock, jazz vagy akár pop-zenéről, natúr borokról, proseccókról, hazai vagy külföldi borkülönlegességekről, itt megtaláljuk. A helyszínen bor- és bakelitlemez vásárlásra is lehetőségünk van, és bátran kérhetünk javaslatot párosításra is, hiszen itt biztosan tudják, melyik album milyen bort szürcsölgetve cseng a legszebben.

A közös szenvedély találkozóhelye

A lemezeken keresztül kialakuló érzelmi és kulturális kapcsolatok évtizedek óta összekötik az embereket a zenével és az azt készítő művészekkel. Ezek az emlékek és érzések sokszor messze túlmutatnak magán a zenén, és egyfajta kötődést, közösséget teremtenek azok között, akik ugyanazokat a lemezeket kedvelik. A lemezboltok, mint közösségi találkozóhelyek, egy olyan térnek számítanak, ahol ezek a kapcsolódások és élmények valósággá válnak.

A dunaújvárosi 777 Zenebolt is ezt az összekötő szerepet erősíti a közösségben: nem csupán egy bolt, ahol lemezeket lehet vásárolni, hanem egy olyan hely, ahol az emberek egymásra találnak a közös szenvedély, a zene iránti rajongás kapcsán. Mint az egyik legaktívabb vidéki lemezbolt, a 777 Zenebolt rendszeresen részt vesz országos rendezvényeken, például az évente megrendezésre kerülő Lemezboltok Napján, mely lehetőséget teremt a közösségnek arra, hogy együtt ünnepeljenek és egymásra találjanak a lemezek szeretetén keresztül. 

Látogassunk el ezekbe a különleges értéket képviselő lemezboltokba, és támogassuk a helyi zenei kultúrát! Nálatok ezután milyen lemez pörög?

Hirdetés