Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Toplisták

Látogasd meg a legkülönlegesebb vízeséseket az országban!

 • Kovács Kata
  Romantikus, lépcsős vízzuhatag, betyárokat rejtő szurdok vagy egy jégbe fagyott vízesés pazar látványa. Ha valami különleges úti célra vágysz, akkor keresd fel hazánk legszebb vízeséseit!
  Romantikus, lépcsős vízzuhatag, betyárokat rejtő szurdok vagy egy jégbe fagyott vízesés pazar látványa. Ha valami különleges úti célra vágysz, akkor keresd fel hazánk legszebb vízeséseit!

  A víz közelében megkönnyebbül a test és a lélek is. A vizek, legyen az egy bővizű forrás, vagy egy csendesen csörgedező patak, kiszakítanak minket a mindennapok fogságából, és észrevétlenül árasztanak el nyugalommal. Itt az ideje felkeresni azokat a bakancslistás helyeket, ahol a természetben töltött időt a vízesések mesés látványa koronázza meg. A legszebbek közül válogattunk.

  Az Ilona-völgyi-vízesés a Mátra szívében

  A zord kőtömbök között alábukó vízzuhatag hazánk legmagasabb, természetes vízesése. Vize még a nyári szárazságban sem apad ki teljesen, azonban, ha teljes pompájában szeretnél benne gyönyörködni, akkor érdemes egy kiadós eső után vagy a tavaszi hóolvadáskor felkeresni. A 10 méter magas zuhatag minden évszakban más arcát mutatja. A jégbe fagyott vízesés legalább annyira mesébe illő látvány, mint ősszel, amikor arany színekbe öltözik. A Mátra szívében található Ilona-völgyi vízesés csak egyike a táj természeti szépségeinek. A Parádfürdőről induló – közel 6 kilométer hosszú – tanösvény a geológiai értékeket és az egykori ércbányászat történetét mutatja be. A túraútvonal a parádfürdői Károly-kastélytól indul, majd az Ilona-patakot követve, egészen a vízesésig vezet. A közepes nehézségű ösvény 3 óra alatt kényelmesen bejárható, miközben eléd tárul a Kékes változatos arca, sőt közben megkóstolhatod a hegység mélyéről feltörő kénes ásványvizet, a híres Parádi vizet is.

  Romantikus vízzuhatag a Pilisben

  Bővizű források, vadvirágos rétek és az érintetlen természet teszi vonzóvá ezt a pilisi körtúrát. Az útvonal könnyen, bő három óra alatt teljesíthető. Megfelelő ruházatról és élelemről gondoskodj, s legyen nálad kulacs: szomjadat a túra során három forrásból is csillapíthatod. A körtúra kiindulópontja Dömörkapu, ahol már néhány lépés után eléd tárul az ország egyik legszebb, andezit sziklák közt zubogó, lépcsős vízesése. A látványos zuhatagot a Bükkös-patak táplálja, aminek vadregényes völgyében folytatódik a túra. Tisztások és erdők váltják egymást, miközben feltárul Dobogókő és a Prédikálószék lenyűgöző látványa is. Vedd az irányt Lom-hegy, majd Bölcső-hegy felé, onnan a Lajos-forrás felé ereszkedve gyönyörködhetsz Szentendre panorámájában. A ligetes erdő lejtőin egyre lejjebb ereszkedik az út, majd a Kőrösi Csoma Sándor kilátópihenőt érintve, hamarosan a túra kiindulópontján találod magad.

  Fátyol-vízesés a Bükkben

  Hazánk egyik legkedveltebb turisztikai célpontjai közé tartozik a Szalajka-völgy. A lélegzetelállító vízesés azonban csak egy a környék látnivalói közül. Az erdei kisvasút szemet gyönyörködtető helyszíneken zakatol, a pisztrángos tavak látványa nyugalommal tölt el, az Istállós-kő ősemberbarlang mélyén pedig szárnyra kelhet a fantáziád. A Fátyol-vízeséstől nem messze található a völgy egyik geológiai kincse, a Bükk-hegység egyik legnagyobb vízhozamú karsztforrása. Gyönyörű természeti jelenség, ahogy a kristálytiszta víz utat tör magának a sziklából. Ennek szomszédságában, a Horotna-völgyben található a térség egyedülálló szabadtéri múzeuma, ahol feledésbe merült, erdei mesterségeket elevenítenek fel. A völgyben tett kirándulás kiváló alkalom arra, hogy elmerülj a természet szépségeiben, és bepillantást nyerj a Bükk múltjába.

  Vadregényes túra és egymást érő vízesések a Rám-szakadékban

  Izgalmas kirándulásnak ígérkezik a dömösi körtúra. A falusi községház parkolójában – ami a túra kiindulópontja és végállomása is egyben – már érezni az erdőből áradó, párás levegőt. A zöld jelzést követve néhány kilométer gyaloglás után rátalálsz a korlátokkal és létrákkal biztosított keskeny, sziklás útvonalra, ami nagyon népszerű a kalandvágyó erdőjárók körében.

  A gyönyörű környezet és az egyedülálló szurdok azonnal elvarázsol majd. A 30 méteres sziklafalak szigorúságát a kapaszkodók játékossága, a smaragzöld mohapárnák és az egymást érő vízesések szelídítik magával ragadó élménnyé.

  A szurdokból kiérve érdemes kicsit megpihenned és erőt gyűjtened a folytatáshoz. A tanösvény táblái a Lukács-árok, majd a Malom-völgy felé irányítanak. A kanyargós ösvények kiszélesednek, végül belekapcsolódnak az erdészeti aszfaltútba, ami visszavisz a túra kiindulópontjára.

  Római-fürdő vízesés a Bakonyban

  Hazánk egyik legszebb szurdokvölgye a Bakony mélyén, a Gaja-patak mentén található. A Bakonynána közelében fekvő terület nagy múltra tekint vissza. A rómaiak idejében a feltevések szerint fürdőhely volt, később legendássá vált betyárok leltek menedéket a völgyben. A Római-fürdő vízesésre az időjárás hatással van, legszebb arcát az esős időszakokban mutatja. Több útvonalon juthatsz el ehhez a természeti látnivalóhoz, az egyik legszebb ösvény Jásdról indulva követi a Kéktúra vonalát, ami érinti a helybéli Szentkutat is. A kút a legendák szerint úgy keletkezett, hogy Jásdi Péter remete az erdőben vezekelt és szomjazott. Álmában megjelent Szűz Mária és azt mondta: áss, hogy vizet találj. A helyszín közkedvelt zarándokhely, a természet szerelmesei pedig szomjukat csillapíthatják a vizéből.