Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Toplisták

Csodálatos őrségi bringaútvonalak

 • Szabó Sára
  Ha kategorizálnunk kellene az őrségi tekerést, mint szabadidős tevékenységet, akkor a szenvedés és a gyönyörködés skáláján valahol középen, a megkérdőjelezhetetlenül kellemes, mégis kicsit fájdalmas pontján helyeznénk el. A fájdalom a barátunk ősi mondással itt igazán azonosulhatunk, miközben tényleg olyan, mintha a Mennyország felé vezető hullámvasúton suhannánk. Mutatunk két olyan bringaútvonalat, ami garantáltan nem okoz csalódást!
  Ha kategorizálnunk kellene az őrségi tekerést, mint szabadidős tevékenységet, akkor a szenvedés és a gyönyörködés skáláján valahol középen, a megkérdőjelezhetetlenül kellemes, mégis kicsit fájdalmas pontján helyeznénk el. A fájdalom a barátunk ősi mondással itt igazán azonosulhatunk, miközben tényleg olyan, mintha a Mennyország felé vezető hullámvasúton suhannánk. Mutatunk két olyan bringaútvonalat, ami garantáltan nem okoz csalódást!

  Talán az ország legszebb, kiépített kerékpáros körtúrái közé tartozik az a hat útvonal, amelyet pár éve adtak át a tekerés szerelmeseinek az Őrségben. A kétirányú táblázás lehetővé teszi, hogy Őriszentpétertől indulva bármelyik irányba be tudjuk barangolni a tájegység dimbes-dombos vidékét. Az Őrség 6-os ráadásul nemcsak a tekerésről szól, az útvonalak olyan látnivalókat érintenek, mint a pityerszeri skanzen, az alpakafarm, vagy a kézműves csokoládémanufaktúra. Mutatunk kettőt – bármelyiket is válasszuk, feledhetetlen élmény lesz testünknek, lelkünknek.

  Vadlovak, bölények és égig érő paszuly is vár ezen a Szlovéniát átszelő körtúrán

  Útvonal: Őriszentpéter – Szalafő – Hodos – Krplivnik (Kapornak) – Domanjsevci (Domonkosfa) – Kercaszomor – Bajánsenye – Őriszentpéter
  Túra hossza: 33 km
  Túra nehézsége: közepes

  Őriszentpéterről Szentgotthárd irányába indulunk a közúton. Mint mindegyik útvonalon, itt is jól látható táblázás segíti a tájékozódást, így nem kell folyton előkapkodnunk a térképet. Szalafő irányába, az Árpád-kori Szent Péter római katolikus templom mellett, majd a középkori téglaégető mellett suhanunk el. Nemsokára elérjük a Csörgőalma Gyümölcsöskertet, innen pedig már nincs sok Szalafőig. Ha gyerkőcökkel vagyunk, mindenképp álljunk meg az Égig érő paszuly népmeseparkban. Pityerszer felé haladva érjük el az Őrségi Népi Műemlékegyüttest, ami után európai bölények, és eurázsiai vadlovak szegélyezik utunkat. Kapjuk elő a személyiket, mert nemsokára elérjük a magyar-szlovén határt. Leejtőn gurulunk be Hodosra, ahonnan Krplivnik (Kapornak) irányába fordulunk. A Kerka-patakon áthaladva jutunk el a Kapornaki tájház és tündérkertig. Domanjsevci (Domonkosfa) község után rövidesen újra elérünk az államhatárig, innen földes úton juthatunk el Pusztatemetőhöz. Őriszentpéter irányába tekerünk tovább, de még a végcél előtt érdemes egy pihenőt tennünk Bajánsenyén, a Kis-hegyen. Ha eleget barangoltunk, az egykori Maginot-vonal mentén haladva érhetünk vissza startpontunkra.

  Tőzegmohás láprét, alpakák és tündérkert az Őrség 4-esen

  Útvonal: Őriszentpéter – Nagyrákos – Pankasz – Kisrákos – Szaknyér – Hegyhátszentjakab – Szőce – Őrimagyarósd – Viszák – Ispánk – Őriszentpéter
  Túra hossza: 38 km
  Túra nehézsége: haladó

  Szintén Őriszentpéter a startpontunk, ahonnan ezúttal Nagyrákos felé vesszük az irányt. Nemsokára elérkezünk a „Völgyhídi faluba”, ahol rácsodálkozhatunk a 1399 méter hosszú viaduktra, valamint a település nevezetességére, a zsuppfedeles tájházra és kovácsműhelyre. Innen Pankasz felé haladunk, majd a Denke-patak mentén Kisrákosra, nemsokára pedig Szaknyér községbe érkezünk. Itt érdemes megpihennünk, és feltöltődnünk testileg-lelkileg alpakasimogatás közben! Utunkat Hegyhátszentjakab felé folytatjuk, a jelzőtáblákat követve pedig lassan megérkezünk a festői Vadása-tóhoz. Következő úticélunk Szőce, és a Lápok Háza. Innen Őrimagyarósd felé vesszük az irányt, egy kis „hullámvasutazás” után pedig Viszákba érünk. A település központjában található az őshonos magyar gyümölcsfafajokat felvonultató tündérkert. Viszák után beborítunk az erdőbe, ahonnan csak egy kőhajításnyira fekszik Ispánk. Az apró, hangulatos település remek hely egy újabb pihenőre; játszótér, kézműves csokik és falusi vendégasztal is várja a megfáradt kalandorokat. A túra nemsokára véget ér, hamarosan elérjük Őriszentpétert, amely további nevezetességekkel vár: az Árpád kori műemléktemplom, a Natura 2000 látogatóközpontot, valamint a vadászati kiállítás méltó zárása lesz napunknak.