Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

5 borász, aki megváltoztatta Tokajt

0:00
0:00

Ripka Gergely

Vannak köztünk élő legendák, formabontó személyiségek, akik a rendszerváltás utáni zavaros időkben sok mindent tettek, miközben segítettek utat mutatni, meglátni valamit abból, hová fejlődhetnek (helyi) értékek Magyarországon. Hogy aztán ebből pont Hegyalján mekkora sikersztori lett, azon és az okokon hosszan el lehet merengeni, de az biztos, hogy ez a néhány “barrikádhős” rengeteget tett azért, hogy egyes borminőségek arra a szintre kerüljenek, ahova valók: legyen az édes vagy éppen száraz tokaji bor. Lássuk, kik alakították leginkább Tokaj mai értelmezését!
Vannak köztünk élő legendák, formabontó személyiségek, akik a rendszerváltás utáni zavaros időkben sok mindent tettek, miközben segítettek utat mutatni, meglátni valamit abból, hová fejlődhetnek (helyi) értékek Magyarországon. Hogy aztán ebből pont Hegyalján mekkora sikersztori lett, azon és az okokon hosszan el lehet merengeni, de az biztos, hogy ez a néhány “barrikádhős” rengeteget tett azért, hogy egyes borminőségek arra a szintre kerüljenek, ahova valók: legyen az édes vagy éppen száraz tokaji bor. Lássuk, kik alakították leginkább Tokaj mai értelmezését!

Szepsy István

A Szepsy családi borászat kristályosodása gyakorlatilag már a rendszerváltás előtt elindult a szép lassan a főállás mellett. Szepsy István aztán 1991-től mutatott olyan aszúborokat a kortárs színtérnek, amitől mindenki leesett az álla… 1993 már borvidék szerte nagy évjárat lett máshol is, miközben Szepsy elsők közt kezdte el a hozamkorlátozással a zöld fürtöket ledobálni a magasabb minőség érdekében. 1999 újabb formabontó évjárat: az első késői szüretelésű Szepsy cuvée-vel (magas beltartalom, érthetőbb stílusban), majd 2000 hozta meg az áttörést a száraz borok és a dűlőszemlélet körül. 2003-tól a szamorodni (és újabb dűlőszelekciók), majd 2017-től a parcellaszelektált szuperaszúk mind fontos és nagyhatású mérföldkövei a Szepsy-életműnek.

Demeter Zoltán

Az előzőekben említett 2000-es Úrágya furmintot a Királyudvarban Demeter Zoltán borász készítette el Szepsyvel. 1996-tól építgeti saját birtokát Tokajban, mely mára az egyik legtöbbet méltatot borműhelye lett a tokaji színtérnek, olyan formabontó törekvésekkel, mint a történelmi főbor kategória feltámasztása (2003-2008), a dűlőszelektált száraz borok több dűlőből, a vulkanikus termőhelyek mellett a löszös Szerelmiből is, de aszúban és szamorodniban, sőt leginkább palackos erjesztésű pezsgőminésgben ugyancsak új távlatokat nyitott meg a borász munkásságával, nem csak régiós, de országos viszonylatban mérve is.

Bacsó András

Abból a szempontból talán kilóghat a felsorolásból, hogy Bacsó András nem rég visszavonult az Oremus igazgatói székétől, de mit sem von le ez a tény abból, hogy ő volt az a személy, aki a borvidéki rendszerváltást levezényelte. Akkor még a Tokaji Borkombinát élén, tekintetbe véve a leheséges forgatókönyveket, majd a külföldi tőkének teret engedve a privatizáció adta alkotási lehetőségnek, ami egyébként akkor ideális kezdetnek bizonyult! Így érkezett meg spanyol befektetés nyomán Tolcsvára a Tokaj Oremus is, ahol birtokigazgatóként a szamorodni, aszú, de a száraz borok minőségére is rendkívül jelentős stílusteremtő hatása volt Bacsó András érzékenységének, hozzáállásának. 

Homonna Attila

2000 és 2005 között leginkább Mád és Bodrogkeresztúr környéke kapott figyelmet a borvidéken, ami leginkább száraz, de édes borok kapcsán is igaz. 2005 táján a fiatal, debreceni Homonna Attila volt aztán az a borász, aki Erdőbénye és Olaszliszka határán, a Határi-dűlőből olyan száraz furmintokat mutatott, amik rávílágítottak arra, hogy mennyi elfeledett, de izgalmas terroir bújik meg a Zemplén déli lankái közt. 2012-től a nagy múltú, köves Rány-dűlőn is ő kezdett el elsőként komoly borokat palackozni, aminek hatására vagy tucatnyi környékbeli termelő fordult a termőhely felé.

Berecz Stéphanie

A Loire-mentén született, Bordeaux-ból gyakorlatra érkezett a francia befektetés nyomán megszületett Disznókő Szőlőbirtokra, majd a gyakorlatból élethosszig tartó szenvedély, sőt szerelem lett. Berecz Zsolttal történő házassága révén lett családi pince, lett szőlőbirtok is, és a Kikelet mind a mai napig kizárólag a Tokaji-hegy tarcali oldalán, azaz löszös termőhelyről alkotja meg izgalmas borait. Stephanie volt a legnagyobb hatású borász a borvidéken, aki bebizonyította, hogy a lösz is alkalmas lehet hosszan érlelhető, különleges száraz borok készítésére, mind furmintban, de kiváltképp hárslevelűben. Ezt bizonyítják ragyogó boraik a történelmileg is klasszifikált Lónyai, Váti vagy éppen Kassai-dűlőkből.