Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Szállás

Digitális detox, avagy internetmentes pihenés a Zemplénben

 • Novitatis
  Milyen gyakran kapcsolunk ki igazán? Folyton pittyeg a telefon, beterítenek az e-mailek, elárasztanak az olvasatlan üzenetek, és még nyaraláson is a Facebookot és az Instagramot pörgetjük. Te is érezted már, hogy kell egy kis szünet? Hogy szükséged van egy kis információs csendre? Csak rajtad múlik! Tedd félre – legalább egy hétvége erejéig – a kütyüket és a laptopod, és add át magad az igazi pihenésnek!
  Milyen gyakran kapcsolunk ki igazán? Folyton pittyeg a telefon, beterítenek az e-mailek, elárasztanak az olvasatlan üzenetek, és még nyaraláson is a Facebookot és az Instagramot pörgetjük. Te is érezted már, hogy kell egy kis szünet? Hogy szükséged van egy kis információs csendre? Csak rajtad múlik! Tedd félre – legalább egy hétvége erejéig – a kütyüket és a laptopod, és add át magad az igazi pihenésnek!

  Napjainkban minden korábbinál jobban össze vagyunk kötve digitális eszközeinkkel: okostelefonon, laptopon és más digitális eszközökön véget nem érő hírfolyam bombáz bennünket. Mindig egy kattintásra vagyunk az információtól, akár küldjük, akár fogadjuk. Felmerül azonban a kérdés, hogy ilyen feltételek mellett találunk-e valaha időt valódi kikapcsolódásra?

  Sokan azt gondoljuk, hogy ez a dedikált kikapcsolódási idő a jól megérdemelt nyaralás lesz, azonban számos tanulmány bizonyítja, hogy nyaralás közben sem tudjuk teljesen elengedni a munkát és a közösségi médiát: megnézzük az e-mailjeinket, esetleg pár sürgős üzenetre még válaszolunk is. Mindennek azonban érezhetően negatív pszichológiai hatása tud lenni: alvási problémák, levertség, szorongás, szélsőséges esetekben pedig depresszió is kialakulhat.

  Ezt a problémát felismerve született meg a digitális detox, azaz digitális méregtelenítés mozgalom, vele együtt pedig a digitális detox nyaralás fogalma.

  A digitális detox egy olyan időszak, melynek során egy egyén tudatosan tartózkodik az elektronikus eszközök, például okostelefonok vagy számítógépek használatától, és helyette a fizikai világban való társadalmi interakcióra, vagy befelé fordulva önmagára összpontosít. A digitális kommunikációtól való elszakadás (akár csak néhány órára is) felfrissít és megnyugtat bennünket, lehetővé téve számunkra, hogy produktívabbak legyünk az emberi kapcsolatokban és a munkában. Ez a kis szünet lehetőséget ad arra, hogy újra kapcsolatba kerüljünk önmagunkkal, kikapcsolódjunk, és feltöltődve, kiegyensúlyozottabban térjünk vissza a digitális világba (merthogy vissza kell térnünk, ez nem vitás).

  A digitális detox nyaralás lehetőséget ad arra, hogy mindezt huzamosabb ideig tegyük, hogy nyaralásunk során teljesen kikapcsolódjunk és zavartalanul élvezzük a látnivalókat és a tájat. Hazánk egyik kedvelt úticélja a Zempléni-hegység, ahol minden feltétel adott a természetbe menekülők számára: tökéletes helyszín az online világból való kiszakadásra. A gyönyörű természeti környezet, a hegyvidéki hangulat, a gyengécske (helyenként zéró) telefonjel mind arra sarkall minket, hogy otthon hagyjuk a telefont és bakancsot húzva belevessük magunkat a környék felfedezésébe.

   

  A modern technológia elől való meneküléshez az egyik legjobb megoldás az, ha szándékosan wifi-mentes szállodát választunk. A zempléni Kőkapu Vadászkastély és Hotel & Apartments éppen ezt az élményt kívánja nyújtani: nincs wifi, nincs telefonjel, de annál több a csend. A gyönyörű, lombos völgybe ékelődött szálláshely a hétköznapok minden kényelmével felszerelt szobákkal várja a város zajától eltávolodni vágyó vendégeit. Mottójuk, „ahol a csend kezdődik” nem is lehetne kifejezőbb: leírhatatlan csend és nyugalom övezi a környéket: csak a madárcsicsergés és a csordogáló patak morajlása hallatszik. A pihenés mellett számos programlehetőség várja az idelátogatókat. A festői szépségű tó, melynek partján a vadászkastély magasodik, remek lehetőséget ad csónakázásra vagy akár horgászatra is az aktív kikapcsolódás kedvelőinek, de bérelhetők kerékpárok is, azoknak, akik jobb szeretik két keréken felfedezni a tájat. A szálló éttermében igazi tájjellegű ételkínálat várja a gasztronómia iránt érdeklődőket, melyeket helyi szakácsok készítenek évszádos tradíció alapján. Ha még soha nem utaztál a telefonod, vagy laptopod nélkül, itt az ideje kipróbálni, mit rejthet számodra ez az élmény! Próbáld meg kikapcsolni az eszközeid egy hétvégi kiruccanás során, és ki tudja, lehet, hogy észre sem veszed a hiányukat, miközben beszippantod a csodálatosan tiszta hegyi levegőt.