Helyszín címkék:
Rendhagyó Balaton-parti galériák
Szabó Sára
Szabadtéri szoborpark egy varázslatos virágoskertben: Káli ArtPark
A köveskáli Káli Art Inn immár negyedik éve hirdeti meg a Káli Art Díj elnevezésű kortárs képzőművészeti pályázatát, amelynek keretében tehetséges szobrászművészek alkotásai kapnak helyet a szálloda csodás virágoskertjében. Az évente cserélődő pályaműveket szakmai zsűri delegálja, ezután a szabadtéri szoborparkban kapnak átmeneti otthont, ahol májustól novemberig ingyenesen megtekinthetőek. A Balaton-felvidékkel, valamint a térség szellemiségével kapcsolatba hozható kreatív, kortárs, kültéri szobrok között valóságos zen-élmény andalogni, de más különleges programot is találhatunk. A Káli ArtParkban a tulajdonosok rendre szerveznek tárlatvezetéseket, pikniket, irodalmi és zenés, táncos esteket.
Aki tüzetesebben böngészi a Hello Hungary turisztikai térképét, az láthatja, hogy Köveskál is azon Balaton-felvidéki települések egyike, ahol több vendéglátóegység is kiemelkedő konyhával büszkélkedhet. Ilyen például a Kővirág, amely sikkes vidéki életérzést ébreszt az itt megpihenőkben. Ahogy nem léphetünk kétszer ugyanabba a folyóba, úgy a Kővirágban sem biztos, hogy többször találkozunk ugyanazzal a fenséges étellel, ezért is érdemes ide visszatérni!
A világon egyedülálló 7,5 méter hosszú óriásmakett: Csigaparlament, Keszthely
Az 1920-ban született Mitski Ilonának 1975-től kezdődően 14 évébe telt, mire 4,5 millió Pannon-tengeri csiga felhasználásával elkészítette a makettet. Mintegy 28 millió éves őskori tengeri maradványokat választott ki az ország különböző bányáiból, hogy ezzel tökéletesen vissza tudja adni a Parlament díszítését. 1999-ben visszautasította külföldi vásárlóit, és a keszthelyi Viselettörténeti Múzeumba szállította a Csigaparlamentet. A különleges óriásmakettet a Babamúzeumban csodálhatjuk meg.
Az ínyenceknek remek hír, hogy Keszthely számos gasztronómiai rendezvénynek ad otthont, gondoljunk csak a Balatoni Kör „Kóstold körbe” programjára, a Food Truck Showra, a Gesztenyefesztiválra, valamint a nyári bor- és sörfesztiválokra. Ha szeretnénk inkább otthon főzni, jó szívvel ajánljuk a Keszthelyi Piacot, ahol a helyi őstermelők fenséges termékei között böngészhetünk és minőségi alapanyagokat vásárolhatunk a főzéshez. A napon érlelt friss gyümölcsök és zöldségek mellett sok más finomság is kapható. Ha az étel mellé borral is készülnénk, térjünk be a sétálóutca borszaküzletébe, ahol igazán szép szortimentet találhatunk.
Kortárs művészet remek borokkal levezetve, Balatonalmádiban
A Balatonalmádi pályaudvar aluljárójában 2013-ban készült el a Vasút ARTjáró szabadtéri kiállítótér. A földalatti folyosókon sétálva megcsodálhatjuk helyi és más művészek olajfestményeit, digitális fényképeit, grafikáit és akvarelljeit. A kiállítás fél évente frissül, és új alkotások jelennek meg azzal a céllal, hogy a tehetséges művészek munkáit minél többen megismerhessék. Évente egy képzőművészeti és egy fotóművészeti kiállítást rendeznek, amelyek tematikusan épülnek fel: Balatonalmádi és környéke ismert és rejtett értékeit mutatják be. A VasútARTjáró alkotásai letölthetők a balatonalmádi Tourinform irodában.
Balatonalmádiban a szabadtéri kiállítótéren túl érdemes ellátogatni a vöröshegyi Kerekes Pincébe, ahol autentikus magyar konyha, mosolygós felszolgálás, baráti fogadtatás és remek borok várnak. A pince élete az 1980-as években, egy erdőszéli földvásárlással és egy gyümölcsfaültetéssel vette kezdetét. A telken lett szőlő, még több gyümölcsfa, a pince mellé diófa került, majd később hangulatos terasz és grill. Ezek után megnyílt a fröccsterasz, végül az étterem is. Így lett több generáció áldozatos munkájának köszönhetően „csendes kertvendéglő”, egy titkos kis erdőszéli telken.
Ha Balatonalmádi, a Jóbarátok Halsütöde mellett sem mehetünk el „szó nélkül”, amely egész évben nyitva áll az éhes vendégsereg előtt. Az étlapon állandó tétel a sült keszeg, a fogas, a pisztráng, a ponty, a harcsa és a halászlé, mellettük gyakran megtalálható a kocsonya és a füstölt hal is. Ha pedig marad még hely a sült hal után, érdemes meglepni magunkat egy palacsintával!