Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Kultúra

Marcipán és macskakő, tájház, képtár, száncsengő - avagy az ezerarcú Szentendre

  • Francisck Réka Alíz
Álmodtatok valaha arról, milyen lenne besétálni egy képeslapba? Szentendrén valami hasonló, akár szürreálisnak nevezhető élményben lehet része az odalátogatónak.
Álmodtatok valaha arról, milyen lenne besétálni egy képeslapba? Szentendrén valami hasonló, akár szürreálisnak nevezhető élményben lehet része az odalátogatónak.

A Dunakanyar kapujának városa pihentető, mediterrán hangulatú, és minden évszakban varázslatos. A város jellegzetes 18. századi miliője ma is élvezhető, macskaköves tereivel, színes, barokkos polgárházaival, szűk utcácskáival, kecses templomaival, kellemes kávézóival és vendéglőivel.

Szamos vagy Duna?

Szentendre szó szerint édes egy hely! Ez a Szamos szülővárosa: van marcipánmúzeum, csokoládébolt, és mennyei fagylaltokat árulnak. A Duna-parton korzózni csudahangulatos, és ha elfáradnánk, lerogyhatunk a számtalan vendéglátóhely teraszainak egyikére. Egyes források szerint Szentendrén a kávézás már akkor divatos szokás volt, amikor Bécs még talán nem is hallott erről az erős feketéről, nemhogy kultusza lett volna a bécsi kávézásnak. Ma is tömérdek kávézót találunk, szó szerint mindenféle stílusban és méretben.

A szentendrei vörösbor a 18-19. században annyira híres volt, hogy nem volt olyan európai ország, ahol ne fogyasztották volna. Érdemes beülni egy étterembe, kérni egy pohár helyi bort, és belekortyolni a történelembe! Jószívvel ajánljuk például a Dalmát Szamár Bisztrót, pár száz méterre a Duna-parttól – az étterem neve a város legrégibb településrészére, a Szamárhegyre utal, nem pedig a horvát konyha különlegességeire. Kulináris túránk elvezethet A Sonkáshoz is, vagy az ország első privát vendéglőjeként 1977-ben megnyílt Aranysárkányba. A főtértől eltávolodva, egy kis patak partján, egy régi vízimalom helyén Szabi, a pék vékonytésztájú pizzáit is megkóstolhatjuk, a Panificio il Basilico étteremben.

S ha már történelem

Az ódon városközpontot a szerb ortodox keresztény menekültek beáramlása is alakította, akik a török betörések idején érkeztek, majd később a Balkánon dúló harcok elől menekültek. A 2. század elején a rómaiak védekezőrendszert építettek a város körül, és ezt a megerősített katonai tábort nevezték Ulsica Castrának, amely a helység első ismert neve is lett. Később a várost a plébániatemplom védőszentjéről, Szent András (Szent Endre) apostolról nevezték el. Az utcák történelmi hangulatának, a város művészeti életének és a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumnak is köszönhetően a város már az ezredforduló előtt markáns változásokon ment keresztül, s 1980-ban Hild János-díjjal is elismerték a városfejlesztést és a hagyományok megőrzését.

Folklór magasfokon

Ha rövid időn belül szeretnénk bebarangolni hazánk tájait, vagy ismerkedni szeretnénk a néprajzunkkal, az 1967-ben alapított Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum (ismertebb nevén Skanzen), szinte egész évben tárt kapukkal vár minket. Szentendre nyugati oldalán, egy erdők által határolt területen a Lajos-forrás közelében, mintegy 46 hektáron mutatja be hazánk tájegységeinek kultúráját, népszokásait és művészetét, építészetét. A 18. század végétől egészen a 20. század közepéig visszamenőleg kukkanthatunk be a falusi és mezővárosi népek akkori életmódjába.

Művészek fészke

Szentendrét gyakran nevezik az „élő művészet városának”: a város az 1920-as években számos ismert magyar művészt inspirált, így ma szinte minden második épületben képtárat, galériát, kézműves termékek boltját vagy múzeumot találhatunk. Példaként említhetnénk a Kovács családot, akik 1878 óta indigóval foglalkoznak és boltjukban kizárólag kék kézműves termékeket árulnak. Másik ékes példa a Hubay-ház, ahol szó szerint karácsony van az év minden napján: több mint 5000 darabból álló magángyűjteményük egyedi, kisebb manufaktúrákból összegyűjtött karácsonyi díszeket, üdvözlőlapokat és az ünnepekhez kötődő dekorációkat vonultat fel, az elmúlt 200 év történetéből egészen napjainkig.

További feltöltődési lehetőségek a közelben

A vadászat egyik legbékésebb formája, a szarvasgomba-keresés kalandos időtöltés lehet, júniustól februárig, azaz szarvasgomba-szezonban vehetünk részt rajta, a túra a Hotel Silvanustól indul. A termőterület egy-két órás sétaútra található a szállodától, a keresésben pedig képzett kutyák segítenek, amelyek rendkívüli szaglásukkal szimatolják ki a földalatti kincseket. A gyakorlott vezetők szívesen beavatnak mindenkit a sikeres szarvasgomba-vadászat trükkjeibe. Egy kis szerencsével igen valószínűtlen, hogy az ember üres kézzel térjen haza, így tehát a látogatónak más dolga sincs, mint visszaérkezve jóízűen elfogyasztani a zsákmányt. Ha gomba helyett inkább zöldségre éhezünk (mert ugye a gomba nem az, még csak növénynek sem minősül voltaképp), érdemes kitérőt tennünk a Szentendrei-szigetre, ahol Török Patrícia és Horváth Gábor, azaz a Séf és a Kertész várja kertlátogatásra, élményfőzésre, vagy „csupán” egy kis kóstolóra az érdeklődőket. A közeli Rosinante Fogadó éttermében szintén megtalálhatjuk az általuk készített finomságokat.