Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Kultúra

A Gárdonyi Géza színház a "remény színháza"

  • Bóday Csilla
    Blaskó Balázs Jászai Mari-díjas színész, rendezővel, az egri Gárdonyi Géza színház igazgatójával, és feleségével, Saárossy Kinga Jászai Mari-díjas színésznővel beszélgettünk a színház adottságairól, a színházba járók kulturális igényeiről.
    Blaskó Balázs Jászai Mari-díjas színész, rendezővel, az egri Gárdonyi Géza színház igazgatójával, és feleségével, Saárossy Kinga Jászai Mari-díjas színésznővel beszélgettünk a színház adottságairól, a színházba járók kulturális igényeiről.

    A pandémia okozta nehéz időszak a vele járó korlátozásokkal a színházakat nagyban sújtotta. Milyen idénynek nézett elébe ezek után a Gárdonyi Géza Színház?

     

    Nagy reményekkel telve indult az évad a Gárdonyi Géza Színházban. A jövőbe és a biztonságba vetett hit reményében kezdtük az évadot, olyan darabokkal, melyek kellemes szórakozást, kikapcsolódást ígérnek, pozitív üzenetet hordoznak az elmúlt nehéz időszak után.

     

    "A megvalósuló előadások esztétikuma az a fajta élmény, amit a közönség hazavihet magával aznap este. Szeretném, ha a színház olyan módon szolgálná a nézőt, hogy a tovább gondolkodásra való késztetés mellett adjon lehetőséget számára, hogy a feltárt problémákból kiutat találjon. Így értem én a remény színházát. Pozitív kisugárzású üzenetet szeretnék az előadásokban megfogalmazni, és erőteljesen felmutatni."  (Blaskó Balázs, színház igazgató)

    Honnan érkeznek a nézők? A helybeliek mellett turisták is vesznek jegyet az előadásokra?

     

    Az egri közönség rendkívül érzékeny a színházi tartalmakra, igényli a minőségi szórakoztatást. Figyelemmel, fogékonyan reagál a mély tartalmú, társadalmi problémákat felvető előadásokra, és nagy örömmel fogadja zenés produkcióinkat is. Az operett és a musical műfajokat intenzíven igényli, és pótszékes teltházakkal tünteti ki. Gyakran jönnek távolabbról is az előadásokra, Egerbe érkező turistaként, egyéni vagy csoportos utazás keretében. Ha rövid időt töltenek is a városban, szívesen néznek meg egy előadást a régi tradícióval rendelkező színházunkban.

     

    A színtársulat szerves részét képezi a GG Tánc. Milyen előadásokat láthatunk tőlük?

     

    Az egész együttes számára nagy öröm, hogy teret hódított a tánc műfaja. Az idén tízéves GG Tánc Eger társulata a pandémia alatt is intenzíven próbált, emellett online előadásokon dolgoztak, illetve egy balettfilmet is forgattak. A Sisi című romantikus táncjáték mellett készültek a jubileumi, X. Egri Stúdiószínházi Táncfesztiválra is, melyen az Ahogy tetszik című előadással lépett fel a társulat. A Sisi közönség előtti bemutatója 2021. június 16-án volt Budapesten, a Nemzeti Táncszínház színpadán, a mi színházunk pedig rákövetkező tavasszal mutatta be. 

    Mennyire jellemző az egri vagy Egerhez köthető alkotók darabjainak színpadra vitele?

     

    Fontosnak tartjuk a helyi értékek felmutatását. Többször segítettük már színpadra Egerhez köthető írók darabjait. Repertoárunkon volt olyan előadás, amellyel a „14. aradi vértanúnak”, Lenkey János ’48-as tábornoknak, Eger szülöttének állított emléket Fekete Sándor.

     

    Igazán jó előadást egy összeszokott csapat tud nyújtani, nemde?

     

    A mi társulatunk nagyon összetartó csapat. Hatalmas felelősség a mai korban egy ilyen régi múltra visszatekintő színházban működni, és tovább adni a következő nemzedéknek. Az egri színházban már 1955 óta létezik önálló színtársulat. 2011-ben vettük át a színházat, s az akkorra alig hatezerre csökkent bérletes nézőszámunk rövid idő alatt a duplájára bővült, és máig sem csökkent. Ez egyértelműen jelzi, hogy ismerjük közönségünk igényeit, és emlékezetes, minőségi módon tudjuk szolgálni nézőink színházi elvárásait.

     

    Állatvédő színészek

    A társulat, élükön Babócsai Réka művésznő elkötelezett állatvédő. Utóbbi időben a társadalmi felelősség vállalás jegyében a színház minden fórumán, közösségi terében árva állatokat segítenek felelősségteljes gazdához, új otthonhoz jutni. A színház 35 munkatársa folyamatosan helyt áll, és a „Fogadj örökbe” kampánnyal segíti ezt a nemes célt.