Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Gasztronómia

Villány a járatlan ösvényen

  • Ripka Gergely
    A napfényes Villány, a magyar mediterrán borvidék. A komoly vörösboros honi mekkája, ahol a szorgos, takaros és tehetséges sváboknak (is) köszönhetően a borturizmus is egyedi sikerekkel körözte le több hazai borvidékünket. Biztosan van mindenkinek jópár igazi kedvenc villányi pincéje. A fontosabb családok nevei közül hatot-nyolcat szinte mindenki fel tud sorolni a közismertebbek közül. De vajon van-e új a nap alatt Villányban a nagy testű, fűszeres, barrique hordós cabernet franc-okon és merlot-kon túl, melyekben fickós a tannin, s nem kevés az alkohol sem? Most ajánlunk néhány borászatot a közepesen vagy kevésbé ismert, akár újhullámos nevek közül is, kicsit a járatlan baranyai ösvények mentén.
    A napfényes Villány, a magyar mediterrán borvidék. A komoly vörösboros honi mekkája, ahol a szorgos, takaros és tehetséges sváboknak (is) köszönhetően a borturizmus is egyedi sikerekkel körözte le több hazai borvidékünket. Biztosan van mindenkinek jópár igazi kedvenc villányi pincéje. A fontosabb családok nevei közül hatot-nyolcat szinte mindenki fel tud sorolni a közismertebbek közül. De vajon van-e új a nap alatt Villányban a nagy testű, fűszeres, barrique hordós cabernet franc-okon és merlot-kon túl, melyekben fickós a tannin, s nem kevés az alkohol sem? Most ajánlunk néhány borászatot a közepesen vagy kevésbé ismert, akár újhullámos nevek közül is, kicsit a járatlan baranyai ösvények mentén.

    Bakonyi Péter

    Az elmúlt évek egyik titkos kedvence Bakonyi Péter, akinek Makár-dűlős cabernet franc-jai egészen más stílusban mutatják be Villány zászlós fajtáját, mint ahogy azt a legnagyobb kedvencektől megszokhattuk (ld. bevezető). A címkéken játékos repülő járművek juttatják az ember eszébe, hogy időnként mennyire túl komolyan vesszük az életet (vagy épp a borokat, a borozást). A fiatal borász borai kedvesek, gyümölcsösek, kevésbé erőből, sokkal inkább az elegancia mentén jelenítik meg a fajtát és a termőhelyet. Maximális ajánlás.

    Horst Hummel

    A német borász él-hal mindenért, ami gasztronómia, főzés, ízek és borok kapcsolódásából származik. Természethű, organikus szemlélet mellett termeli a szőlőt és készíti izgalmas, egyedi borait (fehéret is, vöröset is), melyek közül a portugieser fajtát, Villány egyik sajátos, könnyed borát helyezi új megvilágításba (akár érlelhető, komplexebb végeredménnyel). További szavak helyett álljon itt egy kis ízelítő a Hummel-féle életérzésből: https://vimeo.com/279552891 

    Wassmann

    Egy másik német kötődésű család, akik 1998-ban érkeztek Pécsdevecserre. Biodinamikus borok Villányból: már ilyen is kóstolható! “Más bolygóról jöttünk”: hirdeti a honlap. 2011-ben kapták meg a demeter minősítést, mely a természethű gazdálkodási mód, a biodinamika legszigorúbb feltételrendszere szerint ellenőrzi a termelőket. Natúr elvek mentén készülő boraikhoz csak ként adnak, melyekben sajátos, életteli, természetes ízvilágot fedezhetünk fel. 

    Heumann Pincészet

    Evelyn és Erhard, a svájci házaspár olyannyira gyüttmentként kezdte pályafutását, hogy magát a borászatot is egy ipartelepen voltak kénytelenek elindítani, távolabb a villányi fősodortól. Egy 40 éves kékoportó (portugieser) ültetvénnyel indult történetük a borvidéken, azóta pedig egymás után érkeznek hozzájuk az érmek, elismerések. Terra Tartaro boruk például már több évjárattal is bizonyította, hogy lehet egy komoly Villányi bor elegáns és jól iható is. 

    Rácz Lilla

    Villányi pezsgő, ráadásul sauvignonból? Bizony ez is létezik. Méghozzá Rácz Lilla, egy tehetséges, kedves hölgy borász készíti Diósviszlón, a Villányi borvidék eldugott szegletében, olyannyira, hogy gyakorlatilag ez az egy tétel náluk a főszereplő. Kifinomult, nőies, elegáns ital (nem mellesleg a legszebb csomagolással, ami csak pezsgőhöz elképzelhető). 

    Ipacs Szabó István

    A megbecsült borászt magát sokan ismerhetik korábbi munkahelyéről (és többszörös Borászok Borásza jelöltsége nyomán), de szóló projektjét talán kevesebben ismerik, ezért is került fel listánkra. Villányi vörösborok sosem voltak még oly módon koncentráltak és egyszerre jólesőek, mint ahogy ő készíti. Franc-ja vagy épp a Nászút Helyett borai is mind úgy hordozzák a termőhely és a fajta erényeit, hogy közben a borász izgalmas egyénisége is hozzátesz és nem elvesz a végeredményből.