
Helyszín címkék:
Szüreti ízek: fedezd fel a tradicionális szüreti fogásokat az országban
Mészégető Marcsi
Az első korty bor zamatos íze visszarepíthet minket a szüretelés különleges világába. A szüreti hangulat a mai napig egyedülálló: a közös munka és mulatozás, továbbá az élmény, hogy az éves fáradozás gyümölcse kézzelfoghatóvá válik, szerethető, sokak által várt közösségi esemény, az ősz kezdetekor. Annak ellenére, hogy a szüret mindig is elsődlegesen fizikai munka volt, egy sor olyan népszokás kapcsolódik hozzá, ami ünnepivé emeli. Azonban, mint ahogy minden mulatság és kemény munka elengedhetetlen része a közös étkezés, úgy a szüret esetén sem maradhatnak ki a finomabbnál finomabb étkek és harapnivalók. Az országban több olyan rendezvényen vehetünk részt, ahol átélhetjük a hamisítatlan szüreti jókedvet, felfedezhetjük a tájat és mellette hagyományos ételekkel kényeztethetjük magunkat.
Villány – A szőlő és bor, no meg a szüreti káposzta városa
Villány történelmi borvidéke ősszel kihagyhatatlan úti cél. A testes vörösborok hazája gasztronómiai élményekkel és borkostolókkal várja az ide érkezőket, gyönyörű a táj pedig az őszi séták szerelmeseinek kedvez. A Villányi-hegység legmagasabb csúcsa a Szársomlyó, ahonnan pazar kilátás nyílik a környékre, mindezt vezetett túra keretében is felfedezhetjük. A hegy lábánál pedig mészkőszobrokkal teli bányaöböl helyezkedik el.

Ha már kellemesen elfáradtunk a túrázásban, akkor Villány történelmi hangulatú pincesorait felkeresve, az egyik legfinomabb hazai borra bukkanhatunk. Októberben kerül sor a borvidék legnagyobb szabású rendezvényére, a Villányi Vörösbor Fesztiválra. Itt a hagyományőrző programok és bor mellett a káposztáé a főszerep, és ahogy a jó borhoz a jó szőlő, úgy a szüreti káposztához is a minőségi alapanyag dukál. Itt mindkettőt megtaláljuk. Sőt, még ennél is többet: a sváb és töltött káposztán túl olyan különlegességeket is kóstolhatunk, mint a rántott töltött káposzta.
Őrség – vidéki romantika és ízvilág
Az Őrség aprófalvas települései is lenyűgöző arcukat mutatják ebben az évszakban. Ilyenkor összesűrűsödik a vidéki nyugalom és a csend, s a csípős levegő, az ősz jellegzetes színei és a dimbes-dombos táj romantikus hangulatot áraszt. Őriszentpéter, Magyarszombatfa, Nagyrákos és Szalafő településein az Őrségi Tökfesztivál a legnagyobb kulturális és gasztronómiai program az évben. A tájételek legjobbjai a dödölle és a házi rétes. Jellegzetes őrségi specialitás ez a burgonyás étel, amit kár lenne kihagyni, ha a környéken járunk. Desszert gyanánt pedig az igazi helyi rétest próbáljuk ki! Hogy mitől lesz tradicionálisan őrségi a rétes? Hát a töktől és a máktól, ami olyan tökéletes harmóniában olvad össze a szájában, amire még sokáig emlékezni fogunk.

Tokaj-hegyalja – három napos ünnep a bornak
Hazánk egyik legrégebbi szüreti eseménye Tokaj-hegyaljához kapcsolódik. A Tokaj-hegyaljai Szüreti Napok rendszerint október első hetében kerülnek megrendezésre. A szüreti felvonulás és szőlő-összeadási ceremónia mellett különleges gasztrosétány is várja a látogatókat. A helység specialitása a borleves, amihez elengedhetetlen a kiváló minőségű tokaji aszú. De klasszikusnak számít a liba-vagy kacsamáj is a bor társaságában. Ugyanakkor a Tokaj-Hegyaljai borvidék a világörökség részeként megannyi látnivalót is tartogat, amiért érdemes útra kelni. Egy jóleső ebéd után ellátogathatunk például a Finánc-dombi kilátóra vagy felfedezhetjük a Hétszőlő tanösvényt.
Ha nagyobb túrára vágyunk, akkor a Csodarabbik útját megtéve ismerhetjük meg a környéken egykor élt zsidók különleges történetét, és egyúttal betekintést nyerhetünk egy zárt kultúra falai mögé. A zarándokút 10 települést érint, Mádról indul és itt is ér véget, közben hangulatos zsinagógákat látogathatunk meg, illetve az Acetánia ecetmúzeumban is tehetünk egy kis kitérőt! Érdemes!
