Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Gasztronómia

Tanyasi ízek és életreszóló élmények a Körösök körül

  • Káldi Emese
Tanyasi csirke, tanyasi tojás, az udvaron kapirgáló baromfi, az árnyas ligetben hűsölő kutya… A tanya sokunk képzeletében igazi csodavilág. Békésben turistaként is bepillanthatunk az alföldi tanyák hétköznapi életébe.
Tanyasi csirke, tanyasi tojás, az udvaron kapirgáló baromfi, az árnyas ligetben hűsölő kutya… A tanya sokunk képzeletében igazi csodavilág. Békésben turistaként is bepillanthatunk az alföldi tanyák hétköznapi életébe.

Egy néhány évvel ezelőtt készült felmérés szerint Békés megyében még ma is több mint hétezer tanya található. Ez a termőterületből, gazdasági épületekből és lakóházból alkotott élőhelytípus Alföldünk jellegzetessége, ahol rendszerint mezőgazdasággal, gyümölcs- vagy gyógynövénytermesztéssel foglalkoznak az ott élők, de bőven akad olyan tanya is, amely már csak pihenési célokat szolgál. A tanyák életét a Tanyák a Körösök Körül nyitott tanyagazda-hálózat jóvoltából mi is megismerhetjük, ha akár gyalogosan, kerékpárral vagy autóval kirándulunk Békéscsaba, Gyula és Szarvas vidékén. De vigyázat, aki belekóstol a tanyasi életbe, könnyen „függővé” válhat: a nyugalom, a természet közelsége, az árnyas ligetek nagyon marasztalóak! És persze ott a gasztronómia! Tanyatúránk során a vidék jellegzetes ízeit is megismerhetjük.

Felfedező utunkat kezdhetjük Békéscsabán, a Körösök Völgye Látogatóközpontban. Ezt a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület tartja fenn, amely több mint húsz éve gyűjti, gondozza a Gyulától egészen Mezőtúrig húzódó táj értékeit, különös tekintettel a tanyákra. A Békéscsaba zöld szívének számító Széchenyi-ligetben lévő látogatóközpontban szívesen eligazítják a vendéget a látnivalókkal kapcsolatban.

 

De most már induljunk, vár a tanyakaland! Például a Békéscsabától alig öt kilométerre eső Frankó Tanya és Haluskaháznál. Az 1955 óta a Frankó család tulajdonában álló, eredeti állapotában látható, nagyon igényesen felújított, több mint százéves porta igazi csodavilág, ahol szívesen látják a vándort, ha megnézné a gazdaságot, a veteményest, a gyümölcsöst, az állatállományt. A portán természetesen haluskát is készítenek. A klasszikus tót böjti étel gyúrt tészta, Frankóéknál egykilónyi liszthez adott négy tojásból készül, a kifőtt tésztához brindza, káposzta, túró vagy mák dukál. Mennyei. A Frankó Tanyán meg is szállhatunk – ez esetben, illetve látogatásunk előtt érdemes bejelentkezni.

Valamivel távolabb, Békés városán túl található a tarhosi Libás Tanya, ahol szintén különleges kulináris kalandokban lehet részünk – ezek, nem meglepő módon, elsősorban a libához kötődnek. A nagy gonddal és szeretettel fenntartott, klasszikus tanyán falusi vendégasztal-szolgáltatással várják az éhes vándort, de megcsodálhatjuk a vályogból épült lakóházat, továbbá a tanyán szokásos építési módok és építőanyagok (fa, föld, szalma, nád) felhasználásával készült gazdasági épületeket is. Ha valahol, a Liba Tanyán alkalmunk lesz bepillantani egy igazi békési tanyagazdaság életébe, a háziak vendégszeretete pedig végképp feledhetetlen élménnyé teszi a látogatást. (Előzetes bejelentkezés itt is szükséges.)

Autentikus és hiteles a Gyulához közeli, természetvédelmi területté nyilvánított pusztán elterülő Steigervald-tanya is, ahol őshonos magyar állatok – a cigájajuh, a szürkemarha, a mangalica – mellett lovakat is tartanak, de van baromfiudvar és kisállatpark is. A tanya legizgalmasabb attrakciója azonban a tanyamúzeum: itt több mint kétezer tárgyon keresztül mutatják be a 20. század fordulóján és első felében élő parasztok életét és termelési kultúráját. Ha a sok látnivaló nézegetése közben megkordul a gyomrunk, éhünk csillapítására kérhetünk bográcsételeket is – bejelentkezni, előzetesen tájékozódni itt is érdemes indulás előtt!

 

Bármilyen jó élmény Békésben tekeregni, egyszer eljön a búcsúzás pillanata. De nem kell üres kézzel távoznunk – vigyünk magunkkal helyben készült, jellegzetes finomságokat! Lekvárt, dió-, mogyoró- és tökmagolajat vásárolhatunk többek között a Békés városa melletti Diós tanyán (itt egyébként apartmanok is várják az utazót). Valódi csabai kolbászt ma is körülbelül száz kistermelő készít, nehéz választani a jobbnál jobb változatok között. Nem tévedhetünk a Mezőberényi Kovács Kolbász Manufaktúra termékeivel, de az újkígyósi Pallér Sándor sem okoz csalódást.