Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Gasztronómia

Romkocsma mustra, avagy szedett-vedett székeken finomabb a fröccs!

  • Szabó Vivien
Kopott székek, jobb napokat is látott asztalok, eklektikus dekoráció… ahogy magunk elé képzeljük mindezt, szinte biztos, hogy a szeretett romkocsmáink egyike rajzolódott ki a szemeink előtt. Kerekedjünk hát fel és nézzük meg, mit kínál a vidéki romkocsma paletta!
Kopott székek, jobb napokat is látott asztalok, eklektikus dekoráció… ahogy magunk elé képzeljük mindezt, szinte biztos, hogy a szeretett romkocsmáink egyike rajzolódott ki a szemeink előtt. Kerekedjünk hát fel és nézzük meg, mit kínál a vidéki romkocsma paletta!

Ma már kevés ember mondhatja el, hogy legalább egyszer ne járt volna ilyen létesítményben, hiszen a fővárosban évtizedek óta az alternatív kultúra, a művészetek és a fiatalok közösségi életének központjai. Azonban ezek az egyedi miliővel rendelkező ivók nem csak a fővárost színesítik, az elmúlt években a vidéki nagyvárosokat is elérte a trend. A romkocsmák létrejöttét egyszerre szülte a praktikum és a közönség megváltozott igénye: a kicsit lepusztult épületeket könnyebb volt innen-onnan begyűjtött, mások által „levetett” bútorokból berendezni, miközben a fiatalok lassan elfordultak a klasszikus szórakozóhelyek monotonitásától, valami egyedi hangulatot keresve. A recept azóta is ugyanaz: minél színesebb, annál jobb. Azonban a skála, hogy mit tud nyújtani egy ilyen helyszín, egyre szélesebb. A romkocsmák között ugyanúgy megtalálhatjuk az olcsó fröccsös ivóhelyeket mint a kulturális és művészeti gócpontokat vagy épp a gasztrokocsmákat. 

Belpesti hangulat Nagymaroson

Listánk első helyszíne, egy igazi belvárosi hangulatú hely, Budapesttől mindössze 1 órás autóútra, a Duna-parton vár minket. Ez azonban nem véletlen egybeesés, hiszen a Tandem mögött Budapest egyik kultikus romkocsmájának, a Szimplának a csapata áll. A parton kanyargó kerékpárutat követve szinte lehetetlen eltéveszteni a színes asztalkákkal és hatalmas udvarral hívogató közösségi teret. Az italkínálat a klasszikus limonádé-fröccs-sör tengelyen mozog, amit tökéletesen kiegészítenek az egyszerű, de annál finomabb strandételek.

Romkocsma vagy rock-kocsma?

Ha kultikus helyeket emlegetünk Debrecenben, a Roncsbár mellett nem lehet szó nélkül elmenni. A fesztivál hangulatot idéző berendezésével a debreceni zenei élet központjaként rengeteg helyi és ismert hazai zenekar koncertjének adott már otthont több mint 10 éves fennállása óta. A retró, a rockzenei és a motoros elemek kombinációjával igazán egyedi légkört alkottak meg, bátran kijelenthetjük, hogy ez egy igazi, vérbeli rock ’n’ roll-romkocsma. A fő fókusz a tökéletes zenei élményen van: koncerttér, mely a legmodernebb hang- és fénytechnikával várja a tombolni vágyó közönséget.

Csinosan szedett-vedett

A pécsi Csinos Presszó nem hazudtolja meg a nevét, a régi polgári lakásban otthont kapó romkocsma valóban csinos kis berendezést tudhat a magáénak: igazi színkavalkád, retró tárgyak és kortárs alkotások tömegével. A presszó nemcsak kocsmaként funkcionál, hanem közösségi térként is, sőt már a megvalósulása is közösségi tervezéssel történt, így nem véletlen, hogy megnyitása után rövidesen a helyi fiatalok törzshelyévé vált. Az italkínálatban a helyi specialitások dominálnak, kiemelt fókusszal a sörökre, de erős a felhozatal pécsi és környékbeli teákból és szörpökből is.

Kapcsoljunk magasabb fokozatba!

80-as évek hangulatába csomagolt belső tér, rendkívül tágas kiülős rész, kézműves sörök, külön konyha részleg: a Gázfröccs igazi gyöngyszem Sopronban. Legyen szó ebédről, vacsoráról, délutáni kávézásról vagy laza esti sörözésről, ide érdemes betoppanni. Kísérjük figyelemmel a programokat is, hiszen számos helyi közösségi megmozdulásnak, szellemi- és kulturális kezdeményezésnek ad otthont a tér. Tipp a gasztrokocsmákat kedvelőknek: a város egyik legzamatosabb hamburgerét is itt találhatjuk, ha erre járunk, ne hagyjuk ki!

Ahova megpihenni járunk

Egy hely, ahol tényleg ellazulhatunk. A szegedi Nyugi kert igazán otthonos közeggel vár minket, egy eklektikus, nagymama nappalijára hajazó bútor kavalkáddal. Hatalmas karosszékekben hátradőlve, vagy a retró bőr kanapén elnyúlva könnyen elmélyedhetünk egy baráti beszélgetésben, mintha csak otthon lennénk. A szegedi diákok évtizedes törzshelyén sok mindent megtalálhatunk, ami egy klasszikus romkocsma kínálatában elvárható: sörök, fröccsök, rövidek széles palettája, egyetemistabarát árakon.

Nem kutya a hely

A sort a műfaj egy igazán elegáns képviselőjével zárjuk. A veszprémi Papírkutya egyszerre romkocsma, gasztrokocsma, bisztró és kultúrhely, egy nagyon kellemes hangulatú gombócba gyúrva. A csendes esték itt ritkák, hiszen ez a város egyik legizgalmasabb zenei programjait felsorakoztató szórakozóhelye. Amennyiben a rumok szerelmesei lennénk, akkor pláne bakancslistás hely: hatalmas rum választék sorakozik a bár mögötti polcokon.

Ezek a vidéki romkocsmák nemcsak szedett-vedett székek és színes asztalok gyűjtőhelyei: egyedi hangulatukkal és különleges kínálatukkal kiemelkednek az éjszakai élet helyszínei közül. Saját egyéniséggel és közösségi szellemiséggel hívogatják a látogatókat. A kopottas bútorokon ülve, a fröccsünk mellett, olyan emlékezetes pillanatokba csöppenhetünk, amelyekről még hosszú ideig mesélünk.