![](https://cdn.hellohungary.hu/2022/202202/20220219/ts_aa277de7_ce09_489e_98d7_16d6157a1944.webp?sv=2022-11-02&ss=f&srt=sco&sp=rl&se=2027-03-17T23:00:00Z&st=2024-03-17T23:00:00Z&spr=https&sig=0tIoCm92HgpnpLI%2BaiJrYq3A0%2Fr0YOLD5pNSgY3TiOQ%3D)
Helyszín címkék:
Nullkilométeres vendéglátás a kastélykertben
- Méhész Zsuzsa
A Lánchíd és a véletlenül elsült fegyver
A kastély eredeti tulajdonosait, a német származású Graefl családot Széchenyi István hívta be az országba, Budapest legszebb hídja, a Lánchíd építésében szánt nekik szerepet. Építeni szerethettek, mert két kastélyt is felhúztak egymás közelében a kelet-magyarországi Tisza-tó környékén, ahol letelepedtek és a környék legnagyobb birtokosai lettek: a poroszlóit és a vadászkastélynak szánt, intimebb, eldugottabb kétútközit. Jól szervezett mintagazdaságot hoztak létre, érdem volt aratómunkásnak elszegődni hozzájuk. A Graefl-család tagjai nem voltak szerencsések, az építtető, Andor, rablógyilkosság áldozatává vált, fia életét mulatozás közben egy véletlenül elsült fegyver oltotta ki. A második világháború után minden „property”-t elvettek a családtól, tagjaik szétszóródtak a világban. A vadászkastélyból, ahol pávák sétáltak a parkban, magyar és külföldi nemesek vadásztak apróvadra és ami egykor a windsori herceget is vendégül látta, téesziroda majd varroda lett – aztán sorsára hagyták.
![](https://cdn.hellohungary.hu/2021/202112/20211222/ts_99a598ff_f60a_4e75_81be_4b724ffc4600.webp?sv=2022-11-02&ss=f&srt=sco&sp=rl&se=2027-03-17T23:00:00Z&st=2024-03-17T23:00:00Z&spr=https&sig=0tIoCm92HgpnpLI%2BaiJrYq3A0%2Fr0YOLD5pNSgY3TiOQ%3D)
Szenvedélyből birtok
Szerencsés Györgyi a turizmusban dolgozott korábban, és idegenvezetőként sok külföldi csoportot kalauzolt Magyarországon. Alaposan megtanulta ezen évek alatt, hogy mire van szüksége a vendégeknek. Így amikor férjével, Szepesi Péterrel együtt beleszerettek a helybe és az épületbe, már tudta, hogy valami különlegeset szeretne alkotni. Ám komoly fantázia kellett hozzá, hogy minden igényt kielégítő, gyönyörű birtokot lássanak egy roskadozó, teljesen tönkrement épületbe. Ma a Graefl kastélyt csodás kert, gondozott legelő és gyümölcsös veszi körül, de utat kellett vágni kezdetben a gyomok és indák közt annak, aki egyáltalán be akart ide jutni. Mindketten szenvedélyes emberek, Györgyi szakértőket hívott segítségül a kastély megmentéséhez és alapos gyűjtésbe fogott. Fotókat, dokumentumokat keresett, hogy a kastélyt a lehető leghűbb formában építtethesse újjá. A munkálatok itt még folynak, de a kápolna, a szállóvendégek számára az apartmanok, az étterem és a majorság már készen áll.
![](https://cdn.hellohungary.hu/2021/202112/20211222/ts_b2b6e511_2ef4_4349_b803_bf45f62a8b87.webp?sv=2022-11-02&ss=f&srt=sco&sp=rl&se=2027-03-17T23:00:00Z&st=2024-03-17T23:00:00Z&spr=https&sig=0tIoCm92HgpnpLI%2BaiJrYq3A0%2Fr0YOLD5pNSgY3TiOQ%3D)
A majorból az asztalra
Szepesi Péter a majorságot irányítja. Mindenük van, ami számukra és a vendégeiknek fontos lehet. Csak tiszta élelmiszert termelnek, a kenyeret maguk sütik. Aki korán ébred, az apartmanja nappalijából láthatja, ahogy a juhász kitereli a legelőre a birkákat. A házak előtt magaságyásokban terem a fűszernövény és a paradicsom – vegyszermentesen. Hátrébb üvegház gondoskodik a mindig friss zöldségekről. A tojás a szabad tartású tyúkoktól származik, az istállóban mangalicák röfögnek és szarvasmarhákkal is találkozunk. Mindent feldolgoznak: szörpöt, lekvárt, mártásokat készítenek, befőznek, savanyítanak. Készül a házi sajtüzem és lefőttek az első sörök is a házi sörfőzdében.
A konyha igazi slow food elveket követ: minden szezonális és nullkilométeres.
![](https://cdn.hellohungary.hu/2021/202112/20211222/ts_c38dcd2e_815a_44c7_96ba_e3efadabfade.webp?sv=2022-11-02&ss=f&srt=sco&sp=rl&se=2027-03-17T23:00:00Z&st=2024-03-17T23:00:00Z&spr=https&sig=0tIoCm92HgpnpLI%2BaiJrYq3A0%2Fr0YOLD5pNSgY3TiOQ%3D)
A konyha mellett közvetlenül szedhetőek a friss fűszernövények, még borsfát is ültettek, de van saját teacserjéjük is. A menü tervezésénél egyszerűen kisétál a szakács a majorságba, és megnézi, mijük van éppen. Györgyiék hisznek az önellátásban, és a Graefl Majorban azzal kínálják a vendégeiket, amit maguk is szívesen fogyasztanak. A slow food mellett valódi slow life élményt ígérnek – itt valóban lelassul az idő, minden minőségi és természetes, a vendég pedig úgy érezheti: maga a Jóisten hordozza a tenyerén.