Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Gasztronómia

’Nosbácsi, a mikrozöldek koronázatlan pécsi királya

  • Szabó Sára
    Bogárdi János pécsi őstermelő vegyszermentes mikrozöldségei nemcsak koncentrált vitaminbombák, de az ízektől is kicsattannak! Egy hétköznapi szendvicset vagy egy unalmas rizibizit is más meglátásba tud helyezni néhány csokor ehető aprónövény. De hogy mi is az a mikrozöldség, és a permakultúra, amivel ’Nosbácsi kültéren kísérletezik, arról ő maga mesélt nekünk.
    Bogárdi János pécsi őstermelő vegyszermentes mikrozöldségei nemcsak koncentrált vitaminbombák, de az ízektől is kicsattannak! Egy hétköznapi szendvicset vagy egy unalmas rizibizit is más meglátásba tud helyezni néhány csokor ehető aprónövény. De hogy mi is az a mikrozöldség, és a permakultúra, amivel ’Nosbácsi kültéren kísérletezik, arról ő maga mesélt nekünk.

    Hogyan válik egy könyvtáros mikrozöldség-termesztővé?

     

    A könyvtári munkakörök közül is a „színfalak mögött” zajló, irodai, számítógépes munkát végeztem. Már ekkor éreztem a szükségét, hogy több időt töltsek a levegőn, ezért vettem egy kertet a város szélén. Sajnos a hobbikert nem hozta a számításokat, ezért rokonom kővágószőlősi területét vettem művelésbe. Pár évvel később pedig a városi vagyonkezelőtől béreltem egy kertet a Zsebedomb környékén, amikor pedig azt „kinőttem”, dobbantottam egy nagyobbra: a Szigeti-tanyára. A városi vagyonkezelő területei nagy lehetőségeket rejtenek, nagy probléma azonban, hogy az általam bérelt kertek egyikében sem volt, és nincs víz – ami a kertészetben alapvető szükséglet. Ezért a piacra szánt termékeim sem tornyosultak halomban. Elkezdtem keresni, kutatni az interneten, így rábukkantam az egyre divatosabb mikrozöldségekre. Ezeket beltéren termelik, egy kontrollált környezetben, így a gazda rövid tenyészidővel, és nagyobb biztonsággal jut el a termésig. Mondhatni, hogy a kezdeti sikertelenségek vezettek el a mikrozöldségekig.   

     

    Mi a különbség a mikrozöldségek, a csírák és a permakultúra között?

     

    A mikrozöldség sokkal kevésbé ismert Magyarországon, mint például a csírák. Ez utóbbi 3-5 nap alatt „érik meg”, és mindenestül fogyasztjuk, míg a mikrozöldségeknek kell 7-14 nap, és csak a föld feletti részei ehetőek. Ezzel szemben a permakultúra a biogazdálkodás egyik formája: egy nagyon gondosan megtervezett, természetes flórára hasonlítani kívánó rendszer. A nevében az angolszász permanent az állandóságra utal, az agriculture pedig a mezőgazdaságra. Úgy kell elképzelni, mint egy természeti környezetet, ahol a különböző szinteken a mikroorganizmusok, a növényzet, gombák és állatok is kiveszik a részüket – csak a permakultúrában emberi fogyasztásra is termelnek a gazdák. Tehát nemcsak az ember részesül a természet adta jóból, hanem a permakultúra minden résztvevője. 

    Mikro pak choi, mikroborsó és minibrokkoli: nagyon izgalmas tételek, mik vannak még ’Nosbácsi szortimentjében?

     

    Vannak olyanok, amik állandóan elérhetőek nálam, de vannak olyan mikrozöldségek is, amelyeket akkor készítek, ha igény vagy éppen kedvem van rá. A termékeim jelentős része a káposztafélék rokonságába tartozik: ilyen a retek, a rukkola, a kelfélék, karalábé, pak choi, mizuna, mustár, vöröskáposzta. Rajtuk kívül édeskömény, turbolya, petrezselyem, borágó, perilla, bazsalikom, chia is színesíti a kínálatot. Rendkívül népszerű termékem a borsó, a retek, a mustár és a brokkoli – ezek tételek az állandó kínálatból.

     

    Hogyan érdemes beépíteni a mindennapi étkezésünkbe a mikrozöldségeket?

     

    A legjobb, ha nyersen fogyasztjuk, hiszen akkor tartják meg jótékony hatásaikat, ha nem éri őket hőhatás. Salátába keverve, szendvicsre rádobva, vajkrémekhez vagy körözötthöz keverve is tökéletesek. A borsó mikrozöldség formájában például nagyon fel tud dobni egy hagyományos rizibizit. Egyébként közismert, hogy ezek az ehető palánták a kifejlett növényekhez képest sokkal koncentráltabban tartalmaznak értékes tápanyagot, például antioxidánsokat, ásványi anyagokat, és vitaminokat. Illetve – bár nincsenek dietetikus ismereteim – bizonyos mikrozöldségeknek különféle jótékony hatásokat tulajdonítanak, például a brokkoli a rák megelőzésében és a gyógyításában is segítséget nyújthat. 

    Vannak még nagy tervek mikro vonalon?

     

    A mikrozöldségeket tekintve egyelőre maximális a helykihasználásom, a kültéri kertben tervezek kísérletezni a permakultúra etikáját követve, az úgynevezett food foresttel, vagyis „erdőkerttel”. Meglátjuk, mi lesz belőle!