Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Gasztronómia

Nagy balatoni szörpajánló

  • Novitatis
Szörp készíthető szinte bármilyen gyümölcsből, gyógynövényből, és ezt a balatoni termelők be is bizonyítják: nehéz lenne ennél színesebb kínálatot elképzelni. Összeszedtük azokat a termelőket, akiknek a szörpjeit mindenképp érdemes keresni a kisboltok polcain, a balatoni piacokon és vendéglátóhelyeken.
Szörp készíthető szinte bármilyen gyümölcsből, gyógynövényből, és ezt a balatoni termelők be is bizonyítják: nehéz lenne ennél színesebb kínálatot elképzelni. Összeszedtük azokat a termelőket, akiknek a szörpjeit mindenképp érdemes keresni a kisboltok polcain, a balatoni piacokon és vendéglátóhelyeken.

A házi szörpkészítés nagy múltra tekint vissza a Balaton környékén, azonban az elmúlt években új hullám indult el: ma már nem csak a nagyi hobbija szörpöt főzni. Egyre többen szeretnének adalékmentes, igazi gyümölcsből készült szörpöket tudni a családi asztalon: válogatásuk segít eligazodni, merre érdemes a kézműves finomságokat keresni.

Csupaszörp

A tapolcai Csupaszörp 2014 óta készíti kézműves szörpjeit, melyek ma már sokak számára egyet jelentenek a nyár ízével. A vállalkozás igazi kis családi manufaktúra, de míg az első adagok a saját konyhájukban készültek, ma már jóval nagyobb volumenben gyártanak. Ami változatlan viszont, az a kézműves technológia, az elkötelezettség a hagyományok mellett és természetesen a nagymamától kapott, jól bevált trükkök. A klasszikus ízek kedvelőinél a bodzaszörp és a málnaszörp biztosan betalálnak, a bevállalósabbaknak pedig érdemes kipróbálni az eperbazsalikom vagy a bodzahibiszkusz szörpkülönlegességeket. A Csupaszörpnél folyamatosan keresik az újítási lehetőségeket: ennek „gyümölcse” (stílusosan) a mentával megbolondított uborka szörp, valamint a forró italként is fogyasztható téli fűszeres szörpjük. A cukrot kerülőknek szintén kedveznek: levendula, meggy és málnarózsa szörpjeiket ők is bátran fogyaszthatják. 

Kapolcsikum

A Kapolcsikum Birtokon főállásban foglalkoznak gyümölcstermesztéssel, szörpök és lekvárok készítésével. Széles választék biztosítására törekszenek, azonban fontosnak tarják, hogy csak a lehető legjobb termékek kerüljenek ki a polcokra, ennek megfelelően kilenc klasszikus ízt találhatunk náluk: bodzavirág, bodzabogyó, eper, erdeigyümölcs, feketeribizli, levendula, málna, meggy és szeder. Termékeik nem tartalmaznak színezéket és ízfokozót sem, valamint tevékenységükkel igyekeznek őrizni a környezeti, táji értékeket, népszerűsíteni a helyi gazdálkodási lehetőségeket. 

Fontosnak tartják kiemelni, hogy nem céljuk több tíz tonna gyümölcsöt letermelni, és ezzel kifárasztani a gyümölcsöst: hisznek a fenntartható gyümölcstermesztésben, és szeretnék, ha 10 év múlva is ilyen egészséges és boldogan termőföldjük lenne.

Spájz

A keszthelyi családi vállalkozás 2013 óta készíti prémium szörpjeit, régi családi receptúra alapján. Az előállítás során nem sűrítménnyel dolgoznak, így a termékekben az igazi gyümölcs ízét érezhetjük. A klasszikusok kedvelői biztosan elköteleződnek a Spájz szörpök mellet, hiszen az általuk készített 15 féle szörpöt már tökéletességre fejlesztették. Található polcaikon bodzaszörp, málnaszörp és gyömbérszörp, de akadnak extrémebb ízek is, mint az egzotikus ízvilágú ázsiai citromfű szörp vagy a díjnyertes Provence szörp. 2021-ben új termékcsaládot vezettek be spritz néven, mely a szörpök frissítő ízélményét hordozhatóvá teszi kis aludobozos csomagolásban. A szénsavval dúsított szörpitalok málnás, bodzás és cukormentes levendulás ízekben kaphatók.

Zsusska

Az igazán extrém szörpkombinációkat keresőknek a Zsusskánál a helyük!

Szinte biztosan nem kóstoltál még ezelőtt chilis-gyömbéres szilva szörpöt, pitypang- vagy turbolyaszörpöt.

A több mint harminc féle szörpkülönlegesség között biztosan talál valami újdonságot mindenki. A különleges ízek mellett persze jelen van a nagy balatoni klasszikus, a levendula is, és más ismerős ízek, mint a bodza- vagy málnaszörp. A szörpök kizárólag természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, nincs bennük tartósítószer, sem mesterséges adalékanyag, színezék vagy aroma, csak a válogatott gyümölcsök zamatos íze. Több cukormentes szörp is szerepel a kínálatukban, hogy mindenki élvezhesse a frissítőket, az egyszerű bodzaszörptől kezdve, az olyan különlegességekig, mint a galagonyaszörp vagy a kakukkfű szörp.