Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Gasztronómia

Magyarország „legédesebb” kiállítása, Egerben

 • Bóday Csilla
  Kopcsik Lajos néhai egri cukrász mester szakmai elismerései közül talán a legkiemelkedőbb a berlini gasztronómiai olimpián nyert tíz aranyérme. Guinness-rekorder is lett, és cukrászati Oscar díjat szerzett. Szülővárosában megalapította a Kopcsik Marcipániát, amely látogatható, és ahol kóstolni is ér.
  Kopcsik Lajos néhai egri cukrász mester szakmai elismerései közül talán a legkiemelkedőbb a berlini gasztronómiai olimpián nyert tíz aranyérme. Guinness-rekorder is lett, és cukrászati Oscar díjat szerzett. Szülővárosában megalapította a Kopcsik Marcipániát, amely látogatható, és ahol kóstolni is ér.

  Mindenki tudja, hogy marcipánból szinte szoborszerű, tökéletes és maradandó cukrászati terméket lehet alkotni. Ez a cukrászipari alapanyag általában egy rész blansírozott, hámozott édes mandulából, és egy rész őrölt cukorból vízzel sziruposra főzött massza. Sajátos íze pár szem keserűmandula hozzáadásával jön létre. A marcipán massza lehet egyszeres, kétszeres, háromszoros, ahol ez a jelző a mandula és a cukor arányát jelenti. Az egyszeres marcipánban fele-fele a mandula és a cukor aránya. Minél nagyobb a szám, annál több benne a cukor. A Perzsiából származó édesség a XIII. században került Európába. Több legenda is szól arról, hogy az eredeti recept hol készülhetett. Egyes vélekedések szerint az édesség neve a latin panis martii-ből ered, amely Velence védőszentjére, Szent Márkra utal: Márkus kenyere. Majd a velencei keresztes lovagok vitték tovább a hírét a negédes desszertnek. A bizánciak mautabannak hívták, kedvence volt a német lübeckieknek, ahol külön marcipán manufaktúrák jöttek létre. Később a a königsbergiek is egyedi receptúrát készítettek, ők leöntötték cukorszörppel és körül rakták kandírozott gyümölcsökkel. De valójában egy véletlen folytán, az 1400-as években született meg az első marcipán Velencében: Badrutt Márkus cukrász kislánya apja műhelyében játszott, tört mandulába mézet kevert és rárakta egy forró sütőlapra. Ez volt „Mária cukrászati felfedezése,” melyet az apa később továbbfejlesztett.

   

  A magyar vonal

  Ezzel az alapanyaggal nem mindennapi teljesítményt ért el egy egri cukrász a szakmájában. Kopcsik Lajos egy 1995-ös pályamódosítás alkalmával, kényszerből kezdett el kísérletezni, mint ahogy annak idején Badrutt Márkus kislánya is. A cukrász nagyon is jól ismerte a marcipánt, de ő ezt olyan tökélyre akarta fejleszteni, amit mások nem tudtak. Alkotásait az utókornak szentelte, ezért olyan cukrászati alapanyagokkal és módszerekkel kezdett el kísérletezni, amelyek révén alkotásai hosszú-hosszú évekig változatlan szépségükben gyönyörködtetik az érdeklődőt. Az általa kitalált, kipróbált színeknek, anyagoknak nincs semmilyen szakmai előzménye. Kiindulási alapnak ott volt a tragant, azaz a cukortészta, ami régóta használatos a szakmában. Ezt fejlesztette tovább oly módon, hogy különleges és egyedi alapanyagából képzőművészeti remekek jöttek létre.

  Cukor, padlótól mennyezetig

  Az egri Kopcsik Marcipániát 2005-ben nyitották meg. A mester, aki 2022-ben hunyt el, imádta szülővárosát, melynek jellemző építészeti stílusa a barokk, így, amikor azon elmélkedett, mi olyat alkosson, amivel megfelelően tiszteleghet városa előtt, egyszer csak megszületett az ötlet, majd az ötlet alapján az a barokk szoba, amely a padlótól a plafonig cukorból készült. A barokk szoba és ezen kívül még 120 díszmunka a Kopcsik Marcipániában, Magyarország és Eger címere az egri Város-háza dísztermében, a Guinness-rekord cukorkép pedig az Offi-házban tekinthető meg.