Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Gasztronómia

Kulináris élvezeteket rejt az Esztergomi Bazilika pincerendszere

  • Séra Zsanett
Az Esztergomi Bazilika lábánál található Prímás Pince sokkal több mint egy étterem: egy gasztronómiai, turisztikai és kulturális központ, ahová kötelező betérni, ha arra járunk. A komplexumnak otthont adó pincerendszer lélegzetelállító építészeti megoldásaival, nem mindennapi történetével kivételes helyszínt biztosít egy finom vacsora elfogyasztásához – nem is beszélve a Kárpát-medence borrégióinak széles italkínálatáról.
Az Esztergomi Bazilika lábánál található Prímás Pince sokkal több mint egy étterem: egy gasztronómiai, turisztikai és kulturális központ, ahová kötelező betérni, ha arra járunk. A komplexumnak otthont adó pincerendszer lélegzetelállító építészeti megoldásaival, nem mindennapi történetével kivételes helyszínt biztosít egy finom vacsora elfogyasztásához – nem is beszélve a Kárpát-medence borrégióinak széles italkínálatáról.

Esztergomban minden megtalálható, ami egy tökéletes kiruccanáshoz szükséges: az ország legnagyobb temploma, középkori királyi vár, történelmi városrész, a Duna felett ívelő híd. Esztergom a szülővárosa első magyar királyunknak, Szent Istvánnak, aki itt keresztelkedett, majd itt koronázták királlyá is. Esztergom egy olyan hely, ahol életre kel a történelem.

 

Az esztergomi Várhegyen magasodik hazánk legnagyobb temploma, a Nagyboldogasszony és Szent Adalbert Főszékesegyház – vagy ismertebb nevén az Esztergomi Bazilika. A viharos évszázadokat megélt emblematikus épület alatt meghúzódó klasszicista pincerendszert a főszékesegyház építésekor, az 1800-as évek közepén alakították ki. Egyrészt azért, hogy legyen hol tárolni az Esztergomi érsekség területéről érkező borokat, másrészt pedig azért, mert így a Várhegy rámpájának kialakításakor kevesebb földre volt szükség a feltöltéshez.

A bor persze nem csak amiatt volt fontos, mert a mise elengedhetetlen része. A kutak fertőzöttsége okán sokszor inkább bort ittak víz helyett az emberek, hiszen az biztonságosabb szomjoltónak bizonyult. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy ezek sokkal alacsonyabb alkoholfokkal bírtak, mint a manapság fogyasztott borok. De természetbeni juttatásként is használták az isteni nedűt, az erre vonatkozó írásos adatokat a Prímás Levéltár bortári számadásai őrzik. Míg a bazilika karigazgatója például évente több mint 11 hektoliter bort kapott, addig egy zenésznek 1-4, egy énekesnek pedig 1-2 hektolitert utaltak ki fizetségül.

A trianoni döntést követően az érsekség jelentős része – így például a szőlőbirtokok is – az újonnan alakult Csehszlovákia területéhez került, emiatt pedig funkcióját vesztette az épület. Az 1950-es évektől kezdve, a szovjet megszállás alatt katonai állomáshelyként használták az építményt. A hányattatott sorsú komplexum végül egy teljeskörű felújítás után, 2010-ben, turisztikai fogadóközpontként nyitotta meg újra kapuit a nagyközönség előtt. Az ekkor kialakításra került Prímás Pince boralagút és étterem azóta is hatalmas népszerűségnek örvend mind a turisták, mind a helyi lakosok körében.

Az étterem egy monumentális oszlopokkal díszített elegáns tér, amely a Prímás Pince központja. A vendéglátóhely nagy hangsúlyt fektet a Kárpát-medencei magyarság változatos ételeinek bemutatására. Tökéletesen ötvözik a nemzeti tradíciót a modern gasztronómiai megoldásokkal, miközben megőrzik a tájjellegű konyhai stílusok sajátosságait. Állandó kínálatuk mellett rendszeresen megújuló, szezonális ajánlatokkal is várják a vendégeket. A különböző fogások megalkotásakor pedig mindig figyelembe veszik és használják a régióban fellelhető, friss alapanyagokat.

Persze a kulináris élmény csak az ételek mellé kínált megfelelő borpárosítással lehet teljes. A Prímás Pince célul tűzte ki a magyar borok és borkultúra népszerűsítését. Az étteremhez vezető boralagút a közel 90 méter hosszú, 11 méteres belmagasságával, rakott téglás boltíveivel, egyedi világításával egyedülálló hangulatot áraszt magából. Itt nemcsak a borrégiókra vonatkozó hasznos információkhoz juthatnak hozzá a látogatók, de a közel 100 tételes kínálatnak köszönhetően meg is kóstolhatják a különböző tájegységekről származó borokat.

Esztergomi kirándulásunk alkalmával, a bazilika bejárása után mindenképpen ajánlott ellátogatni a Prímás Pincébe. Nem mindennapi környezetben, egy lenyűgöző műemlék épületben fogyaszthatjuk el ebédünket vagy vacsoránkat, miközben gondolatban és ízekben bejárhatjuk a teljes Kárpát-medencét.