Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Ízek és aromák a hazai gin piacról

0:00
0:00
  • Szabó Vivien
A gin egyre népszerűbb itthon, az elmúlt években nagy és hűséges követő tábora alakult ki, ezzel egy időben nő a magyar ginfajták száma is a piacon. A hazai ginkészítők szenvedélye és elkötelezettsége egyre több italkülönlegességet hoz létre, melyek nemcsak itthon, de külföldön is elismerést vívnak ki maguknak. Cikkünkben Dámosy Bálinttal, az Opera Gin alapítójával beszélgetünk arról, mi teszi különlegessé a magyar gineket, mi határozza meg a minőséget, és hol érdemes kóstolni ennek az egyedi párlatnak a képviselőit.
A gin egyre népszerűbb itthon, az elmúlt években nagy és hűséges követő tábora alakult ki, ezzel egy időben nő a magyar ginfajták száma is a piacon. A hazai ginkészítők szenvedélye és elkötelezettsége egyre több italkülönlegességet hoz létre, melyek nemcsak itthon, de külföldön is elismerést vívnak ki maguknak. Cikkünkben Dámosy Bálinttal, az Opera Gin alapítójával beszélgetünk arról, mi teszi különlegessé a magyar gineket, mi határozza meg a minőséget, és hol érdemes kóstolni ennek az egyedi párlatnak a képviselőit.

A gin magyar eredetisége

A gin egy olyan szeszesital, melynek fő ízét a boróka bogyója adja, továbbá az alapanyagok összeválogatása és a lepárlás folyamata jelentősen meghatározza karakterét és egyediségét. De mitől is olyan eredeti a magyar gin? A válasz a hazai alapanyagokban rejlik. A pálinka hagyományaihoz kapcsolódva, a magyar ginek sokszor pálinkalepárlókban készülnek, ami egyedi karaktert kölcsönöz nekik.

„2019. évi indulásunk óta rengeteg manufaktúra jellegű, minőségi kézműves gin jelent meg itthon, melyek nagyrésze pálinkalepárlókban készül, és azt gondolom, hogy ebben nyilvánul meg a magyar gin egyedisége, vagyis a pálinka hagyományára épül a gin kultúránk. Nagyon örvendetes, hogy több magyar gin is sikeresen megmérettette magát nemzetközi versenyeken is, vagyis egyértelmű, hogy a képességek itthon is kezdenek kialakulni, aminek természetesen leginkább a fogyasztó a haszonélvezője”

- meséli Bálint a hazai gin kultúráról.

A minőség a harmóniában rejlik

Az alapanyagok minősége és választéka kiemelt szerepet játszik az elkészült gin színvonalában. A hazai termőföld és a magyar fűszerek gazdagsága lehetővé teszi, hogy a magyar ginkészítők különleges ízvilágot hozzanak létre.

„Magyarország alapvetően borókanagyhatalomnak számít, elég csak arra gondolni, hogy sok évszázadon keresztül a borókapálinka milyen fontos szerepet játszott a régióban. Emellett a magyar gasztronómia nagyon sok további izgalmas fűszert és gyógynövényt ismer és használ, mi például a mákkal kezdtünk el kísérletezni, és kiderült, hogy nagyon jól harmonizál a klasszikus gin fűszerekkel (boróka, koriander mag). Elmondhatjuk, hogy igen, ez a gin a Kárpát-medencében készül.”

Az Opera Gin, az első hazai ginmanufaktúraként igazi úttörője a hazai gin kultúrának. London Dry típusú ginjükhöz nem adnak hozzá semmilyen aromát, a gyümölcsök és fűszerek íze csak a lepárlás és az erjesztés folyamán kerül a ginbe. A tiszta kukorica szeszből készült italhoz 11 féle fűszert használnak fel, mint például az angelika gyökér, fahéj, szegfűszeg és koriander, valamint, kuriózumként a mákot is felhasználják, hogy kiemeljék a magyaros ízvilágot.

A kiváló minőségű alapanyagoknak és a nagy tapasztalatnak köszönhetően az Agárdi gin is meghatározó helyet foglal el a hazai gin palettán. Az Agárdi Pálinkafőzde nem csupán pálinkáiról híres, hanem nagyszerű ginjeiről is, melyeket a helyszínen vezetett kóstoló keretében meg is ízlelhetünk. Az Agárdi Hungarian Dry Gin a Velencei-tó mellett, Agárdon készül, ahol a pálinkafőzde már több, mint 15 éve folytat sikeres munkát.

A végeredmény szempontjából nemcsak az alapanyagok minősége, hanem a lepárlómester tudása is kiemelkedő fontossággal bír. A harmónia és az egyensúly a legfontosabbak a minőségi gineknél, ahol az íz, az aroma és az alkohol összhangban vannak egymással. Ezt mutatja a Seven Hills Tokaj gin, a hazai kézműves gin kiváló példája is, mely kis mennyiségben és prémium minőségben készül. A gin 21 féle alapanyagot tartalmaz, köztük a citrusokat és a Tokaji Aszút, valamint különböző fűszereket és gyógynövényeket. 2021-ben a World Gin Awards-on elnyerte a Világ Legjobb Kortárs Gin-jének járó díjat, ez pedig önmagáért beszél. Ha szeretnénk személyesen is belekortyolni a díjnyertes italba, ezt a bodrogkisfaludi Seven Hills Distillery-ben meg is tehetjük a lepárlótúrák alkalmával.

A gin jövője itthon

A magyar gin piac jövője tele van izgalmas lehetőségekkel és potenciállal, hogy a magyar ginkészítők kreativitásukat és innovációs szellemüket kamatoztassák.

„Ha a külföldi tendenciákat nézzük, akkor számos lehetőség előtt áll a magyar gin piac, ugyanis a gin önmagában nem egy zárt italkategória, mint például a whisky. Nagyon sokféle ginfajta létezik, gondolok itt a hordóérlelt ginre, az úgynevezett Old Tom Ginre, ízesített ginre stb., szerintem előbb-utóbb itthon is megjelennek ezek a különleges kategóriák. Mi röviddel indulásunk után megalkottuk a The Winery Collection-t, ami egy hordóérlelt gin széria, minden évben egy másik borásszal állunk össze és egy emblematikus borának hordójában érleljük a gint.”

A magyar gin egyedülálló lehetőségeket rejt a Kárpát-medence gazdag gasztronómiai örökségének és kultúrájának közvetítésére. A hazai alapanyagok és ízek felhasználása, valamint a helyi készítési technikák hangsúlyozása révén a magyar gin nem csupán egy ital lehet a többi közül, hanem egy olyan termék, amely méltó képviselője hazánk gazdag gasztronómiai hagyományainak.

 

„Fontos lenne, hogy a ginekben erőteljesebben tükröződjön az ital származása, ugyanis a világpiac nagyon telített jobbnál jobb ginekkel, így meg kell találnunk az egyedi stílusunkat, amivel mi is színesíteni tudjuk a palettát.”

Fedezzük fel Magyarország gin kultúráját, és kóstoljuk meg a legkülönlegesebb hazai gineket, hiszen egy felejthetetlen gasztronómiai élményért nem kell messzire mennünk!

Hirdetés