Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Gasztronómia

Igazi francia életérzés itthon – macaron kóstolás vidéken

  • Szabó Vivien
Kifinomult és ínycsiklandó, igazi luxuscikk az édességek között: a kis, színpompás korongok, melyeket két vékony héj között finom töltelék tölt meg, azonnal magukra vonzzák a tekintetet a vibráló színeikkel és tökéletesen sima, fényes felületükkel. Cikkünkben utánajártunk a különleges francia finomság eredetének, és ajánlunk jó pár hazai kóstoló helyet is.
Kifinomult és ínycsiklandó, igazi luxuscikk az édességek között: a kis, színpompás korongok, melyeket két vékony héj között finom töltelék tölt meg, azonnal magukra vonzzák a tekintetet a vibráló színeikkel és tökéletesen sima, fényes felületükkel. Cikkünkben utánajártunk a különleges francia finomság eredetének, és ajánlunk jó pár hazai kóstoló helyet is.

Eredete pontosan nem tisztázott, ám sokan úgy vélik, hogy a 8-9. századi Olaszországban bukkant fel először e sütemény. Az első dokumentált feljegyzések azonban Franciaországban jelentek meg róla, ahol hamar a klasszikus francia édességek sztárjai közé került. A macaronok, ahogyan ma ismerjük őket, az 1800-as évek elején váltak igazán népszerűvé, Párizsban, amikor az ott működő Ladurée nevű cukrászda megalkotta az első modern formájú macaront. 

Hazánkban az elmúlt években ért igazán csúcsra a népszerűsége, az egyre növekvő érdeklődésnek köszönhetően pedig egyre több helyen kezdték el kínálni különféle ízekben és színekben. De mi teszi őket ilyen különlegessé? 

A macaron készítése igazi művészet: a mandulaliszt, porcukor és tojásfehérje keverékét tökéletes állagú masszává kell dolgozni, majd ezt kis, egyforma halmokká formálni, mielőtt a sütőbe kerülne. A sütés során kialakul jellegzetes, enyhén ropogós héjuk, miközben belül puhák és krémesek maradnak.

Lássuk, hol kóstolhatjuk meg ezeket a habkönnyű finomságokat!

A kifinomult francia desszertek mennyországa

A The Macaron Bites Debrecen első macaronozója, egy igazi francia desszert mennyország, ahol a friss gyümölcs és prémium belga csokoládé harmóniájából születnek meg az ínycsiklandó macaronok. Az alapítók szíve az ízekért dobog: hivatásuknak tekintik, hogy olyan macaronokat alkossanak, amelyek nemcsak a kifinomult ízlésű vendégeknek, hanem a gasztronómiai elvárásoknak is tökéletesen megfelelnek. Minden egyes darab odafigyeléssel és nagy szakmai tudással készül, természetes és prémium minőségű alapanyagokból. Az évek alatt tökéletesített receptúráknak köszönhetően olyan különlegességeket kóstolhatunk itt, mint a tripla csokis, bársonyosan puha belga csokoládés, a pisztácia-málnás mézédes, vagy épp az ínyenc étcsoki-chili-meggy aromával fűszerezett macaronok. Azonban nem csupán ezekkel a finom falatokkal várják vendégeiket, hanem frissen pörkölt speciality kávéitalokkal is, amelyek remekül passzolnak a francia desszertekhez.

Egy harapásnyi francia sikk

A kaposvári Gard'Ann Cukrászda az édes élmények birodalma, ahol az elegancia és a francia desszertművészet találkozik, és ahol macaronok, cake popok és más francia desszertkülönlegességek kápráztatják el az édesség kedvelőket. Emellett számtalan izgalmas süteményt, minitortát és ünnepi kreációt is felfedezhetünk. A krémes finomságok között mentes verziók és igazi ínyencségek is készülnek, így mindenki megtalálhatja a számára tökéletes desszertet. Kóstolhatunk például tokaji aszús óriás macaront, trópusi macarontortát, sőt, néha a gyermekek kedvéért játékos kutyust és dínót formáló macaronok is megjelennek az desszertlapon. Az elképesztő sütik mellett a páratlan belső dizájn is elvarázsolja az idelátogatókat, a berendezés és a hely neve is a franciás hangulatot és a cukrászat francia hagyományait idézi meg.

Ellenállhatatlan édes kísértés, panorámával

Mennyei macaronok, takaros torták és pompás piték, ezek várnak minket a siklósi Czukor Borsóban, ami nevéhez híven igazi otthona az édes élvezeteknek. A hely nehezen jellemezhető egyetlen szóval, hiszen közösségi tér, gyerekbarát kávézó, kézműves cukrászda egyben, ahol frissen sütött édességekkel, saját szörpökkel és bonbonokkal várják a vendégeket. A kínálatban megjelennek a klasszikusok mellett olyan helyi alapanyagokból készült alkotások is, mint például a vörösboros-csokoládés macaron. A Czukor Borsó mindemelett páratlan panorámát kínál a Siklósi várra, de a különleges programok és koncertek miatt is érdemes ide betérni. 

A macaronok nem véletlenül ilyen divatosak világszerte, hiszen megtestesítik azt az elegáns könnyedséget, amit sokan irigyelnek a franciáktól. Egyfajta luxuscsemege, amivel könnyen előkelővé varázsolhatunk bármilyen különleges alkalmat, vagy épp megszínesíthetünk egy szürke hétköznapot.