Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Gasztronómia

Gin, sör és pálinka: italok a boron is túl Tokaj környékéről

  • Ripka Gergely
Ha valaki unja már az édes borokat, elég tokaji szárazat kóstolt, de már a furmint pezsgők sem tudják meglepni Hegyalján, akkor is van még új a Nap alatt! A Zemplén alatt immár számtalan izgalmas ital készül még a boron kívül, melyek egyre inkább érdeklődésre tartanak számot. Mai cikkünkben kiderül, milyen a pálinka, a gin és a sör, ha tokaji…
Ha valaki unja már az édes borokat, elég tokaji szárazat kóstolt, de már a furmint pezsgők sem tudják meglepni Hegyalján, akkor is van még új a Nap alatt! A Zemplén alatt immár számtalan izgalmas ital készül még a boron kívül, melyek egyre inkább érdeklődésre tartanak számot. Mai cikkünkben kiderül, milyen a pálinka, a gin és a sör, ha tokaji…

Seven Hills Distillery

Bodrogkisfaludon, a Petőfi utcában bizony egyre több az izgalom. Ha azt hinnénk, Hegyalján a boron túl a pálinka, netán a sör a sor vége alkoholos italok terén, bizony tévedünk. Immár a nyugati országok közkedvelt italai, a gin, sőt az első whisky is elkészül a borvidéken egy megszállott, fiatal stábnak köszönhetően. Helyi alapanyagok, helyi hordó, helyi forrásvíz adja az alapanyagokat. A főzdebejárás előre egyeztetett időpontban lehetséges (minimum 8 fő részére, mely egyelőre egy gint és egy gintonikot foglal magába). Mi sem bizonyítja jobban a koncepciójuk helyességét, hogy immár nemzetközi és hazai elismerésekben sem szenved hiányt a Seven Hills.

BAZ Beer

Pilseni, vörös, APA és IPA: szokatlan termékjelölések egy történelmi borvidéken, de ha lugosítanánk, immár helyi sört is kóstolhatunk Tokajban illetve ha megfelelő vendéglátóhelyen ülünk asztalhoz. Lelkes, fiatal csapat alkot itt is, melynek célja a mai kor kívánalmaihoz igazodó kisüzemi, tokaji sör megalkotása különféle kategóriákban, kristálytiszta helyi víz használatával.

Bestillo

Ma a boldogkőváraljai Bestillo Magyarország egyik legnevesebb pálinkafőzdéje, de nem csupán erről híres. A Zemplén festői lankái alatt külön látogatócentrumban várják a finom párlatokra kíváncsi utazót, de akár a nagyobb cégek csapatait is (szálláslehetőséggel). A múzeumi kiállítás a hagyományokat mutatja be. A földrajzi oltalom alatt álló gönci kajszibarack természetesen kiemelt figyelmet kap a főzdénél. A modern technológia és a kulturált pálinkafogyasztás egyaránt fontos értékek számukra. A főzőmesterek legféltettebb műhelytitkaikba is beavatnak minket, miután egy sor különleges gyümölcsből készült pálinkát ismerhetünk meg. A mi tippünk: erdei meggypálinkájukat ne hagyjuk ki!

Szóráth Pálinkafőzde

Azoknak is van tippünk, akik pedig inkább a hagyományos, kisüsti megoldást kedvelik pálinkák terén. A család 30 éves pálinkafőzési tapasztalattal rendelkezik. Két hegyaljai településhez is kötődik tevékenységük: a gönci barack hazájához közeli Abaújszántóhoz és a kimagasló szőlészeti múlttal rendelkező Tállyához. Az itteni és a környékbeli gyümölcsök adják párlataik alapanyagát. A 2009 után végrehajtott fejlesztések eredményeképp ma már igen korszerű keretek közt történik a főzés. Rendezvények lebonyolítását, igény esetén szállás megszervezését is szívesen átvállalják.