Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Gasztronómia

Egy szerelemprojekt, amelynek frissen sült kenyér illata van

  • Novitatis
Veszprém belvárosához közel, egy csendes mellékutcából frissen sült kenyér illata csábítja be az arra járókat a Derce Pékbisztróba. Papp Zsanett Odett, közgazdászból lett pékkel beszélgettünk a pékség megnyitásáról, a mögöttes elvekről és a jövőbeli céljaikról.
Veszprém belvárosához közel, egy csendes mellékutcából frissen sült kenyér illata csábítja be az arra járókat a Derce Pékbisztróba. Papp Zsanett Odett, közgazdászból lett pékkel beszélgettünk a pékség megnyitásáról, a mögöttes elvekről és a jövőbeli céljaikról.

Milyen út vezetett a Pékbisztró megnyitásáig, hogyan született meg a saját pékség gondolata?

 

Hosszú út vezetett a Derce megnyitásáig: 30 éve vállalkozunk férjemmel, maga a pékség gondolata azonban családi hagyományokra vezethető vissza. Nagy családban nőhettem fel, több mint húszan vagyunk unokatestvérek, a nagyszüleim gazdálkodtak, mi pedig ebben a miliőben nőhettünk fel. Három évvel ezelőtt elmentem egy kurzusra Kovács Beához (Búzalelke Pékség) Kisapátiba, innentől lettem fanatikus: minden nap sütöttem, nagyon „rákattantam”. Aztán a szűk család után elkezdtem sütni az ismerőseimnek és elkezdtem a barátnőimet is tanítgatni, ebből pedig workshopok nőtték ki magukat. Több képzést végig jártam, beléptem a szakmai közösségekbe, ahol számos péket ismertem meg, akiktől tanulhattam. Közben pedig a környezetemben egyre többen érdeklődtek a kovászos kenyerek után. Ekkor kezdett el foglalkoztatni, hogy milyen jó lenne nyitni egy kovászos pékséget Veszprémben. Elkezdtem megrendelésre kenyeret sütni hetente kétszer a munkám és családom mellett, hogy feltérképezzem, milyen kereslet van a kenyerekre, megfizetik-e az általam megcélzott minőséget. Mindezen tapasztalatok alapján végül belevágtam az üzemeltetésbe. Ez nem egy kényszer szülte vállalkozás, hanem egy szerelemprojekt, de nagyon alapos, egyéves mérlegelés és számtalan Excel tábla előzte meg a nyitást, eredeti, közgazdász szakmámat nem tudtam meghazudtolni.

A nagyapám pék volt, és éppen ebben a mérlegeléssel telő időszakban találta meg az anyukám és az egyik nagynéném nagyapám 30’-40’-es évekből származó péktankönyvét. Ez is adott egy hatalmas lendületet: rádöbbentem, hogy ez egy olyan családi örökség, amit tovább lehetne vinni. Emellett az egészséges étkezés elkötelezett híve vagyok, melybe a kovászos kenyér abszolút beleillik, de kizárólag ez nem jelentett volna elég motivációt, igazából a szerelem miatt vágtam bele ebbe a történetbe.

Mit gondolsz, mi a "megkülönböztető jegyetek", mi az, amiről fel lehet ismerni a Derce kenyereket, péksüteményeket?

Elsősorban a jó minőségű alapanyagban hiszek: a környéken csak mi sütünk a Garat Malom lisztekből, amelyeket forgalmazunk is a pékségben. Folyamatosan próbálunk fejlődni, fejleszteni, és csak a legjobb terméket adjuk el. Továbbá speciality kávéval is foglalkozunk: nagyon fontosnak tartottam, hogy kiváló minőségű kávét tudjunk prezentálni. Veszprémben a tizen1 mellett mi is folytatunk kávémissziót: igyekszünk megismertetni a vendégeinkkel a minőségi kávékat és a kávékultúrát. Jelenleg egyféle kávénk van, de a jövőben szeretnénk többfélét tartani, és különböző filterkávékat is bevezetni a kínálatba.

Milyenek az eddigi tapasztalataid a vendégkört illetően?

 

Kifejezetten hálás vevőközönségünk van, nagyon sok kedves emberrel hozott össze az élet: érzelmileg is nagyon sokat kaptam ettől a helytől. Veszprémnek nagyon jó arcát ismertem meg: emberséges és befogadó közeg. Fontos nálunk a kivételes bánásmód, a célunk az, hogy a vendégek jól érezzék magukat és ezt a hozzáállásunkat értékelik is.

Mi a szerepetek a helyi közösségben?

 

Részt vettünk a helyi kenyér lelke fesztiválon, illetve becsatlakoztunk az Óváros piac kezdeményezésbe is. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt szemléletével is szeretnénk azonosulni, folyamatosan keressük az együttműködési lehetőségeket. Itt vagyunk Veszprémben, úgyhogy itt szeretnénk építeni a közösséget: annak is örülünk, ha valaki csak bejön lisztért, aki tőlem tanult kenyeret sütni.

Milyen terveitek vannak a jövőre nézve, milyen új, izgalmas projektek állnak előttetek?

 

Szeretnénk a jövőben egy szakmai műhelyt létrehozni, kurzusokat szervezni meghívott pékekkel, illetve szeretnénk folyamatosan új termékeket bevezetni.