Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Gasztronómia

Csopaki csodák (pincék, érdekességek, látnivalók)

  • Ripka Gergely
Csopakot ismerjük. Csopakot szeretjük. - Egy bő óra csak Budáról és már át is élhető a hamisítatlan balatoni riviéra hangulata. Míg Balatonfüred egyértelműen a városiasodás, túlzsúfoltság látszatát kelti az elmúlt években, addig Csopak még őriz valamit a Balaton-felvidék romantikusabb hangulatából, ahol még van présház, van erdő és természetes környezet és ha szerencsénk van egy kis meghitt, csendes, autentikus borvidéki hangulatban is részünk lehet. De vajon hova érdemes betérnünk pár falat és egy pohár rizling erejéig?
Csopakot ismerjük. Csopakot szeretjük. - Egy bő óra csak Budáról és már át is élhető a hamisítatlan balatoni riviéra hangulata. Míg Balatonfüred egyértelműen a városiasodás, túlzsúfoltság látszatát kelti az elmúlt években, addig Csopak még őriz valamit a Balaton-felvidék romantikusabb hangulatából, ahol még van présház, van erdő és természetes környezet és ha szerencsénk van egy kis meghitt, csendes, autentikus borvidéki hangulatban is részünk lehet. De vajon hova érdemes betérnünk pár falat és egy pohár rizling erejéig?

Jásdi Borterasz

Jásdi István megkerülhetetlen figura, ha Csopakról beszélgetünk. Elsők közt vázolt fel újszerű víziókat a csopaki rizlingről, a vendéglátásról, és éllovasa, szószólója a csopaki termőtáj mint kulturális örökség megmentésének. Borteraszára nem csak egy pohár könnyebb vagy épp testesebb borra érdemes betérni, de egész évben nagyobb rendezvények, sétáló kóstók is várják az érdeklődőket.

Petrányi Pince és Borterasz

Az autóiparból is híressé vált Petrányi család több évtizede jár Csopakra. Nagy szerelmük a vitorlázás (komoly kékszalagos sikerekkel), a másik a gasztronómia és ezen belül természetesen a bor. Borteraszuk 2015-ben nyitott meg, majd egyre komolyabb konyhai feljesztésekkel lett mára az északi-part egyik bevált találkozóhelye; ugyancsak pazar szitahegyi kilátással Tihanyra, Arácsra és persze a Balatonra. Traminijük, muskotályuk és olaszrizlingjeik mellett vörösboraik is megérdemlik a figyelmet.

Söptei Pincészet

Igazi tősgyökeres csopaki család, akiknél több generáció óta zajlik szőlőművelés és borkészítés. Zsolt a borért felel, fivére Róbert pedig a nagyszerű konyhát viszi, mely a Csopakot Aráccsal összekötő út mentén várja a vendégeket. Remek rizlingek, időnként egyedi, késői szüretelésű különlegességek, lugas alatti hangulattal várja a szomjas és éhes utazókat. 

Szomszéd Kertje

Néhány éve indult el a folyamat, aminek hatására egyrészt érezhető, hogy a zajos, partmenti forgatagból szívesen szakad ki a nyaraló közönség, másrészt a víztől 5-10 km-re található települések belsejében a kevéssé kihasznált, régi üzlethelyiségek új célok mentén kapnak szerepet. Így több környékbeli településen is frissebb, kortárs stílusban született újjá a vegyesbolt, a kocsma és más épületek. A Szomszéd Kertje a főutca mentén várja vendégeit: vagány tálalás, időnként házias fogások és street food elemek egyaránt színesítik az átlátható menüt, és természetesen helyi borok közül is van mód választani.

Code Zero

Itt érkezünk meg a Balaton partjára, ahol a vitorlás móló mellett igazi kis beach-hangulat mellett van lehetőség gyönyörködni a víztükörben, a fűzfák árnya alatt, egy pohár koktéllal és egy burgerrel. Remek borválaszték, fiatalos miliő, vitorlázó közeg, nap közben chill, este akár oldottabb hangulatra is ideális helyszín közel a vízhez.