Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Gasztronómia

Borkóstolás két keréken, Csopakon

  • Novitatis
Nincs is frissítőbb annál, amikor egy kellemes kerékpártúra után belekortyolunk jól megérdemelt, jéghideg fröccsünkbe, miközben gyönyörű balatoni panoráma tárul elénk. Pattanjunk biciklire, és nézzük meg, merre érdemes Csopakon elindulni!
Nincs is frissítőbb annál, amikor egy kellemes kerékpártúra után belekortyolunk jól megérdemelt, jéghideg fröccsünkbe, miközben gyönyörű balatoni panoráma tárul elénk. Pattanjunk biciklire, és nézzük meg, merre érdemes Csopakon elindulni!

A Balaton az elmúlt évtizedek során a belföldi turisták egyik kedvenc kerékpáros úticéljává vált. Nem véletlen ez, hiszen a jól kiépített (folyamatosan bővülő) úthálózat megannyi természeti és épített látnivalóval egészült ki. Nagy előnye a térségnek, hogy rengeteg izgalmas programlehetőséget rejteget azoknak is, akik nem a teljes Balaton-kör, hanem egy kisebb szakasz megtételére adják a fejüket. Csopak és környéke például különösen jó választás, ha a kerékpározás mellett a balatoni borok iránti szenvedélyünknek is hódolni szeretnénk.

Balatonfüred-Csopak domboldalait, amely Magyarország egyik kiemelkedő, többszáz éves múltra visszatekintő borvidéke, elsősorban a jellegzetes gyümölcsös ízvilágú rizlingjeiről ismerhetjük. S hogy egy kerékpártúra során hova is érdemes benézni? A térség számos neves borászatnak ad otthont, és közülük sokan – ugyan kisebb kitérőkkel – könnyen elérhetőek a bringakörútról lekanyarodva. Erősen ajánlott meglátogatni a Figula Pincészetet: a gyönyörűen felújított birtokon 6 tételes borkóstolóval várnak minket, sőt lehetőségünk van betekinteni a borkészítési technológiába is egy pincetúra keretében. Ha pedig igazán kényelmesek akarunk lenni, akár meg is szállhatunk a birtokon: két gyönyörűen kialakított vendégház várja a hozzájuk betérőket – ez akár kiváló kiindulópont lehet egy csillagtúrához is. 

Ha többmegállós túrát terveznénk, a Petrányi Pince és Borteraszt érdemes az utolsó állomásként kijelölni, hiszen nem csak kiváló borokkal, hanem házias menüvel is tudnak szolgálni a megfáradt utazóknak, páratlan kilátással és családias hangulattal kombinálva. Nem csak nyáron, hanem az év minden szakaszában várják vendégeiket, szezonális menüvel.

Nem kell akkor sem kétségbeesnünk, ha épp nincs otthon bicikli, amit fel tudnánk dobni a kocsi csomagtartójára, vagy a vonatra: legnagyobb tavunk körül számos kölcsönző kínál különféle igényekhez illeszkedő kerékpárokat kölcsönzésre: tudunk bérelni félprofi országúti és mountainbike típusú kerékpárokat, csakúgy, mint tandemet vagy gyerekkerékpárokat a hozzájuk kapcsolódó minden szükséges felszereléssel. Sőt, azoknak, akik kevésbé keresik a fizikai kihívást, vagy könnyebben elfáradnak, egyre több helyen kínálnak elektromos kerékpárokat is.

A BalatonBike365 Port-Balatonfüred (Észak) az előbbi igények mindegyikére ajánl megfelelő alternatívát, akár túravezetővel is. Egyik különlegességük, hogy csopaki borkóstolóval párosított kerékpártúrával is rendelkeznek, ahol a finomabbnál finomabb csopaki borokat és a panorámát a Jásdi Pince biztosítja partnerként. A túra Balatonfüredről indul, és oda is érkezik vissza. Mindössze 2-3 órát vesz igénybe a kóstolóval együtt, így ideális kiegészítő programja lehet a nyaralás szinte bármelyik napjának. Nehézségét tekintve sem kell megijednünk: nincsenek vészesen nagy emelkedők, és félúton felfrissülhetünk egy jéghideg fröccsel a Jásdi Pince gyönyörű kilátással rendelkező teraszán.

Ha tehát sportosan szeretnénk a csopaki dombokat felfedezni, máris rendelkezünk pár jó tippel, hova érdemes benézni, azonban figyeljünk oda a felelősségteljes borfogyasztásra, ittas állapotban ne üljünk vissza a kerékpárunkra sem, inkább tervezzünk több napra, hiszen van mint felfedezni!

Hirdetés