Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Átadták a Sakura-díjakat

  • Forrás: sajtóközlemény
Új szakmai díj a vidéki gasztronómiának!
Új szakmai díj a vidéki gasztronómiának!

A Stílusos Vidéki Éttermiség Egyesület több, mint tíz évvel ezelőtti megalapítása óta fokozott figyelmet fordít a vidéki gasztronómia meghatározó képviselőinek, termelői közösségeinek, oktatási intézményeinek támogatására, illetve mindig is kereste a lehetőséget, a hazai és határon túli gazdasági, társadalmi, illetve állami szereplőkkel közös együttműködésre. Meglátásuk szerint a turizmus és vendéglátás, mint iparág, szélesebb szerepet játszik egy ország gazdasági és társadalmi fejlődésében, hiszen alulról építkezve nem csak a benne dolgozókra van közvetlen hatása, hanem a hozzá kapcsolódó termelői, kereskedői, edukációs szakemberek és közösségek mellett a társadalom azon szereplőinek is jövő képet tud mutatni, akik esetleg valamilyen testi fogyatékkal vagy pedig gyermekvédelmi szakellátásban élnek. Szívügyük a vidéki vendéglátó és turisztikai szektor hosszútávú fenntarthatóságának biztosítását célzó minden olyan törekvés, mely segít felhívni a közönség figyelmét a hazai, vagy akár határon túli szakemberek kiemelkedő munkájára. Emellett fontosnak tartják a szakképzésben folyó folyamatos gyakorlati közreműködést, hiszen végső soron a céluk a későbbi szakmai együttműködések megalapozása.

 

Partnerükkel, a Toyota Sakura-Kft-vel karöltve megalapították a Sakura ( cseresznyevirág)-díjat, mellyel éppen ezeket a kimagasló teljesítményeket szeretnénk elismerni. A cég értékesítési filozófiája melynek egyik legfontosabb elemét éppen a vendéglátásból vett át és alkalmazza az Omotenaschi filozófia:

- találd ki a vendég igényét előre

- figyelj oda a részletekre

- fejezd ki háládat.

 

Ezen felül a zöld energia és a környezetbarát tudatosságot hirdető edukációs programok is közös kapocs a SVÉT és a Toyota együttműködésében. Tervük szerint ez nem csak egy lista lesz a sok közül, hanem egy olyan közösségi platform, ahol a díjazott vállalkozások, személyek, egyesületek együtt dolgoznak majd értékteremtő és példamutató közösségek létrehozásán az adott desztinációkban. Továbbá az sem utolsó szempont, hogy a személyes és szakmai kapcsolatok megerősödése folyamatos tudás és tapasztalatcserét biztosít a határon túli díjazottakkal.

 

Díjazottak Listája

1. Szociális, gondoskodásban elért értékteremtő kategória

 

- Liszek Zsuzsanna (oktató, szakács-pincér osztályfönök)    
Nyitott Ajtó Baptista Szakképző, Miskolc: Kollegáival, többszörösen hátrányos helyzetű gyerekek jövőkép formáló oktatását, szakmai látókörük bővítését teszik lehetővé, áldozatos munkával.

- Szimbiózis Alapítvány, Miskolc: Első ránézésre, segítő tevékenységük fókusza a fogyatékossággal élő emberek életminőségének javítására irányul, ugyanakkor minden programjukat átszövi a társadalmi környezet pozitív attitűdjének, szemléletének előmozdítása.

- Hatpöttyös étterem, Székesfehérvár: 2002-óta működő étteremben, megváltozott munka képességűek és fogyatékkal élők dolgoznak és biztosítják a vendégek számára a házias illetve moderneb fogásokat. Az étterem, híd szerepét tölti be az egészséges és a fogyatékkal élők között.

 

2. A szakmai oktatásban elért kimagasló munkáért, alapított díj

 

- Kocsonya Kálmán, Szakmai igazgató-helyettes: Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Technikum és Szakképző Iskola

- Adamek Balázs, Diófa Étterem Konyhafőnőke, Székesfehérvár

- Rákóczy László, Gyakorlati oktatásvezető: Soproni SZC Vendéglátó, Kereskedelmi Technikum és Kollégium

 

Mindhárom szakember, hosszú évek óta dolgozik a szakmai utánpótlás minőségi fejlődéséért. Példamutató munkájukkal irányt mutatnak a vendéglátásban elhelyezkedni vágyó tanulók számára. A mindennapi munka mellett a versenyekre való felkészítésben is magas szakmai továbbképzést biztosítanak a felkészítendő diákok számára.

 

3.Termelői közösségek, kiváló minőségű hazai nyersanyagokat népszerűsítő egyesületek

 

- Tudatos Zöldségkosár közösség (MyFarm Gazda Alapítvány): Harta

- Falusi kosár Csongrád-Bokros

- Somogyi Helyi Termék Egyesület: Porrog

- Szent László Szarvasgomba Lovagrend      

-Minden, ami Szatmár-Bereg Egyesület: Mátészalka

 

A díjazottak hozzájárulnak a minőségi hazai nyersanyagok népszerűsítéséhez, áldozatos munkájuknak köszönhetően az egészséges, szezonális termékek mellett egész évben biztosítják az álltaluk vagy közösségük által megtermelt, feldogozott termékeket is.

 

4. Határon túli éttermek, közösség építő személyeknek ítélt díjakat

 

A díjazottak kimagasló szakmai munkát végeznek saját közösségükben, a helyi gasztronómia értékeinek bemutatása mellett a desztinációs nyersanyagok és termelők bevonásával erősítik a helyi értékek megerősödését.

- Villa Rosa étterem: Dunaszerdahely 

- Schwarz bisztró: Székelyudvarhely

- Jovanovic Daniel (Rendezvény szervező, Őstermelő): Óbecse

 

5. Étterem, háttér gazdasággal, kategória:

 

- Graefl Major Kétútköz: Poroszló 

- Natura Hill Zebegény: Zebegény 

-  Pipacs étterem: Eger- Almár 

- Hubertus-Hof Hotel &Restaurant: Balatonfenyves 

 

6. Étterem, pékséggel, kategória:

 

- Erhardt Étterem és Panzió: Sopron

- Panificio il Basilico étterem. Szentendre 

- PalKonyha, Panzió, Speiz, Pékműhely: Palkonya 

 

ÉTTEREM Kategóriában megítélt kiválósági díjak

 

1 Sakura virág

 

- Füge étterem: Biatorbágy

- Rév Csárda étterem. Érsekcsanád

- VÉGÁLLOMÁS Bistro & wine: Miskolc

- LaMareda étterem : Győr

- Hibiscus étterem by Jankovich Hotel Rácalmás

- A Konyhám Stúdió 365: Fonyód

- Rosinante Fogadó : Szigetmonostor

- Páskom Cottage és Páskom 1802 gasztroműhely: Lajoskomárom

- Sulyom Tájétterem: Sarud

- Mi a kő Étterem: Köveskál

- Az öreg tölgy Bisztró: Cserépfalu

- Horgonyzó kisvendéglő: Tiszalök

- TRAKTA By Nomád: Noszvaly

 

2 Sakura virág

 

- Öreg Prés Étterem: Mór

- RUTIN Budaörs étterem: Budaörs

- Platán Bisztró: Tata

-I szkor-Mályinka: Mályinka

- Alkimista Kulináris Műhely: Szeged

- SAUSKA48 étterem: Villány

- Góré étterem: Kisharsány

- Botanica étterem: Dánszentmiklós

- Macok bisztró: Eger

- Kreinbacher birtok: Somlóvásárhely

- 67Sigma étterem: Székesfehérvár

- Hosszú Tányér gourmet-ház: Hosszúhetény

- Lokal47 étterem és bor bár: Kéthely

- Bobajka étterem és kávézó: Tarcal

- Clarisse étterem: Tura

- Sparhelt Bistro: Balatonfüred

- Anyukám mondta étterem: Encs

- GUSTO13 Bistro&Delicate: Veszprém

- Noon Restaurant & Lounge by LUA Resort: Balatonfüred

- IKON Restaurant & Lounge: Debrecen

- Villa Kabala étterme: Szigliget

- Mandula étterem & bor bár: Villány

- Kistücsök FOOD&ROOM: Balatonszemes

- Kistücsök - Séfszoba: Balatonszemes

- Pajta étterem: Őriszentpéter

 

3 Sakura virág

 

Platán Gourmet étterem: Tata