Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

„Abszolút tudunk azzal azonosulni, amiben felnőttünk” – interjú Csapody Bencével és Jahni Bálinttal

  • Francisck Réka Alíz
Családi vállalkozás – halljuk gyakran, s elképzelünk például férjet-feleséget, ahogy együtt dolgoznak, közös céllal. Hogy lehet-e fokozni mindezt? A balatonszemesi Kistücsök Food&Room**** esetében dukálna egy „bb” toldalék: 2 apa, akik sógorságban állnak egymással, feleségeik és fiaik mind megtalálták helyüket a vendéglátásban, ráadásul egy helyen.
Családi vállalkozás – halljuk gyakran, s elképzelünk például férjet-feleséget, ahogy együtt dolgoznak, közös céllal. Hogy lehet-e fokozni mindezt? A balatonszemesi Kistücsök Food&Room**** esetében dukálna egy „bb” toldalék: 2 apa, akik sógorságban állnak egymással, feleségeik és fiaik mind megtalálták helyüket a vendéglátásban, ráadásul egy helyen.

1992-ben Csapody Balázs vállalkozó szellemű fiatalként átvette a Balatonszemes központjában található étterem üzemeltetését – szól a Kistücsök Food&Room**** közleménye, melyet 30. évfordulójukat ünnepelve adtak ki. Séfként a kezdetektől ott van mellette Jahni László, húgának férje. Időközben felcseperedett a következő generáció, akiknek eszük ágába sincsen a vendéglátástól eltáncolni, sőt...

Volt azért olyan pillanat az életetekben, amikor teljesen más irányba indultatok volna?

Jahni Bálint: Igazság szerint én kisgyerekkoromban vasutas akartam lenni, óvoda után kötelező program volt a siófoki állomásra menni, vonatokat bámulni. De tulajdonképp amióta az eszemet tudom, vendéglátásban utazom. Az összes nyaramat itt töltöttem, az étteremben. Zsenge koromból fakadóan még tanulok, turizmus-vendéglátás alapszakon Veszprémben, a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karán. Épp a kötelező szakmai gyakorlatomat töltöm – és természetesen itt a Kistücsökben álltam pályára, szó szerint: ha asztalt kell teríteni, azt csinálom, ha számlázással kapcsolatos feladat jön, akkor azt, amolyan multifunkcionális Kistücsök-kollégaként.

 

Csapody Bence: Édesapám jellemzően hagyja, hogy megvalósíthassam önmagam. Biztos vagyok benne, hogy ha –teszem azt – pilótának állok, abban is támogatott volna. Ám az ő életszemlélete, érdeklődése megteremtett egy olyan miliőt, amiben szerettem, szeretek létezni. Az, hogy turizmuson belül hol szeretnék elhelyezkedni, folyton változott, gimnázium alatt például a konyhán is kipróbáltam magam, de elég hamar megfogalmazódott bennem, hogy az nem teljesen az én világom. Végül a mesterszak elvégzése után doktori képzésre mentem, a Kistücsökben vitt feladatok mellett vendéglátás menedzsmentet oktatok a Budapesti Corvinus Egyetemen. 2021-ben az éttermünk szálláshellyel bővült, megnyílt a 19 szobás-2 lakosztályos szállodánk, s én szállodavezetőként igyekszem olyan szolgáltatáscsomagokat összeállítani, melyek lefedik a ház különböző területeit, hogy teljes egészében megmutathassuk a vendégeinknek, mire vagyunk képesek mi, s mire a környék; szoros együttműködések révén.

Ezt a célt szolgálják a kitelepüléseitek is, ugye?

Csapody Bence: Igen, és rendszeresen meg is mutatjuk magunkat, például a budapesti Gourmet Fesztiválon évről-évre jelen vagyunk, ugyanígy a Balaton Wine&Gourmet fesztiválon, illetve amellett, hogy immáron a Stílusos Vidéki Szállodák tagjai is vagyunk, már jóideje SVÉT-tagként a Stílusos Vidéki Éttermek különböző rendezvényein is, amelyeken a nagyközönség egyre gyakrabban láthatja Bálintot.

 

Jahni Bálint: Én kifejezetten szeretek kitelepülni, remek érzés, hogy rengetegen keresik specifikusan a Kistücsök ételeit ilyenkor.

 

Csapody Bence: Szerveződik egy új rendezvénysorozat is, a TASTE BALATON, 2024 tavaszára, amelyen szintúgy szerepet vállalunk, sok más balatoni étterem, borászat, múzeum és szálláshely mellett. Hiszünk a partnerségekben, nagy öröm, amikor olyan együttműködéseink születnek, amilyen például pékáru-vonalon Horváth Péterrel (Szóládi Kenyérbolt) fut, illetve többek közt bor-vonalon a Légli famíliával. Fontos, hogy sokkal több olyan hely legyen a Balaton vonzáskörzetében, és itt, a déli parton, akik egész évben várják nem csak a csoportokat, hanem családokat, párokat, kisebb baráti társaságokat is – azokat, akik a mi vendégkörünket adják.

Bence, édesapádra sokan mondták már, hogy csodát tett a vidéki gasztronómiában, Bálint, édesapádat gyakran a „A Balaton séfjeként” aposztrofálják. Szüleitek kiköveztek egy utat, amire ráléptetek. Tudtok-e, lehet-e csodát tenni ma is a vendéglátásban? Érzitek-e szükségét annak, hogy változtassatok?

Csapody Bence: 3 évtizede úgy építik ezt a szüleink, hogy közben folyamatosan figyelik a piaci igényeket. Amin most kollektíve dolgozunk, az a törzsvendégkörünk fiatalítása. Az, hogy meg kell szólítani a fiatalokat, „fentről jön”, de hogy ezt milyen eszközökkel tanácsos elérni, azt már inkább ránk bízzák.

 

Jahni Bálint: A Z-generáció már nemigen veszi fel a telefont, nálunk ezért már jó ideje online asztalfoglalás fut, ráadásul a saját rendszerünk. A borlapunk digitális formában érhető el, ezzel egyúttal a fenntarthatóságért is teszünk.

 

Csapody Bence: Fontos megtalálni az egyensúlyt, s tudni, milyen hagyományt tartsunk életben, vagy élesszünk újra. Nem tudom, ez csodaszámba megy-e, mindenesetre mi így dolgozunk. Abszolút tudunk azzal azonosulni, amiben felnőttünk – azt gondolom, ezt mindkettőnk nevében kijelenthetem.

Hogyan áramlik az információ családon belül?

Jahni Bálint: Napi szinten „kapjuk az inputot”. Általában a közös reggeli vagy ebéd alatt beszéljük át a dolgokat. A vendégek véleményét, érkezzen az bármilyen fórumon is, alaposan kielemezzük – ez jó táptalaja az ötletbörzének is.

Mi az, ami még inspirációt jelent Számotokra?

Jahni Bálint: Az utazások, mindenképp – ez, mondhatni, generációs minta, s az egész családra igaz. Olaszország nagy szerelem, kedvenc desztináció, de Szlovénia is. A családi kirándulásokat ugyanakkor párhuzamos váltásban vagyunk kénytelenek lebonyolítani, hogy valaki mindig legyen a házban. Amíg az év szinte minden napján várjuk vendégeinket, a karácsony az, ami szent és sérthetetlen. 24-én hagyományosan nálunk van otthon a halászléfőzés, amin az egész család részt vesz – talán ez az egyetlen olyan alkalom, amikor nem a Kistücsökről beszélünk. Vagy legalábbis nem olyan volumenben.

 

Csapody Bence: Amire a szüleinknek nem volt anno olyan és annyi formában lehetősége, mint most nekünk, az az, hogy egyetem alatt huzamosabb időt külföldön tölthettünk. Bálint Erasmus ösztöndíjjal Franciaországban volt 6 hónapot, én mesterképzés alatt Torontóhoz közel, Kingstonban tanultam csereféléven, utána a Magyar Turisztikai Ügynökség égisze alatt a Dubai Expo projekten dolgozhattam. Szabadidőmben rengeteget utazom, ahol szakmailag is inspirálódom; ilyen szempontból számomra az egyik legnagyobb élmény Grúzia és Marokkó volt. Jót tesz, amikor tágul a horizont, minden értelemben, s azután jó újra hazatérni.