Helyszín címkék:
A séf és a kertész – egy különleges love story
Méhész Zsuzsa
Török Patrícia és Horváth Gábor egy épületben laktak. Mikor Gábor felújította a lakását, becsengetett minden lakóhoz, hogy a türelmüket kérje. Az utolsó Pati volt, aki akkor már évek óta szenvedélyesen kertészkedett – Gábornak pedig volt egy kis kertje, amire pont rálátott a lakásából. Minden így kezdődött. Ma közös kertjükben termelik meg azokat a növényeket, melyeket megismerni, megkóstolni és akár hazavinni is lehet, és itt fogadják a látogatóikat is. A kertjükben tett vizit felér egy flow-élménnyel – és aki ismeri a történetüket is, azt gondolhatja: ilyen az a világ, ahol a dolgok a helyükre kerültek.
Gábor
Horváth Gábor közel egy évtizedig a legendás mádi Gusteau Kulináris Élményműhely séfje volt. Onnantól kezdve, mikor még az étterem egy meghitt, kedves parasztházban működött – odáig, hogy megépült és dübörgött az Év Étterme díjat is elnyert, modern vendéglátóhely. Horváth Gábor népszerű és ismert volt, szakácskönyvet írt, szerepléseket vállalt, interjúkat adott konyhafőnöki feladatai mellett. A Gusteau után mégsem keresett hasonló helyen munkát, pedig a tudását nagyon könnyen eladhatta volna. Kreativitását feleségével közös vállalkozásában kamatoztatja, ahol a kertben termett szezonális biozöldségekből, fűszernövényekből meglepő és lendületes ételeket készít. A kert és az ételek ugyanúgy összetartoznak, mint a séf és a kertész: kiegészítik és erősítik egymást.
Pati
Török Patricia eredetileg bölcsész végzettségű, nemzetközi kapcsolatok szakirányon szerzett diplomát, és a kiváló nyelvtudásából élt. A kertészkedés régóta érdekelte: minden egy citromfával kezdődött, amit az édesapjától kapott. Ma is megvan, közel 20 éves. Pati minden rendelkezésre álló területet felhasznált: balkonládát, ablakpárkányt, majd egy zsebkendőnyi kertet is, hogy kiélje szenvedélyét. Majd a kísérleti évek után elvégezte a kertész képzést is. A legjobban az érdekelte és szórakoztatta, ha kicsírázni látott egy magot vagy virágba borulni, termést hozni egy növényt. A 12 éve egy aszalt datolya magjából nevelt pálmája ma közel 3 méteres – de minden növény megszelídül a keze alatt, mert óvatosan figyeli, kísérletezik, a legjobb körülményeket és módszereket keresve.
A kert
A balkonládákat hamar kinőtte Pati, és amikor kiderült, hogy Gábor is odaadja magát a projektnek, nagyobb területet kerestek. Egy nagynéni próbaképp rendelkezésükre bocsátotta a kertjét, a 800 m2-es dzsungelből mára kellemes oázist varázsoltak ketten. Szeretnek kísérletezni: a hagyományos növényeken kívül terem itt bolíviai koriander, thai citromnád, kurkuma, fingerlime és mindenféle fűszernövény is. Gábor a hétköznapi növényekből – mint a cukkini vagy a paradicsom – különleges ételeket varázsol, vagy ismert fogásokat bolondít meg különleges növényekkel, ízkombinációkkal, mint például a madártej, amit sóban marinált citrommal és rebarbarával tett különlegessé. A hozzájuk látogató kellemes kertsétával kezdi, mely nem csak a növények világába vezet: egy kicsi betekintést nyújt a séf és a kertész életébe is. Az általuk szervezett csoportos piknikeken a kóstolás már a Gusteau kifinomult világát idézi. Csak éppen a kertben, szabadon, madárfüttytől kísérve, a Duna felől jövő, hűs áramlatot élvezve.
A kulináris élmény tudással, ismerettel és nagyon sok személyes vonatkozással egészül ki. Ilyenkor Pati a kertről és növényeiről, Gábor pedig a felhasználás fortélyairól mesél. Ideális terep a kikapcsolódásra: a Budapesttől mindössze 30 km-re található szigetet komppal vagy hídon átkelve érjük el. A 10-25 fős, nyilvános kertlátogatásokon előre meghirdetett időpontban vagy igény szerint egyeztetve vehetünk részt, mely kiegészülhet közös élményfőzéssel, főzőkurzussal, kirándulással.