Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

A nagyi lángosától az újhullámosig

0:00
0:00

Szabó Vivien

Egyszerű, de nagyszerű, mondhatnánk, hiszen a pár alapanyagból álló klasszikus mögött nem áll bonyolult receptúra, több oldalas instrukció vagy órákig tartó előkészület, bármelyik tisztességes magyar konyhában könnyen összedobható. Ez azonban csöppet sem vesz el a lángosozás élményéből, sőt, sikere hosszú évtizedek óta töretlen! Cikkünkben olyan kiváló lángosozókat gyűjtöttünk össze, ahol felidézhetjük a nagymama lángosának nosztalgikus ízét, vagy akár teljesen új ízkombinációkat is kipróbálhatunk.
Egyszerű, de nagyszerű, mondhatnánk, hiszen a pár alapanyagból álló klasszikus mögött nem áll bonyolult receptúra, több oldalas instrukció vagy órákig tartó előkészület, bármelyik tisztességes magyar konyhában könnyen összedobható. Ez azonban csöppet sem vesz el a lángosozás élményéből, sőt, sikere hosszú évtizedek óta töretlen! Cikkünkben olyan kiváló lángosozókat gyűjtöttünk össze, ahol felidézhetjük a nagymama lángosának nosztalgikus ízét, vagy akár teljesen új ízkombinációkat is kipróbálhatunk.

A lángos az egyik legkedveltebb és legismertebb magyar „utcai" vagy, ha úgy tetszik, „strand” étel, amely egy egész nemzet szívét hódította meg. Eredeti változata kelt tésztából készült, melyet kiolvasztott zsírban sütöttek meg, majd fokhagymával kentek meg és sóval ízesítettek. Az évek során azonban sok új formát öltött: van, ahol zsír helyett olajat használnak, másutt a tésztához kevés fűszert és tejet adnak. Az emberi kreativitás és a változó ízlésvilág hatására új ízesítések és feltétek is megjelentek: tejföl, sajt, sonka, kolbász, káposzta, paradicsom, uborka, vagy éppen tartármártás – az egyedi kombinációk végtelenek. Ezek a variációk teszik igazán izgalmassá és sokoldalúvá ezt a hagyományos magyar ételt.

A lángos azonban nemcsak az íze miatt kedvelt, hanem közösségformáló szerepet is betölt: szinte mindenki átélte már a nyári hőségben a strandon lángosozás örömét, vagy a vásári forgatagban elfogyasztott friss lángos melengető erejét. Az a különleges varázs, ahogyan frissen sült lángost fogyasztva beszélgetünk, nevetgélünk, és megosztjuk az élményt a barátainkkal vagy a családdal, talán elengedhetetlen része a magyar kultúrának.

Nagymama tudja a legjobban

Az igazi lángos a nagymama gondoskodó kezei között születik, a titok pedig egy csöppnyi szeretet minden egyes adagba, ezt jól tudja Csipi mama lángosozója is Zamárdiban. Csipi mama közvetlen személyisége, beszélgetései és kitartása mind hozzájárulnak ahhoz, hogy itt a lángos ne csak étel, de élmény is legyen. A több generáción át örökölt receptet gondosan őrzi, de kóstolni mindenkit a legnagyobb szeretettel vár. Kétszer dagasztja le a tésztát, figyelve arra, hogy szellős és puha legyen, majd megfelelő pihentetés után a lágy tésztából sül nekünk a lángosok hada.

A klasszikusokra esküszik Eger Piaccsarnokának első emeletén a több mint 50 éve működő Lángos a’la Rohlicsek is. A lángoskészítés igazi régimotorosaként a családi vállalkozásban pontosan tudják, mire vágynak a betérő vendégek: frissen sült, forró, könnyű tésztájú lángosra, ropogós széllel, jó sok fokhagymával. A piaci miliője hozzátesz az amúgy is nosztalgikus hangulathoz, és már reggel 6 órától kiszolgálják az éhesszájú lángoskedvelőket.

Verhetetlen lángos-palacsinta kombó

De vissza egy kicsit a tópartra: a balatoni nyaralások ütős párosáról elnevezett fonyódi Lángos és Palacsinta hoz mindent, amit a kedvenc üdülőhelyünk kedvenc strandételétől elvárhatunk. A sajtos-tejfölös kombináció örök klasszikus, azonban igazi ínyenc kombók is helyet kapnak a kínálatban: sósan a bolognai és a sonkás-kapros-túrós verziók tűnnek fel, míg az édes lángosok közül a lekváros változat számít a környékbeliek kedvencének.

Lángos újragondolva

Újdonságok terén sem marad el a magyar tenger, igazi újhullámos vonalon hódít a Tiki Beach Bisztró Zamárdiban. Már a recept alapjaiba csavart vittek: a tésztába a megszokott alapanyagok mellé egy kis főtt, összetört édesburgonyát kevernek és kakukkfűvel ízesítik, majd a lángost ezek után szarvasraguval bolondítják meg, amit borókával, áfonyával és csokoládéval ízesítenek.

Az újdonság élményével hat a pécsi Maci Lángosozó elképesztően széles kínálata is. Vannak itt édes, sós, húsos, húsmentes, feltétekkel jól megpakolt és töltött lángosok is. Hogy néhány különlegességet említsünk a feltétek és töltelékek listájáról: kérhetünk szalámit, sonkát, csemegeuborkát, gombát, de még bolognait, hamburgerhúst és chilis babot is. Egy ilyen lángos után talán egész nap nem éhezünk meg!

A lángos egyszerűségében rejlik az igazi ereje és a varázsa is, emiatt szeretjük és becsüljük ennyien ezt az ikonikus magyar ételt.

Hirdetés