Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

A nagy sajtkalauz - hazai sajtmanufaktúrák

0:00
0:00

Szabó Vivien

Hazánk bővelkedik különleges sajtokban, amelyeket szenvedéllyel és kézműves gondossággal készítenek a magyar sajtmanufaktúrák. Ezek a helyek nemcsak gasztronómiai kalandokat kínálnak, hanem élményekkel teli programlehetőségeket is, ahol megismerhetjük a sajtkészítés titkait és akár meg is kóstolhatjuk a friss termékeket. Cikkünkben különleges hazai sajtmanufaktúrákba kalauzolunk el.
Hazánk bővelkedik különleges sajtokban, amelyeket szenvedéllyel és kézműves gondossággal készítenek a magyar sajtmanufaktúrák. Ezek a helyek nemcsak gasztronómiai kalandokat kínálnak, hanem élményekkel teli programlehetőségeket is, ahol megismerhetjük a sajtkészítés titkait és akár meg is kóstolhatjuk a friss termékeket. Cikkünkben különleges hazai sajtmanufaktúrákba kalauzolunk el.

A Balaton-felvidék gyöngyszeme

A Vászolyi Sajtmanufaktúra alapítói egy közgazdász házaspár, akik a városi életet cserélték fel a Balaton-felvidék nyugalmára és a sajtkészítés művészetére. A szerelem-projektként indult vállalkozás ma már többszörösen díjnyertes sajtokat kínál, amelyek nemcsak a helyi éttermekben, hanem az egész országban elérhetőek. Szombatonként érdemes személyesen is ellátogatni hozzájuk, hogy megcsodáljuk a sajtok készítésének folyamatát, és mindenképp kóstoljuk meg az olyan finomságokat is, mint például a tejszínes hatású krémsajt vagy a diós utóízű, de igazából fűszer-lóherével ízesített félkemény sajt!

Baracskai finomságok

A Csíz Sajtműhely története a konyhában kezdődött, és mára nemzetközi sikerekig jutott: például a baracskai félkemény öreg sajtjuk világbajnoki negyedik helyezést ért el a 2021-es World Cheese Awards-on. A manufaktúra friss, fűszeres gomolyasajtjai, parenyicái és érlelt sajtjai mind magas minőséget képviselnek. Az autodidakta tanulás és folyamatos fejlődés eredményeként a Csíz Sajtműhely termékei könnyedén a sajt szerelmeseinek kedvenceivé válhatnak.

Füstös ízek

A CseRo-Sajt-Manufaktúra 2015-ben kezdte meg működését, azóta készítik különleges ízesítésű gomolya és parenyica sajtjaikat. A füstölt sajtok sajátos aromája és a házi termesztésű zöldségekkel való ízesítés teszi különlegessé a termékeiket. Itt nem csak kóstolni, de alkotni is lehetőségünk van: a sajtkészítő tanfolyamaikon megtanulhatjuk a sajtok készítésének minden lépését, és így akár saját, ízletes sajtjainkkal térhetünk haza.

Hagyomány és modernitás találkozása

A Kastélyosdombói Sajtműhely egy különleges kezdeményezés részeként jött létre, amelyben a lakhatásukat elvesztett családok új életet kezdhetnek a sajtkészítés által. Az Ökumenikus Segélyszervezet által támogatott projekt egyesíti az évszázados hagyományokat a legmodernebb technológiával. Ha ellátogatunk kastélydombói műhelyükbe, betekintést nyerhetünk a sajtkészítés folyamataiba és megkóstolhatjuk a prémium minőségű tejtermékeket is, mint például a tehéntejből készült, fokhagymás fűszerkéreggel ízesített krémsajtjukat.

Hegyi ízek Mónosbélen

A Bükk-hegység szívében, Mónosbélen található Bükki Sajtmanufaktúra családi vállalkozásként működik. Sándor Tamás sajtmester friss és érlelt sajtjai saját termelésű kecske- és tehéntejből készülnek. A sajtokat a helyszínen, gyönyörű hegyvidéki környezetben is megkóstolhatjuk, akár egy hangulatos borkóstolóval egybekötve. Olyan különleges ízeket is kínálnak, mint például a vörösborseprős sajtok, valamint a szarvasgombás tehénsajt.

Az érlelt balatoni

A Tekeresvölgyi Családi Birtok a Balaton-felvidéken található, ahol nemcsak sajtokat, hanem más tejtermékeket is készítenek. A családi birtok különleges érlelt sajtjai és friss joghurtjai a természet közelségét és a házi gondoskodást tükrözik. A birtokon tett látogatás során megismerkedhetünk a sajtok készítésének folyamatával, és természetesen meg is kóstolhatjuk azokat egy sajtkóstoló keretében.

A tanyasi élet ízei

Az Etyeki Kecskesajt Manufaktúra közel egy évtizednyi kísérletezés és tökéletesítés után vált a kecskesajtok mesterévé. A friss levegőn, saját bio minősítésű szénán nevelkedett kecskéik tejéből készítik sajtjaikat, tartósítószerek és ízfokozók nélkül. A kínálatban a friss sajtok mellett félkemény érlelt sajtok, grillsajtok és fehér nemespenésszel érő lágysajtok egyaránt megtalálhatóak.

A hazai sajtmanufaktúrák látogatása nemcsak gasztronómiai élményeket kínál, hanem lehetőséget ad arra is, hogy megismerjük a sajtkészítés művészetét és a mögötte rejlő szenvedélyt. Minden egyes hely egyedi ízvilágot és történetet kínál, amelyek gazdagítják a magyar gasztronómiát. Tegyünk egy utazást a sajtok világában, fedezzük fel ezeket a különleges manufaktúrákat, és élvezzük a hazai sajtok varázslatos ízeit!