![](https://cdn.hellohungary.hu/2024/202403/20240321/ts_d909c8cd_199c_4103_b3f3_9bd03c89d81b.webp?sv=2022-11-02&ss=f&srt=sco&sp=rl&se=2027-03-17T23:00:00Z&st=2024-03-17T23:00:00Z&spr=https&sig=0tIoCm92HgpnpLI%2BaiJrYq3A0%2Fr0YOLD5pNSgY3TiOQ%3D)
Helyszín címkék:
A legjobb tál különdíjával jutott tovább a magyar csapat a Bocuse d’Or európai válogatóján!
- Forrás: sajtóközlemény
2022-ben Budapesten rendezték meg a Bocuse d’Or európai válogatóját, nálunk derült ki az is, hogy a következő versenynek Trondheim ad majd otthont. A kötelező alapanyagok – a szokott módon – a vendéglátó ország emblematikus termékei közül kerültek ki. Idén azonban a tányértéma volt hús alapú; rénszarvas, valamint az ikonikus skandináv párlat, az Aquavit volt megadva kötelező alapanyagként. A látványos táltéma pedig a tenger kincseire épült, a szintén emblematikus lofoteni skrei és a frøyai fésűkagyló voltak kötelező elemei.
A magyar csapat élén Kelemen Roland, a Hunguest Sóstó séfhelyettese szerepelt. Commis-ja a siófoki Fodor Noel volt, aki családi éttermükből érkezett a csapatba. A coach pozícióját a Hungastnál dolgozó Szabó László töltötte be, a csapatelnök (és kóstoló zsűri egyben) pedig a két Michelin-csillagos Stand Étterem sous chefje, Dalnoki Bence volt, aki az előző versenyszezonban csapatával a bronz szobrot hozhatta haza Lyonból. A mostani csapat szereplése azért is figyelemre méltó, mert a tagjai nem budapesti top helyekről kerültek ki, így csúcséttermi tapasztalat nélkül álltak helyt Európa élvonalában, és az egyik különdíjat is megnyerték. Ehhez természetesen kellett a Magyar Bocuse d’Or Akadémia tréningezése is, valamint az előző, sikeresen szereplő Bocuse csapatok kiváló szakemberei, többek között Széll Tamás és Vomberg Frigyes is, akik a háttérből vettek részt a csapat felkészítésében. Ugyancsak a csapat segítségére volt a norvég Christian André Pettersen, aki Dalnoki Bencéhez hasonlóan már szintén állhatott a dobogó harmadik fokán Lyonban.
A magyar csapat magabiztosan versenyzett, példa értékűen vette azokat az akadályokat, amelyekkel a Bocuse d’Or versenyzés jár. A folyamatosan változó versenyszabályzat, a szigorú megkötések, a számunkra szinte teljesen ismeretlen alapanyagok mind kihívást jelentettek, akárcsak a konyhai munkát felügyelő zsűri, amely most sem bánt kesztyűs kézzel a csapatokkal. De a Bocuse d’Or részben erről is szól.
A Bocuse d’Or európai döntőjén ismét taroltak a skandináv országok. Íme a helyezések:
- A legjobb tál: Magyarország
- A legjobb tányér: Egyesült Királyság
- A legjobb commis: Svédország
- 3. helyezett: Norvégia
- 2. helyezett: Svédország
- 1. helyezett: Dánia
Az előkelő európai helyezéssel a lehető legkomolyabb felkészülés veszi kezdetét néhány hónap múlva.
A Magyar Bocuse d’Or Akadémia Facebook oldalán minden információ megtalálható az ételekről.