Skip to content

Helyszín címkék:

History of the cordial, our favourite summer beverage

Kovács Kata

Cordial is nostalgia itself, recalling the summers of ours childhood. Maybe only a few people know that Hungary is one of the few countries in the world, where consuming cordial made of juicy fruits is an everyday pleasure. How did the former pharmaceutical product become the most popular luxury good of all time? Now we reveal the secret.
Cordial is nostalgia itself, recalling the summers of ours childhood. Maybe only a few people know that Hungary is one of the few countries in the world, where consuming cordial made of juicy fruits is an everyday pleasure. How did the former pharmaceutical product become the most popular luxury good of all time? Now we reveal the secret.

Nehéz elképzelni a forró nyarakat a hideg szörpök nélkül. Néhány jégkocka, rubinvörös szirup, jól behűtött szóda és máris élvezhetjük az évszak kedvenc frissítőjét. Mindenkinek van emléke a fülledt konyhában dolgozó nagymamáról, aki a forró gőzben készíti elő az üvegeket, hogy aztán megtöltse azokat a nyár jóságával. Azt azonban csak kevesen tudják, hogy szörp szavunk és maga az ital is csak a 19. század találmánya. A gyógyszeripar már sokkal korábban készített szirupokat, hogy elfedjék a keserű ízeket. Az egyszerű cukoroldatok mellett hamarosan megjelentek az ízesített szirupok is, amik az 1800-as években átlépték a patikák kapuit, és élvezeti termékként egyre népszerűbbé váltak. A korszak híres nyelvújítóját azonban bosszantotta, hogy az egyre divatosabb italnak nincsen saját neve. Így Bugát Pál nyelvész gondolt egy merészet, és a szörpöl igénkből megalkotta az addig ismeretlen szörp kifejezést. A szó eleinte csak a gyümölccsel ízesített szirupra vonatkozott, később már annak higított változatára is alkalmazni kezdték ezt a nevet.

Bármiből készülhet

Mi magyarok a világ azon kevés népei közé tartozunk, akiknél a szörp alapélelmiszer. Legyen szó a legvadabb színű bolti változatokról, nagymamánk nosztalgikus receptjeiről vagy a termelői szörpökről, képtelenség lemondani róluk. A legtöbb országban az ízletes koncentrátumokat sütemények édesítésére és koktélok ízesítésére használják. Ha tudnák, hogy miről maradnak le! Idehaza szinte alig találni háztartást, ahol ne lenne egy-két palack ízletes szörp a hűtőben vagy a kamrában. Talán minden idők legnagyobb kedvence a málnaszörp, de az utóbbi időben nagyot ugrottunk ezen a téren is, és sikerült igazán szabadjára engedni a fantáziánkat. Felsorolni is nehéz azokat a gyümölcsöket és aromás növényeket, amikből a kedvenc nyári frissítőnk készül, nem beszélve az alapanyagok meghökkentő, mégis izgalmas kombinálásáról. Sőt! A fröccsöknek és jegeskávéknak is nagy gellert adnak az ízletes szirupok. Illatos rózsa, pikáns levendula, frissítő citromfű… Képtelenség felsorolni, mi mindenből készülhet ez a tökéletes frissítő.

Ha te is kísérletezésre adnád a fejed, és szívesen házasítanád a különböző hozzávalókat, tartsd szem előtt azt az aranyszabályt, miszerint minden, ami egyszerre érik a kertben, remekül harmonizál egymással.

Egy korty nosztalgia

Az 1900-as évek elejétől több konzervgyár is létesült Magyarországon, amik többek között savanyú uborkát és káposztát, gyümölcslevet és szörpöt állítottak elő. A valódi fellendülés és az üdítőitalok nagyüzemi gyártása csak a második világháború után vette kezdetét. Így talán nem túlzás azt állítani, hogy a szörp a régi idők itala. Mai napig is kitart, töretlen népszerűségét annak is köszönheti, hogy hazánkban sokféle és kiváló minőségű gyümölcs terem, amiknek az egyik tartósítási formája a szörpkészítés. A szörp kifejezéshez mára rengeteg emlék és élmény kapcsolódik. A ’70-80-as években a hazai üdítőital-választék sokkal szegényesebb volt a mostanihoz képest. A nagy világmárkák megjelenése előtt olyan hazai gyártók termékeit élvezhettük, mint az Ági, a Piroska, a Pölöskei vagy a Szobi Szörp. Bár mindegyik magyar márka, sok változáson esett át az elmúlt évtizedekben, próbálnak lépést tartani a 21. századdal, ízükben mégis van valami soha nem múló nosztalgia. A szörp ma már sokkal több, mint egy szomjoltó frissítő, maga a retro életérzés.

A szörpök szörpje

A szörpök ráadásul az elmúlt években egyre nagyobb szerepet kaptak a gasztronómiában. Valódi sikertörténetek állnak egy-egy palack mögött. Évről évre megrendezik a nemzetközi szörpversenyt is, ahol lelkes manufaktúrák mérettethetik meg magukat, és válhatnak egy ország kedvencévé. Akad köztük olyan családi műhely, ami mára kivívta a nemzetközi piac elismerését is. Egy biztos, választékban nincs hiány.

 

Az ízélmény mellett a gyártók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségre és a természetességre. Mégis van, ami nem változik. A szörpkészítés mesterei esküsznek arra, amire nagymamáink is: a valódi gyümölcsre, a mesterséges anyagok és tartósítószerek mellőzésére, valamint a vastag plédek között dunsztolódó palackokra.

Advertisement