Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Vendégasztal, lakásétterem – rejtett, vidéki gasztro-gyöngyszemek

0:00
0:00

Hype&Hyper

Az utóbbi években robbanásszerűen nyíltak a jobbnál jobb vendéglátóhelyek vidéken és Budapesten egyaránt, és már a Michelin Guide-ban is találhatunk étterem ajánlásokat a fővároson túl is. Jó ötlet a kirándulásunkat összekötni egy ínyenc gasztro kalanddal, hogy minél többet megtudjunk a vidék rejtett gyöngyszemeiről, ahol autentikus környezetben kóstolhatunk minőségi alapanyagokból, szívvel-lélekkel elkészített gourmet fogásokat. Egy dologra érdemes figyelnünk, az általában családi kézben lévő éttermek nyitvatartása szezonális, vagy a hétvégekre korlátozódik, így indulás előtt mindenképpen érdeklődjünk telefonon és foglaljunk asztalt.
Az utóbbi években robbanásszerűen nyíltak a jobbnál jobb vendéglátóhelyek vidéken és Budapesten egyaránt, és már a Michelin Guide-ban is találhatunk étterem ajánlásokat a fővároson túl is. Jó ötlet a kirándulásunkat összekötni egy ínyenc gasztro kalanddal, hogy minél többet megtudjunk a vidék rejtett gyöngyszemeiről, ahol autentikus környezetben kóstolhatunk minőségi alapanyagokból, szívvel-lélekkel elkészített gourmet fogásokat. Egy dologra érdemes figyelnünk, az általában családi kézben lévő éttermek nyitvatartása szezonális, vagy a hétvégekre korlátozódik, így indulás előtt mindenképpen érdeklődjünk telefonon és foglaljunk asztalt.

Öregharang Borozó, Hévíz

Bár az étterem neve megtévesztő, közel sem egy kis borozóról van szó. Hévíz legrégebbi városrészében, az egykor rómaiak által lakott Egregyen, az Árpád-kori templomtól nem messze található az Öreg Harang Borozó. A csendes, meghitt környezet, a rusztikus fabútorzat, az egyedi kerámia kiegészítők mind a régmúlt nyugalmát idézik. Jó időben a teraszról élvezhetjük a fantasztikus kilátást Hévízre és a Keszthelyi-hegység lankáira, így ez a városrész kirándulás szempontjából is érdekes, ha nem a klasszikus gyógy-wellness programokra fókuszálnánk, mivel a templomon, túraútvonalakon túl a római kori emlékeket is felfedezhetjük.

Az étteremben kiemelt figyelmet fordítanak az egyedi ételkínálatra, így alapanyagaik nagy részét a környékbeli tenyésztőktől és termelőktől szerzik be. Ezen túl hírnevüket a magyar specialitásokból – többek között kecskéből, szürkemarhából, vízi bivalyból, szamárból, gyöngytyúkból, nyúlból és mangalicából – készülő ételek adják, amiket a helyi szőlősgazdák boraival, házi szörppel, limonádéval, esetleg szódával vagy ásványvízzel öblíthetünk le. Étlapot ne is keressünk, ugyanis mindig az aktuálisan beszerzett alapanyagból készült ételekből ajánlanak, szó szerint egy nagy tábláról, amit általában a tulajdonos Gabca (Fisli Gábor) prezentál, sajátos humorával megfűszerezve, így a kiszolgálás is külön élmény. 

Őrségi Ízek Portája, Szalafő-Papszer

Hatalmas erdők, ameddig a szem ellát, számtalan apró tavacskával tűzdelve: a túrázást kedvelőket könnyen elbűvölheti az Őrség. Ősszel és tavasszal a gombavadászok kedvence ez a vidék. A mesebeli természet mellett a tájegységre jellemző gasztronómiai hagyományok miatt is érdemes ellátogatni ebbe a varázslatos országrészbe. Ha a jellegzetes éttermi környezeten túl különleges, mégis minőségi vendéglátásra vágyunk, a szalafői Őrségi Ízek Portáját keressük fel mindenképp! A Horváth család 2014-ben döntött úgy, hogy főállásuk mellett kistermelőként lakáséttermet is indítanak.

A gasztro-utazásra vágyók számára hétvégeken nyitják meg a kapuikat, és olyan régi tájjellegű, házias ételeket készítenek, mint például az őrségi dödölle, tejfölös hajdinás vargányaleves, a borsús (babos) káposzta, a vasipaprikás-szelet, búza-, kukorica-, illetve hajdinamálé, valamint a tökös-mákos, vagy kerekrépás rétes. Így az Őrségben töltött idő alatt nemcsak ezt a különleges tájegységet fedezheted fel, hanem a vidék népi hagyományaira épülő, tradicionális gasztronómia világát is.

Bükki Ízek Vendégasztal, Bükkszentkereszt

Miskolctól körülbelül 20 kilométerre, a Bükki Nemzeti Park szívében, hatalmas erdők ölelésében megbúvó aprócska, vadregényes kis faluban találunk egy családi éttermet, ahová egy kiadós túrázás után igazi felüdülés betérni. De mindenképpen javasolt előre asztalt foglalni, mert csupán hétvégén vannak nyitva, és sokszor teltházasak. Történetük mesébe illő: „Egyszer volt, hol nem volt...volt egyszer egy családi vállalkozás. Apa, Anya, Nagy- és Kistesó́. Apa hurkát-kolbászt töltött, Anya zöldséges boltot üzemeltetett, Nagytesó́ gyönyörű pillákat varázsolt a vendégeinek, Kistesó pedig kitanulta a vendéglátást.” – írják magukról.

A Telkes család az éttermet egy kétszobás családi házból alakította át, a vendégek a benti vendégtéren túl, jó idő esetén a nyugalmas udvari teraszon és a veranda alatt élvezhetik a házias fogásokat. Ha szeretnénk megtudni, milyen egy igazi, édesanya által elkészített vasárnapi húsleves, disznótoros, sztrapacska, vagy kézzel nyújtott házi rétes, jó helyen járunk. Itt a család szíve-lelke benne van a fogásokban, és ez a hangulaton is érződik. A munkában a kis csapat minden tagja kiveszi a részét, így igazán meghitt, barátságos kiszolgálásban lehet részünk. A családi farm háztáji sertés készítményeit otthonra is megvásárolhatjuk, az aktuális éttermi- és elvihető kínálat megtalálható a weblapjukon.

 

Hirdetés