Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Aktív

Vászoly: nyugalom és természeti varázslat a magyar föld szívében

  • Hype&Hyper
Vászoly a magyar vidék egy eldugott gyöngyszeme, ahol a csend és a természeti szépségek találkozása egy olyan helyet hozott létre, ahol úgy érezhetjük, mintha az idő megállna, és egy apró varázslatos univerzumba csöppennénk. Merüljünk el együtt Vászoly mesés világában, és fedezzük fel együtt az élményeket, amelyek tárt karokkal fogadják az oda látogatókat!
Vászoly a magyar vidék egy eldugott gyöngyszeme, ahol a csend és a természeti szépségek találkozása egy olyan helyet hozott létre, ahol úgy érezhetjük, mintha az idő megállna, és egy apró varázslatos univerzumba csöppennénk. Merüljünk el együtt Vászoly mesés világában, és fedezzük fel együtt az élményeket, amelyek tárt karokkal fogadják az oda látogatókat!

Szent Jakab-templom

A templom Vászoly bármely pontjáról látható, ráadásul egy mesébe illő kőhídon kell átkelnünk ahhoz, hogy eljussunk a templom bejáratához. A falu ékköveként is emlegetett építményt klasszicista stílusban tervezték és húzták fel az 1800-as években. A falai között úgy érezhetjük, mintha egy időutazás részesei lennénk, hiszen a mélyén rejlő történetek és a múlt idők imádságai még ma is ott élnek. A templom csendes békéje és különleges építészeti részletei teszik ezt a helyet különlegessé, mivel a látogatók nem csak vallási, de kulturális élményeket is találhatnak.

Szent Jakab forrás

Vászoly egyik kiemelkedő látványossága a falu központjától nem messze található forrás, amely szinte tündérmesébe illő képet tár elénk. Gyönyörű fák, kiépített forrás, egy apró tavacska és vízi színpad várja a látogatókat. A tó körüli sétát nem érdemes kihagyni, hiszen útközben olyan nem mindennapi látványosságokkal találkozhatunk, mint a gyíknapozó, a békapihenő és egy varázslatos kis fahíd. A tavacska északi csücskében sétánk során megcsodálhatjuk a Szent Jakab-forrást, melyet mészkőből épített fal vesz körül. 

 

A Forrás-tó és a környező patak otthont ad számos állatfajnak, így a természet kedvelőinek ez még több élménnyel szolgálhat. A tó élővilágát szemlélve találkozhatunk bolharákokkal, folyami rákokkal, tavi molnárpoloskákkal és kisasszony-szitakötőkkel is. A Forrás-tó előnye, hogy bővizű források táplálják, így aszályos időszakokban sem szárad ki, télen pedig biztosan nem fagy be. A település története az ókorig nyúlik vissza, hiszen a Séd patak mentén már az ókorban is laktak, és évszázadokon keresztül vízimalmok is működtek a településen, majd az 1700-as évek végén egy gát segítségével kialakították a kis tavat. A mai Szent Jakab-forrás 2008-ban készült, két helyi iparos, Nász Antal kőfaragó és Grim Attila kőműves munkájával. A forrás nevét az idősebb Szent Jakabról kapta, aki a falu védőszentje is, és a templom is az ő nevét viseli. A foglaláson látható két kagyló a zarándokok szentjére utal, és a Szent Jakab-út jelképét is idézi. Vászolyon áthalad ugyanis a magyarországi Szent Jakab-zarándokút egyik ága.

Vászolyi termelői piac

A lakosok a mai napig őrzik a hagyományokat. A helyi piacokon található friss termékek, a falusi ünnepek és rendezvények mind hozzájárulnak a közösségi szellemhez. Ha a piacra látogatnánk, mindenképp érdemes előtte fellapozni a naptárunkat, hiszen csak minden második szombaton települnek ki a termelők. A vásárnak több célja is van, hiszen a Vászolyban és a környező településeken gazdálkodó termelők mellett a falvakban élő művészek és kézművesek is a látogatók elé tárhatják alkotásaikat. Így lesz igazán idilli és teljes a piaci élmény!

 

Vászoly számos tehetséges művész otthona. Nem is csoda, hiszen a falu szépsége és nyugalma inspirációt nyújt a helyi és látogató alkotóknak egyaránt. A színes festmények, a domborművek és a környezetbe illeszkedő installációk mind hozzájárulnak a falu egyedi karakteréhez: a művészek Vászolyba hozzák a megszokottól eltérő kreatív energiát. A helyi művészeti események, kiállítások és műhelyek lehetőséget teremtenek a közösség számára, hogy megünnepeljék és támogassák az alkotási formák teljes spektrumát. 

A környék

Vászoly körül varázslatos tisztások és mezők terülnek el, mintha csak egy festménybe lépnénk. A csendet csupán a madarak dallamos csicsergése töri meg olykor-olykor. Miközben a falut körülölelő dombokon sétálunk, szinte láthatjuk, ahogy a zöld szőlőfürtök lassan nőnek a szőlőskertekben. A környező hegyek csúcsairól lenyűgöző panoráma tárul elénk, amely a vidék szépségét és nyugalmát pajzsként őrzi.