Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Aktív

Tekerj, ámulj és bámulj! 3 bringaútvonal, ha felfedeznéd a téli Balatont

Felöltözni (jó rétegesen), kimenni (brrr), bringára ülni és felfedezőútra indulni a zord, zimankós időben? Naná! Nem kell fanatikus kerékpárosnak lennünk ahhoz, hogy belássuk: a Balaton két keréken, télen is gyönyörű, és számtalan meglepetést tartogat. Ha nem hisszük, járjunk – vagyis tekerjünk – utána! Íme három útvonal a BalatonBike365 ajánlásával családosoknak, csoportoknak, és amatőr sportolóknak!
Felöltözni (jó rétegesen), kimenni (brrr), bringára ülni és felfedezőútra indulni a zord, zimankós időben? Naná! Nem kell fanatikus kerékpárosnak lennünk ahhoz, hogy belássuk: a Balaton két keréken, télen is gyönyörű, és számtalan meglepetést tartogat. Ha nem hisszük, járjunk – vagyis tekerjünk – utána! Íme három útvonal a BalatonBike365 ajánlásával családosoknak, csoportoknak, és amatőr sportolóknak!

Kellemes erdei túra

A túráról:
Menetidő: 2ó 34p
Hossz: 25.7 km
Útvonal: Gyenesdiás, Keszthely, Vállus, Balatongyörök, Vonyarcvashegy

Kezdő bringásoknak kihagyhatatlan bakancslistás túra a BalatonBike365 szakértői javaslata alapján a Bakonyerdő túra a Balaton-felvidéken. Ennek az útnak átlagos erőnlét mellett is nekivághatunk, de akár kisgyermekkel is bevállalhatjuk a kalandot, hiszen a legtöbb szakasz forgalomtól elzárt részen kanyarog. Csodás erdei szakaszok, páratlan panoráma, barátságos pihenőhelyek, izzasztó kaptatók és kellemes leejtők váltogatják egymást ezen a túrán. Bárhonnan indulunk is, a zöld D jelzést kell követnünk. Mi leginkább Gyenesdiást javasoljuk kiindulópontnak. Innen ugyanis fokozott az emelkedés egészen a Keszthelyi-hegységig, ám Büdöskúttól Balatongyörökig végig lejtőn gurulhatunk.

A körutat a gyenesdiási Oppel Imre-sétány kereszteződésében kezdjük, innen a jelzés egészen a Pilikáni pihenőhöz vezet. Ezután vadregényes erdei szakasz következik, enyhe emelkedővel. A kiépített, fedett Büdöskúti pihenőnél enyhülést kaphatunk, innen már csak lefele kell gurulnunk! A Bélapi-pihenő fantasztikus panorámát tartogat, ami után újra aszfaltos úton folytathatjuk a tekerést. Nemsokára elérjük a Balaton-partot, ezzel a kaland végére is érünk. A túra fáradalmait Kövérné Kalmár Móninál, alias Mónisütinél érdemes kipihennünk, ahol fenomenális olasz kávéval és házias süteményekkel várnak még télen is.

Merülj el a Festetics-örökségben, ha családdal tekersz!

A túráról:
Menetidő: 3 óra
Hossz: 30.2 km
Útvonal: Keszthely, Gyenesdiás, Vonyarcvashegy, Balatongyörök

A Keszthelyről induló 30 kilométeres túra igazi testi-lelki feltöltődés, ahol bepillantást nyerhetünk a rendkívül gazdag Festetics-örökségbe. De nem csak kultúrával töltekezhetünk fel, meglátogathatjuk a Festetics Imrének emléket állító állatparkot, a Természet Háza Látogatóközpontot, és borozhatunk is a gyenesdiási Darnay-pincében, vagy a hajdani Festetics uradalmi présházban, a Helikon Tavernában. Ez utóbbi gasztromegállón meleg szívvel ajánljuk a Festetics fantázianevű fogásokat. Ha ezt a túrát választjuk, mindenképp lessük meg hazánk egyetlen fogadalmi halászkápolnáját, a Szent Mihály-domb tetején álló kegyhelyet, páratlan panorámával.

A kastélytól indulva vegyük az irányt a bordó A jelzés felé a Festetics Állatparkon és az egykori kőbányán át. Innen Vonyarcvashegy felé pedálozzunk, majd a Helikon Tavernán át tekerjünk fel a Szent Mihály-dombra. A balatongyöröki Szépkilátó következik, ahonnan a bordó C jelzést követve nemsokára visszatérünk kiindulópontunkhoz, a kastélyhoz. Ha nem sietünk, akkor mindenképp szálljunk le a drótszamárról Balatongyöröknél, ahol mesebeli helyszínt láthatunk, méghozzá egy több mint 100 éves fákból álló platánfasort. Nem árulunk zsákbamacskát: a matuzsálemeket még a Festetics család ültette. Ha korgó gyomorral érünk vissza Keszthelyre, térjünk be a Pajtiba, ahol a szezonálisan változó étlapról olyan tételek közül választhatunk, mint a különböző keleti ételek, olasz tésztacsodák, vadító wrapek és quesadillák, valamint gyerekmenü is elérhető. A végtagjainkat pedig biztosan hatékonyan felmelegíti egy hamisítatlan forró csokoládé!

Hideg-hegyi csúcstámadás maradandó gasztroélvezetekkel

A túráról:
Menetidő: 2ó 20p
Hossz: 23.5 km
Útvonal: Pécsely, Barnag, Vászoly, Balatonudvari, Örvényes, Aszófő.

A BalatonBike365 harmadik, egyben legnagyobb kihívást jelentő túraútvonala a Hideg-hegyi csúcstúra, komoly szintemelkedéssel. De ne aggódjunk, a csodás panoráma, az egyedülálló Balaton-felvidéki hangulat, a térség vadregényes domborzata és a páratlan gasztroegységek megérik a fáradozást. Ha pedig szeretnénk teljesen átadni magunkat az élvezeteknek, akkor válasszuk az e-bike-ot a hagyományos kerékpár helyett.

A körtúrát az örvényesi Huszár Vendéglőtől indítsuk, majd Vászoly felé vegyük az irányt. A szintemelkedés alattomosan kezdődik, pár kilométer után azonban már biztosak lehetünk benne; bizony, felfele kaptatunk! Nemsokára elérjük Vászolyt, és a családias Zománc Bisztrócskát, amely hétvégente télen is várja a megfáradt kalandorokat. Itt mindenképpen érdemes megpihennünk, és kérnünk például egy nagy adag palóclevest a nagyi piros lábasában. Ha újra kerékpárra ültünk, nemsokára elérjük a Hideg-hegyet, majd miután kigyönyörködtük magunkat a Balatonra táruló látványban, térjünk be a Hét kenyér zarándokpékségbe (előzetes bejelentkezés szükséges). Tankoljunk fel az ínycsiklandó erdélyi kovászolt kenyérből, és egyéb finomságokból. Erdei úton haladunk tovább Pécselyig, ahol több pincészet is utunkat keresztezi; a Balogh Pincészet, a Mészáros Pince és a Kálmán Pince is örömmel látja a bringásokat. Nemsokára Aszófőre érkezünk, ahonnan már csak egy kőhajítás a kiindulópontunk.

Bármelyik túrát is válasszuk, többek közt a BB365 ajánlásaira is építve, maradandó élményben lehet részünk! Egyet ne felejtsünk azonban: fényképezni, és kicsit kikapcsolni erősen ajánlott!