Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Aktív

Tekergés két keréken a Körösök-vidékén

  • Káldi Emese
Biciklizni jó. Olyan helyen biciklizni, ahol jószerével nincs szintkülönbség, még jobb. Ott pedig, ahol mindehhez lenyűgöző környezet és páratlan nyugalom társul, feledhetetlen élmény. A Körösök völgyében minden adott a tökéletes kerékpáros kikapcsolódáshoz. Cikkünkben a „Körösök völgyének” nevezett, Csongrád és Gyula között húzódó szakaszról ajánlunk néhány túratippet.
Biciklizni jó. Olyan helyen biciklizni, ahol jószerével nincs szintkülönbség, még jobb. Ott pedig, ahol mindehhez lenyűgöző környezet és páratlan nyugalom társul, feledhetetlen élmény. A Körösök völgyében minden adott a tökéletes kerékpáros kikapcsolódáshoz. Cikkünkben a „Körösök völgyének” nevezett, Csongrád és Gyula között húzódó szakaszról ajánlunk néhány túratippet.

Békéscsabán járva óhatatlanul feltűnik az embernek, milyen sokan közlekednek két keréken a városlakók közül. Nem véletlenül, hiszen a statisztikák szerint az ott élők az országos átlagnál nyolc százalékkal többen, körülbelül harminc százaléknyian használják rendszeresen a biciklijüket. Ha ehhez hozzávesszük, hogy Békés megyében található az ország kerékpárútjainak mintegy tíz százaléka, bátran kijelenthetjük: ez a vidék Magyarország Hollandiája. A hasonlat abból a szempontból is találó, hogy a jól kiépült kerékpárút-hálózat gyakorlatilag emelkedők nélkül vezet a gyönyörű tájban. Sőt, a kerékpározásra alkalmas útszakaszok kiegészülnek a szinte forgalommentes alsóbbrendű utakkal és az árvízvédelmi töltésekkel, úgyhogy Békésben korántsem csak a tapasztalt bringások, hanem a kezdők, vagy éppen a kisgyerekes családok is megtalálják számításukat.

 

Ha tehát turistaként érkezünk ide, érdemes – a gyalogos vagy éppen kenus túrázás mellett – kerékpárra pattannunk, hogy így fedezzük fel ezt a csodálatos környéket. Kezdjünk mindjárt Békéscsabán, az ország „biciklis fővárosában”! Biciklibérlésre itt például a Széchenyi-ligetben kialakított Körösök Völgye Látogatóközpontban van lehetőség. Ide ellátogatni egyébként önmagában remek program, főleg, ha a minden hónap második szombatján megrendezett Ligeti vásár idején érkezünk, ahol helyi termelők és kézművesek kínálják portékájukat. De most máris indulnunk kell tovább, mert a környéken fantasztikus felfedezni valók várnak!

Ha a „békéscsabai bányatavak” felé indulunk (melyek mára 21 részből álló tórendszerré „szelídültek”), csakhamar Szabadkígyósra érünk, ahol megcsodálhatjuk az ország egyik legszebb, a Wenckheim család megbízásából Ybl Miklós által tervezett, neoreneszánsz-eklektikus stílusú kastélyát (a látogathatóságról érdemes tájékozódni a kastély weboldalán). Ezután vegyük az irányt a Kígyósi-puszta felé, ahol a kerékpárról leszállva a Nagyerdő tanösvényt is bejárhatjuk. Érdemes úgy tervezni a túrát, hogy a napnyugta is itt, a pusztán érjen bennünket: páratlan élmény, amikor az izzó korong alábukik a látóhatáron.

Folytassuk Gyulán, egy nem akármilyen túrával, amelyben ősfák, sörök és fürdési lehetőség is várja az utazót! A fürdőváros Tourinform irodájában bérelhetünk kerékpárt, és már indulhatunk is! A várost épp elhagyva, a Körös gátján tekerjünk ki a Mályvádi-erdő hatalmas tölgyei közé. Ez az Alföld második legnagyobb fás területe, melynek keleti határán még szabályozatlanul kanyarog a Fekete-Körös. Lenyűgöző természettel, érintetlen tájjal, vízimadarak tömegeivel és – kis szerencsével – dámvadakkal találkozhatunk az őstölgyesben. Innen vegyük az irányt a Gyulavári kastély felé, ahol a kultúra mellett jóféle, helyben főzött sört is fogyaszthatunk. Ha még nem frissültünk fel eléggé, tovább gurulhatunk a Városerdő strandra, ahonnan nagyon kényelmesen karikázhatunk vissza Gyulára. Ez a túra ugyan nem rövid (39 kilométeres), de mivel lapos, sok pihenővel és élménnyel tarkított útvonalon halad, szinte meg sem kottyan. 

 

Ez a két útvonal csupán ízelítő – a Körösök völgyében szinte bármerre indulunk, hasonlóan izgalmas élmények várnak. Szarvasról érdemes kipróbálni a Körös-ártér-túrát (kerékpárt bérelni természetesen Szarvason is lehet, például itt), de nagyon érdekesek a Körös-Maros Nemzeti Park szombatonként szervezett e-bike-kirándulásai is. Túráink megszervezésében a következő, online is elérhető kiadványok segíthetnek: Aktívan a Körösök vidékén - Az Alföld rejtett kincsei; Kerékpárral a Körösök völgyében; Kerékpártúra-útvonalak a Körös-ártéren. Kalandra fel!

Hirdetés