Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Aktív

Morotva-tavi tanösvény: az érintetlen táj szépsége

 • Bóday Csilla
  Sétáltál már a Morotva-tóhoz tartozó tanösvényen? A mindössze másfél kilométer hosszú útszakasz amilyen rövid, annyira látványos. Az út során magaslesen gyönyörködhetünk a vízimadarak csodálatos szárnyalásán, s megismerhetjük egy különleges és majdnem érintetlen környezet élővilágát. Ez a séta biztosan elfeledteti velünk a dolgos hétköznapokat.
  Sétáltál már a Morotva-tóhoz tartozó tanösvényen? A mindössze másfél kilométer hosszú útszakasz amilyen rövid, annyira látványos. Az út során magaslesen gyönyörködhetünk a vízimadarak csodálatos szárnyalásán, s megismerhetjük egy különleges és majdnem érintetlen környezet élővilágát. Ez a séta biztosan elfeledteti velünk a dolgos hétköznapokat.

  A negyvenkét hektáros, természetes módon kialakult tó és környéke a biológusok, ornitológusok, környezetvédelemmel foglalkozó szakemberek, valamint az egyszerűen csak a csendre és nyugalomra vágyók számára maga a paradicsom. A Morotva név abból ered, hogy természetes módon hagyták, hogy a folyókanyarulat lefűződjön, így keletkezett a tó, egészen pontosan a morotvató. Jelenleg is hagyják, hogy természetes módon alakuljon a tó és növényzetének az élete. Így például felhalmozódik a nádas, a vízfelület csökken, és dúsabb lesz a vízinövényzet, ami még több vízimadarat, vízhez köthető életet kedvelő állatot vonz. A tó természetes élőhelyet biztosít a rekettyefűz bokroknak, fehér füzeknek, de ebben a tóban található az egyik legritkábban előforduló növény, a kúszó zeller is. A tanösvényen végig tudunk haladni egészen a madármegfigyelő toronyhoz, utunkat folyamatosan információs táblák segítik. A táblákon a hely minden élőlényéről megfelelő ismeretet kapunk. A tó élete előttünk zajlik, az úszkáló vízimadarak és a ragadozók is megmutatják magukat. Madarak közül a leggyakrabban a récék több fajtáját, valamint a nagy kócsagot, a vörös vércsét és az egerészölyvet láthatjuk felröppenni. Kialakítottak egy magaslest, ami nagyban segíti mind a munkájukat végző szakemberek, mind a nem-ornitológus látogatók kíváncsiságának kielégítését: innen tökéletesen be lehet látni a tavat és környezetét. Így a magasból figyelhetjük meg a helyi életet, ha jókor vagyunk jó helyen, akkor részesei lehetünk, ahogy a vízityúk tőlünk pár méterre „vezetgeti” fiókáit, fittyet hányva közelségünkre. A nádas mellett haladva a békák énekétől hangos a táj. Ha szerencsések vagyunk, akkor akár édesvízi medúzát is láthatunk.

  A Morotva-tó körüli tanösvény a Szigetközt bemutató útvonal részét képezi. A hajdani pákászoknak, aranyászoknak, és más érdekes mesterséget űző embereknek is életteret nyújtó egykori Duna meder mellett vezet utunk, esetenként olyan közel a vízhez, hogy a tanösvény egészen összeszűkül, máskor majdhogynem rétszerű szigetként teljesedik ki. A tó és környezete, élővilága mind csodálatos látványt nyújt, bármelyik évszakban készülünk végigsétálni a tanösvényen. Utunk alatt felfűzi és bemutatja a nyílt víztől egyre távolabb fekvő élőhelyeket, így a nádastól a réteken és a puhafás ligeterdőkön át eljutunk a folyóinkat egykor mindenhol szegélyező keményfás erdőig. E táj jellemző természeti értékeivel megismerkedve, a nyugalom és a szép, idilli táj látványával gazdagodhatunk.

  Okostúrához Digitális Vándor applikáció

  Letölthető androidos és ios készülékekere is egy segítő applikáció. A tanösvényt interaktív módon bejárhatjuk az alkalmazással. Feladatok, videók, interaktív anyagok mutatják be a Morotva-tó világát, így még kalandosabban fedezhetjük fel azt.

  A közelben: Dunaszeg

  A legenda szerint már Huba vezér idejében is lakott település volt a mai Dunaszeg, a IX. század környékén. A vezér a Kisalföld uraként a törzsének egyik letelepedője lehetett Pata, akiről meg is emlékszik a falu, Pataháza utcanévvel, valószínű, hogy az utca környékén lehetett az első kunyhó helye. A falut hivatalos források először 1418-ban említik meg a Héderváry család birtokaként Dunazegh néven. Majd később többször gazdát cserél a község. A szigetközi falu mellett haladó Mosoni-Duna kanyarulatából alakult ki a patkó alakú Morotva-tó. A folyó meder nyílása feltöltődött, fokozatosan elzárult, majd később holtággá változott. Így alakult ki, hosszú idő alatt, a jelenlegi iszapos, nyugodt vizű tó.