Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Aktív

Kerékpáron kicsikkel: teljesíthető túrák a Tisza-tó körül családosoknak

  • Szabó Vivien
Friss levegő, zavartalan táj, kacskaringós bicikliutak. Mi más kellhet egy tökéletes kaland beindításához? Cikkünkben olyan teljesíthető szakaszokat mutatunk be a Tisza-tó körül, amelyek kifejezetten ajánlottak családoknak, az útvonalak mentén fellelhető látványosságokkal együtt. Ismerjük meg ezeket a gyönyörű kerékpáros túraútvonalakat, és fedezzük fel a Tisza-tó vidékének varázsát kétkeréken!
Friss levegő, zavartalan táj, kacskaringós bicikliutak. Mi más kellhet egy tökéletes kaland beindításához? Cikkünkben olyan teljesíthető szakaszokat mutatunk be a Tisza-tó körül, amelyek kifejezetten ajánlottak családoknak, az útvonalak mentén fellelhető látványosságokkal együtt. Ismerjük meg ezeket a gyönyörű kerékpáros túraútvonalakat, és fedezzük fel a Tisza-tó vidékének varázsát kétkeréken!

Védett utakon a családdal

A Tisza-tó körüli kerékpáros hálózat különlegessége, és ami miatt a családosok igazi kedvencévé vált az elmúlt évek során, az utak védett jellege: a teljes kör során elvétve sem találkozhatunk gépjárműforgalommal. Ez nem csak biztonság szempontjából, de az aktív kikapcsolódás minőségét tekintve is igazán nagy pozitívum, sehol nem kell kipufogó füstöt belélegeznünk, csak a háborítatlan természeten, rajtunk és a családon lehet a fókusz. Mindemellett a kör végig sík terepen halad, így a legkisebbeknek sem okoz kihívást a tekerés. A 68 km-es távot gyermekekkel kényelmesen végig lehet tekerni egy-két napos túra keretében, izgalmas programokkal tűzdelve.

Poroszló – Sarud kerékpártúra (21 km)

Az egyik legrövidebb túraútvonal, de annál több izgalmat rejt a család minden tagjának. Poroszló a Tisza-tó ökoturisztikai központja, valamint kerékpár- és vízitúrák gyakori kiindulópontja. Megtekinthetjük itt a Tisza-tavi Ökocentrumot, ahol Európa legnagyobb édesvízi akváriuma mutatja be a környék gazdag élővilágát. Következő állomásként a térség legkisebb települését, Újlőrincfalvát érdemes célba venni, ami igazi paradicsom a nyugalmat keresőknek: itt a Jóléti-tavon akár vízibiciklizhetünk is egyet. Sarudon érdemes kicsit bóklászni  a népi építészet neves vályogtéglás, nádfedeles épületei között, mielőtt a kört bezárva visszatérünk Poroszlóra.

Tiszafüred – Egyek kerékpártúra (33 km)

Egy kicsit hosszabb, de még mindig könnyen teljesíthető táv a Tiszafüred – Egyek kerékpártúra. Tiszafüred a Tisza-tó igazi fővárosa, számos nevezetességgel várja a kerékpárosokat. Mivel körtúráról beszélünk, érdemes a település felfedezését a kör végére időzíteni, kiváltképp a tiszafüredi Thermál Strand és Gyógyfürdő miatt, mely kiválóan alkalmas a túra utáni regenerálódásra. A túra során érintett másik település, Egyek igazi természetbarát turistacsalogató: megleshetjük itt például a Pusztakócsi mocsarakban honos ritka és védett madárfajokat.

Poroszló – Tiszafüred – Tiszadorogma kerékpártúra (46 km)

A 46 km-es túra ugyancsak Poroszlóról indul, ahol kár lenne kihagyni a már korábban említett Ökocentrumot, azonban az útvonal igazi különlegessége a Poroszlót Tiszafüreddel összekötő szakasz. 7 km-en      át hidakon, az állóvízbe épített gáton vezet az utunk, ahol nádasban, ártéri erdőkön keresztül tekerve csodálhatjuk a tájat. A túra során érdemes betervezni egy pihenőt a Fehér Amúr Halászcsárdába, ahol ínycsiklandó halas fogásokkal (is) várják az éhesszájú túrázókat. 

Kisköre – Poroszló – Tiszafüred kerékpártúra (68 km)

Meg kell említenünk a leggyakrabban bejárt, teljes tókört is, ami ugyan teljesíthető akár egy nap alatt is, de gyermekekkel javasolt 2-3 napot szánni rá, hogy mindenki tempójának megfelelő legyen. Az induló településünk, Kisköre a régió egyik legnagyobb településeként egyfajta turisztikai központként is szolgál. A jól kiépített strandon, kellemes időben élmény a pancsolás. Ha azonban a strandolást a túra későbbi pontjára ütemeznénk, Abádszalók kiváló lehetőség, hiszen itt is jól felszerelt strand várja a családosokat, három óriáscsúszdával és változatos vízi sport lehetőségekkel. 

A Tisza-tó körül számos helyen elérhetők kempingek és családbarát szállások, ahol 1-2 éjszakát eltöltve kellemes tempóban lehet felfedezni a tó adta természeti kincseket. Bármelyik túraútvonalra is esik a választás, szinte biztos, hogy felejthetetlen élmény lesz, ahogy a család együtt töltődik fel a közös kalandból. Kerékpárra fel!