Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Aktív

Karabiner, koordináció és komfortzóna – irány a kalandpark!

  • Uzonyi Nóra
Magyarországon több mint 60 kalandpark működik, ami egyértelműen azt jelenti, hogy az embereknek egyre nagyobb igénye van arra, hogy faramuci testhelyzetekben meghódítsák a különböző akadálypályákat. A Zamárdi-Felső vasútállomástól alig száz méterre található Zamárdi Kalandpark 35 ezer négyzetméteren várja a kis- és nagykorú kalandorokat.
Magyarországon több mint 60 kalandpark működik, ami egyértelműen azt jelenti, hogy az embereknek egyre nagyobb igénye van arra, hogy faramuci testhelyzetekben meghódítsák a különböző akadálypályákat. A Zamárdi-Felső vasútállomástól alig száz méterre található Zamárdi Kalandpark 35 ezer négyzetméteren várja a kis- és nagykorú kalandorokat.

Kalandpark számokban: ezt mind ki kell próbálnunk!

Mivel a kalandparkozás családi programnak is kiváló, nem meglepő, hogy a gyerekekre is gondoltak. A legkisebbek wow-élményéről egy közel 2 kilométeres kisvasút, labirintus, valamint több gyerekpálya gondoskodik. Utóbbi annak köszönheti lurkó-kompatibilitását, hogy az akadályok könnyebbek és a tériszony-faktort csökkentendő, alacsonyabban helyezkednek el. A felnőttek 18 akadálypálya több mint 200 akadályán tesztelhetik ügyességüket, de van több átcsúszó és egy 12 méter magas ugrótorony is, ami afféle „szabadesés-szimulátorként” funkcionál.

Mit viseljünk egy kalandparkban?

Jóllehet az akutális időjárástól is függhet, hogy milyen szerelésben szállunk szembe az akadályokkal, néhány dolgot azonban mindenképp érdemes szem előtt tartani. A drótkötélpályákon történő manőverezéshez javasolt legalább térdig érő szabadidőnadrágot felvenni, mivel a biztonságunkról gondoskodó heveder és egy nagyon rövid nadrág kapcsolata könnyen okozhat kellemetlen pillanatokat. Felülre egy kényelmes (akár ujjatlan) póló a legjobb viselet, viszont azzal számoljunk, hogy egy-egy lajhár-üzemmódot igénylő akadálynál előfordulhat, hogy közszemlére tesszük a mellkasunkat. Hölgyek esetében jó megoldás lehet sportmelltartót vagy kényelmes, jól tartó bikini felsőt húzni a bővebb felsőrészek alá. Az akadályok leküzdésében jó barátunk lesz egy strapabíró sportcipő, no és persze a helyszínen kapott kesztyű is, ami megvédi a kezünket a drótkötél nem épp bőrbarát tapintásától.

A gyakorlópálya után nincs akadálya az akadályoknak

A gyakorlópályán megtanítják a karabinerek helyes használatát, és egyúttal a leggyakoribb akadálytípusokkal is megismerkedhetünk. A saját- és társaink biztonsága érdekében semmiképp se hagyjuk ki ezt a részt, már csak azért sem, mert ilyenkor mindig van a közelben egy-két kalandmester, akik a legfaramucibb kérdésünket is türelmesen megválaszolják. Mielőtt nekivágnánk a teljes akadálypályának, bölcs dolog felkeresni a helyiséget, ahová a király is gyalog jár. Kevés bosszantóbb dolog van ugyanis annál, mint amikor ingatag facölöpök között grasszálva tör ránk a szükség.

„Nekem ez nem megy!”

Noha egymás gondolatait – hál’istennek! – a kalandparkban sem látjuk, majdnem biztosak lehetünk benne, hogy egy-egy nehezebb akadálynál a többiek is félnek attól, hogy kudarcot vallanak. A kalandparkozás azonban arra is jó, hogy szembenézzünk a félelmeinkkel és kilépjünk a komfortzónánkból, így a berezelős pillanatokban érdemes a bátorságot választani. A legrosszabb esetben lepottyanunk és elringatózunk kicsit a hevederben, de sokkal valószínűbb, hogy megbirkózunk a kihívással. Ez pedig nem csak a pályán, hanem az életben is hatalmas lökést tud adni, hiszen megtapasztalhatjuk, hogy sokkal többre vagyunk képesek, mint gondolnánk!

Egyéb élettani hatások

A kalandparkozás felér egy kiadós sportolással, ezért mindenképp ideális program lehet például azoknak, akik ódzkodnak felhúzni a futócipőt. A kalandparkok nyitvatartása általában a jó időhöz kötődik, évszaktól akár függetlenül.  

A kalandpark bejáratától alig néhány lépésnyire találjuk Zamárdi egyik legjobb fagylaltozóját. 3-4 óra lógás, kúszás, mászás és csúszás után mindenki megérdemel néhány gombócnyi kényeztetést.