Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Aktív

Így tölts el a családdal egy hosszú hétvégét Nyíregyháza-Sóstón

  • Séra Zsanett
Sóstógyógyfürdő, vagy ahogy a helyiek hívják, a Sóstó, Nyíregyháza ékessége. Nemcsak a helyiek, de a turisták kedvelt desztinációja is. Gyógyító termálvizével, a régió egyetlen szabadtéri néprajzi múzeumával és Európa egyik legjobb állatkertjével számos izgalmas programot kínál az ide látogatóknak az év minden szakában. Cikkünkben összegyűjtöttük, hogyan tölthettek el itt egy emlékezetes hosszú hétvégét a családdal!
Sóstógyógyfürdő, vagy ahogy a helyiek hívják, a Sóstó, Nyíregyháza ékessége. Nemcsak a helyiek, de a turisták kedvelt desztinációja is. Gyógyító termálvizével, a régió egyetlen szabadtéri néprajzi múzeumával és Európa egyik legjobb állatkertjével számos izgalmas programot kínál az ide látogatóknak az év minden szakában. Cikkünkben összegyűjtöttük, hogyan tölthettek el itt egy emlékezetes hosszú hétvégét a családdal!

Sóstó Zoo

Nyíregyháza méltán híres állatparkja 1974-ben nyitotta meg kapuit, akkor még Nyíregyházi Vadaspark néven. Kezdetekben csak európai állatfajokat láthatott a közönség, de az évek múlásával és a vezetőség megújulásával az ország legfejlettebb állatkertjévé nőtte ki magát, amely 30 hektáron közel 5000 állatnak nyújt otthont.

A Sóstó Zoo körbejárására érdemes rászánni egy teljes napot, ez idő alatt azonban bejárhatjuk az egész világot. Andok-túra több méter magasban, séta az óceán gyomrában és a trópusi esőerdők mélyén, fóka-show a sarkvidéken, szavannatúra Afrikában – nem létezik olyan hely a Földön, amelynek élőlényeit ne csodálhatnánk meg az állatkertben tett kalandozásunk során. A park munkatársai a gyerekre és az idősekre is gondoltak, hiszen a hosszú túrát nemcsak kétlábon, de bébi taxival és a KocsikáZoo járataival is meg lehet tenni. Ha megéheznénk, akkor pedig a büfékínálat mellett a Bambusz Étterem és a Dzsungel Étterem várja finom falatokkal a vendégeket.

Aquarius Élmény- és Parkfürdő, Sóstói Tófürdő

Legyen tél vagy nyár, hófúvás, eső vagy napsütés, a fürdőzésről biztosan nem kell lemondanunk, ha Sóstóra látogatunk. Hideg időben az Élményfürdő medencéiben csobbanhatunk, kánikulában pedig a Parkfürdő és a Tófürdő várja a víz szerelmeseit. Az Élményfürdő csúszdaparkja, hullámmedencéje, vadvízi sodrófolyosója és pezsgőfürdője felejthetetlen élményekkel ajándékozza meg a látogatókat. Míg a gyerekeket az inka romtemplom és a kincses sziget hívja vízi kalandokra, addig a felnőttek és az idősebbek a Kneipp medence és a kültéri termálfürdő jótékony vízében múlathatják az időt.

A nyári melegben a Parkfürdő kínál kellemes kikapcsolódást. A sportosabbak az 50 méteres versenyuszodában róhatják a hosszokat, a pihenésre vágyók a termálmedence gyógyvizében szürcsölhetik a PoolBar koktéljait, szerda és péntek este pedig retro zenével tarkított medencés partik várják a bulizni vágyókat. Ha valaki viszont jobban kedveli a természetes vizeket, annak a Tófürdőt ajánljuk: a kettéosztott Sóstói-tó déli részét már az 1700-as évek eleje óta használják fürdőzésre. A 2000 négyzetméteres parkosított területen többek között étterem, büfé, strand-röplabdapálya és vízicsúszda is helyet kapott.

Sóstói Múzeumfalu

Valódi időutazásra invitál a Sóstói Múzeumfalu, amely egészen a 19. századba repít vissza minket. Az ország legnagyobb skanzenje Szabolcs-Szatmár-Bereg megye tájegységeinek népi építészetét mutatja be. A fiktív faluban sétálva megismerhetjük, hogyan éltek a szegény- és középparasztok, valamint a kisnemesek abban az időben. Beülhetünk a régi iskolapadba, megcsodálhatjuk a fából készült harangtornyot és a paticsfalas református templomot, végigsétálhatunk a különböző népi mesterségeket bemutató műhelysoron, de betérhetünk a szatócsboltba, a kocsmába és a tűzoltószertárba is.

Jeles napokon színes rendezvények, gasztrofesztiválok gazdagítják a programot. Húsvétkor népi ruhába öltözött hagyományőrzők elevenítik fel az ünnepi szokásokat, a fiúk vizes vödrökkel kergetik meg a lányokat, az év legrövidebb éjszakáján pedig Szent Iván-éji tűzugrással erősíthetik meg a szerelmesek kapcsolatukat. Akit a pálinkakultúra érdekel, annak a múzeumfalu szomszédságában található Pálinkaházat ajánljuk, ahol megismerhetjük a megye három eredetvédett gyümölcspárlatát: a szabolcsi alma, a szatmári szilva és az újfehértói fürtös meggyet.