Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Aktív

Gyopárosfürdő: a békési vendégszeretet és a korszerű gyógykultúra találkozása

  • Hegedüs Robi
Orosháza és az egész Dél-Alföld egyik büszkesége az immár másfél évszázados múlttal rendelkező, azóta többször megújult fürdőkomplexum. A helyiek szavajárásával az Alföld gyöngyének becézett üdülőhely gyógyvizű tavak és modern élménymedencék ötvözete. Változatos szolgáltatásaiknak hála minden korosztálynak kijut a kényeztetésből, de ez nem volt mindig így; hosszú és kacskaringós út vezetett idáig.
Orosháza és az egész Dél-Alföld egyik büszkesége az immár másfél évszázados múlttal rendelkező, azóta többször megújult fürdőkomplexum. A helyiek szavajárásával az Alföld gyöngyének becézett üdülőhely gyógyvizű tavak és modern élménymedencék ötvözete. Változatos szolgáltatásaiknak hála minden korosztálynak kijut a kényeztetésből, de ez nem volt mindig így; hosszú és kacskaringós út vezetett idáig.

A kezdetek

Gyopárosfürdő Orosháza központjától mindössze három kilométernyi távolságra van. A reformkorra igazi mezővárossá fejlődött település kezdte kinőni magát, a szerényebb életkörülmények között lakó helyiek ekkoriban költöztek ki az olcsóbb telekárak miatt a Gyopárhalmának nevezett veteményes területre. A Gyopárosi-tóban (amely valójában három tóból álló tórendszer) eleinte a termesztett rostkendert áztatták, és a mezőgazdasági munkákhoz befogott lovakat fürdették. Idővel azonban felfigyeltek a víz és az iszap gyógyító hatására, helyi orvosok javaslatára fürdőzésre alkalmas részeket jelöltek ki, majd az 1880-as évekre országos jelentőségű, pezsgő fürdőéletet alakult ki. 

 

Mikszáth Kálmán lelkendezve írt róla a Pesti Hírlapba 1881-ben:

„A partokon nagy néptömeg hullámzik, ki öltözik, ki vetkőzik, benn pedig a tóban rajként sürögnek, úszkálnak, evickélnek az emberek, nők, férfiak vegyesen, az előkelő úrnő a béna koldus mellett, a sugár szép leány derékig meztelen imádójával diskurál, s kergetik egymást dévajul, pajkosan, szelíden kétfelé hasadnak előttük a habok. – Soha még ilyen világot! – mondám önkénytelenül.”

Gyógyhatás

Egy helyi orvos, dr. Elek László ugyan már az 1860-as években megfigyelte, a tóban fürdőzés jótékony hatását köszvényes betegeire, hivatalosan csak 1999-ben nyilvánították gyógyvízzé a tó vizét. Tudniillik, többféle típusú termálvíz létezik; ezek közül a gyopárosi alkáli-hidrogénkarbonátos, vagyis szódabikarbónás jellegű, a benne természetesen előforduló alkáli fémeknek (nátrium, kálium) köszönhetően. Ugyanilyen vizet találunk a közeli Gyulán, távolabbra Parádon, Sárváron és Fonyódon. Ez a víz ivókúrához is tökéletesen alkalmas, a gyomorsavtúltengést és a bélhurutot belsőleg enyhíti (lásd Salvus Gyógyvíz), míg fürdéskor a kopásos ízületi problémákra fejt ki jótékony, de akár viszkető bőrbajokra is javallott. Balesetek és műtétek utáni felépüléshez is ajánlott kiegészítő kezelésként. 

 

A gyopárosfürdői Gyógyászati Központ tizennégy területen kínál 7, 10 vagy 14 napos célzott terápiákat. A szakrendelésekre többek között gerincbajokkal, reumatikus bántalmakkal, lágyrész sérülésekkel lehet bejelentkezni, de kínálnak stresszoldó terápiákat is.

 

Élménysziget

A Gyopárosi-tó a kezdetek óta várja a kikapcsolódásra és testi-lelki felfrissülésre vágyókat. 1906-ban beindult a vasútközlekedés a Szentes-Orosháza vonalon, majd 1925-re kiépült a közvetlen vasútvonal Gyopárosfürdőre. Ezekben az évtizedekben kitisztították a tómedret, elkezdődött a tópart parkosítása és üdülőházak sora épült a közelben. Ugyancsak 1925-ös „születésű” az üdülőhely jelképének számító hófehér víztorony. Az egykor gőzgéppel működtetett berendezést rég nem használják, helyette panorámaterasszal és helytörténeti kiállítással várják a látogatókat. A világháborús idők kényszerű leállásai után 1958-tól indult be újra a fürdőélet és a kezdődtek el a strandfejlesztések. Igazi áttörést hozott a 6000 négyzetméteres wellness részleg megnyitása 2004-ben. Nyolc kabinos szaunaparkkal, kültéri és beltéri vízforgatásos élménymedencékkel, óriáscsúszdákkal, fitneszteremmel és étteremmel bővült a fürdő.

 

Újabban a központi tó csónakázásra és vízibiciklizésre is alkalmas, a déli részen pedig engedélyezett a horgászat. Ha mindez nem lenne elég, a fürdő közelében remek kerékpárútvonalakat, teniszpályákat, paintballozási lehetőséget, erdei faházas kempinget, sajtműhelyt és termelői piacot találhatunk.