Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Felpezsdülő borvidék: 5 kiváló pezsgő Hegyaljáról!

0:00
0:00

Ripka Gergely

A pezsgő reneszánsza országszerte erősödik legyen szó külföldi vagy hazai márkákról. Tudjuk, hogy a 19. század második felétől Törley József tehetségének és érdemeinek köszönhetően aztán bő száz esztendő alatt fordulatos utat járt be a magyar pezsgősztori. Tokaj a többség számára vélhetően nem a pezsgők kapcsán izgalmas vagy nagy hagyományokkal rendelkező terület. A borkombinát pezsgőkísérletei valóban kevésbé jelentősek, de azt alighanem csak kevesen tudják, hogy 1829-ben már biztosan készült tradicionális (palackos erejesztésű) pezsgő Hegyalján. Ez az írott adat két éve pottyant ki a történelemkönyvekből, miközben 2009-óta egyre több hegyaljai termelő készít önállóan pezsgőborokat. A minőség és a mezőny igen vegyes, mai cikkünkből az is kiderül, kitől érdemes pezsgőt kóstolni ma Tokajból
A pezsgő reneszánsza országszerte erősödik legyen szó külföldi vagy hazai márkákról. Tudjuk, hogy a 19. század második felétől Törley József tehetségének és érdemeinek köszönhetően aztán bő száz esztendő alatt fordulatos utat járt be a magyar pezsgősztori. Tokaj a többség számára vélhetően nem a pezsgők kapcsán izgalmas vagy nagy hagyományokkal rendelkező terület. A borkombinát pezsgőkísérletei valóban kevésbé jelentősek, de azt alighanem csak kevesen tudják, hogy 1829-ben már biztosan készült tradicionális (palackos erejesztésű) pezsgő Hegyalján. Ez az írott adat két éve pottyant ki a történelemkönyvekből, miközben 2009-óta egyre több hegyaljai termelő készít önállóan pezsgőborokat. A minőség és a mezőny igen vegyes, mai cikkünkből az is kiderül, kitől érdemes pezsgőt kóstolni ma Tokajból

Immár bárki előtt nyitva áll a lehetőség a saját pezsgőre

A tokaji Demeter Zoltánról köztudomású, hogy a pezsgő műfajának meghatározó élharcosa itthon. Az általa jegyzett Borászok 12 Pontja indította el a folyamatot, melynek köszönhetően 2013 óta 30 milliós kaució nélkül a kisebb pincék maguk is készíthetnek pezsgőt, és nem kell bérüzembe vonulniuk az alapborral, ahogy ez 2012 előtt a gyakorlat volt. Vagyis, aki elég bevállalós, az maga is palackozhat hagyományos pezsgőt (ami azért valljuk be, nem egy sima terep a borkészítés berkein belül). Tokaj-Hegyalján ezzel a lehetőséggel eddig talán két kisebb borászat élt, de a Sauska Pince, a Dereszla és Henye Szőlőbirtok komoly fejlesztések mentén szintén maga készíti a pezsgőjét, sőt mostmár a közösségi infrastruktúra adta lehetőséggel Bodrogkisfaludon bárkinek elkészítik borából a buborékos italát (ezzel kikerülve a sufni adta esetelegességeket). A Törley és Garamvári korszak után a pezsgő-őrület felfutása bő 10 éve robbant itthon Szentesi József kézműves pezsgőivel, utána Somlón Kreinbacherék újabb fejezetett nyitottak minőségben. De vajon hol van a pezsgő helye egy édes borról elhíresült borvidéken.

A teljes tokaji pezsgő-sztori

Miközben manapság tényleg rendkívül vegyes a kép a magyar (és benne a tokaji) pezsgők minősége terén, a műfaj borvidéki történelme mutat érdekességeket. A borkombinát pezsgőkísérletei talán kevésbé jelentősek, de Vay Miklós báró 1829-ben már lajstromba vett pincéjében golopi pezsgőt. Ez az írott adat tavaly pottyant ki a történelem könyvekből,de egyelőre az például nem derült ki, hogy a kampániai (azaz champagne-i) inspirációk mentén készült golopi pezsgő aztán befutott-e mondjuk akkora karriert, mint a ma közismert tokaji bortípusok (szamorodni, aszú stb). Aligha. A pezsgő téma a tokaji közvéleményt is megosztani látszik. Az világos, hogy a furmintból lehet kiváló száraz bort készíteni. Lehet jó pezsgőt is készíteni belőle. Egyik sem könnyű, mindkettővel a történet elején tartunk, de mindkettő lehetséges. 

Lássuk, kik jutottak a buborékokkal a legmagasabbra eddig:

Demeter Zoltán Hárs Pezsgő

 

Fiatalos szín, apró bubik. Illatban kenyérélesztő, kenyérhéj, friss és virágos, egyedi fajtakarakterrel. Ízben finom, apró buborékok, tiszta savak, feszesség, szép dosage (ami hidegen jobban, enyhülve kevésbé erősen érződik). Tiszta, fiatalos, lendületes, közérthető pezsgő, sok élénk citrusossággal, szép arányokkal. 

 

Demeter Zoltán Tokaji Pezsgő 2015

 

Az MT pezsgő és Tokaj ragyogó találkozása egy borban: mindkettőből a legszebb vonásokkal. Már megjelenésében is apró buborékok, illatban is friss, citrusos, zöldalmás, barackos, fehér virágos, nagyszerű, kristálytiszta palackos éréssel. Ízben apró, olvadó buborékok, teljesen belesimulnak a kortyba. Friss savak, csupa feszes elegancia, csiszolt, precíz, óramű pontos. A tokaji termőhely, a helyi fajta és a pezsgő műfaja egyszerre ragyognak felénk. Csupa frissesség, üdeség, szárító, de nem túl szikár pezsgős jegyekkel. A tokaji pince talán eddigi legjobbja, de országos viszonylatban is az élvonalba tehető pezsgő. 

Tokaj Nobilis Furmint Pezsgő

 

Bárdos Sarolta Bodrogkeresztúrról szintén a műfaj borvidéki úttörői közé sorolandó, aki kis családi pincéjében végez minden mozzanatot a pezsgősítés körül. Furmintból készült pezsgői mindig frissek, bájosak, elegánsak. Apró buborékok jellemzik, a furmint kecses savaival, minerális jegyeivel, tiszta ízekkel a korty elejétől a végéig. 

 

Dereszla Classic Brut

 

Kétezer-párszázért szinte ajándék a hiperből. Tiszta furmint a csoda 2017-es évből, mely 10 hónapot töltött a palackban kivált seprőn. Világos ezüst szín. Apró bubik vastagon áramlanak felfelé a pohár aljából. Illatban fanyar, metszően tiszta citrusok, zöldalma, finom pezsgősség, a modern, fiatalos irány felől (azaz zavaró oxi nélkül). Ízben finom szénsav, egyáltalán nem túloznak a buborékok, aztán fanyar, feszes savak, elég szikár, hűvös és finoman sós utóiz (a csontszáraz pezsgők rajongóinak). Igazi aperitif! Elég szigorú és szárító utóíz, de ezért az árért magabiztos, meggyőző és profin prezentált tokaji pezsgő (oly gyakori amatőr gyerekbetegségektől mentes munka a Bai testvérektől).

 

Sauska Brut

 

Sauska Krisztián Budafokon kezdett komoly pezsgőüzem és pince létesítésébe. Már a pohárban is nagy bubik, erős felhabzás. Igazi tankönyvi pezsgő. Virágos, púderes, parfümös, sok érett, de friss fehér húsú gyümölccsel, zöldalmával, élesztősséggel. Tartalmas alapbor, komoly pezsgő, szép cukor, hosszú íz, integrált buborékok mindenütt. Végén finom szárítás! Minden megtörténik benne, ami egy pezsgőben megtörténhet.

Hogy készülnek a legjobb pezsgők?

A csendes borok pezsgősítésének 3 elég tipikus útja ismert. Az olcsó tankpezsgők és transzfer eljárással készült pezsgők mellett az ún. methode traditionnelle (Champagne-ban kidolgozott) módszer adja a pezsgők felső házát. Itt a végleges 0.75 literes palackokba széttöltött csendes alapborba cukoroldatot és élesztőt tesznek, majd lezárják (jellemzően ma koronazárral). A második erjedést követően az elhalt élesztőket degorzsáláskor lövetik ki a kész pezsgőből, expedíciós likőrrel töltik fel és állítják be végső cukortartalmát (dosage), kosaras dugóval zárják és így kerül forgalomba. Cikkünk tokaji pezsgői mind ezzel a munkaigényes, több mint 300 éve ismert metódussal készülnek ma is. Egy neves hegyaljai borász vélekedése a témáról az, hogy a napjainkban nehezebben eladható aszút valahogy “el kell tartani”: van aki kívülről jött tőkével, befektetővel, másik vállalkozással tartja el, míg van, aki száraz borokkal és pezsgővel.