Ugrás a tartalomhoz
Aktív

Elmondjuk, miért kirándulj a Dera szurdokba – még akkor is, ha nem vagy Gyűrűk Ura rajongó

  • Hype&Hyper
Meredek sziklafalak, minivízesések, mohás kövek és apró fahidak – ezekről híres Pilisszentkereszt kezdő kalandorok és tapasztalt túrázók által is kedvelt mesés kirándulóhelye, a Dera szurdok.
Meredek sziklafalak, minivízesések, mohás kövek és apró fahidak – ezekről híres Pilisszentkereszt kezdő kalandorok és tapasztalt túrázók által is kedvelt mesés kirándulóhelye, a Dera szurdok.

Pilisszentkereszt környékétől egészen Szentendréig kanyarog a Pilis leghosszabb vízfolyása, a Dera-, vagy más néven Kovács-patak. A Dera név szerbül rést, vagy hasadékot jelent, ami pontosan leírja a kis patak működését: a vízsodrás mély vájatot ásott a mészkőbe, mely aztán az idők során kiszélesedett, és vadregényes patakvölgyet alakított ki, mindannyiunk örömére. Az ezen átvezető jól jelölt ösvény hol fából épített hidak, hol méretes sziklák segítségével kalauzol a patakot kerülgetve, árnyékot adó hatalmas fák között. A völgynek különleges klímája van, és bár a nyári melegben a kis patak gyakran egészen elapad, a jóleső hűvös levegőt a kánikula sem tudja teljesen elűzni. A szurdokon többek között az Országos Kék Túra útvonala is áthalad, de mindenki találhat számára megfelelő hosszúságú és nehézségű körtúrákat a völgy érintésével.

Megközelíthetőség

Autóval Budapestről indulva körülbelül 50 perc alatt érhetünk a szurdok bejáratához a 10-es vagy 11-es főutat választva. A kirándulókat kitáblázott parkoló várja, ami bár elég nagy méretű, főszezonban gyorsan meg tud telni. A tömegközlekedést választók a fővárosból hévvel juthatnak el Pomázra, ahonnan rövid buszúttal tudnak Pilisszentkeresztre érkezni, de a szurdok akár a falun áthaladó Kék túra útvonalra csatlakozva, gyalogosan is elérhető.

Útvonalak

A kisebbekkel útnak indulóknak a körülbelül 4 km hosszú kis-körtúrát ajánljuk, aminek legizgalmasabb része a szurdokvölgyi túra kiépített szakasza lehet: fahidak, sziklás gázlók, víznyelő barlang, moha-lepte óriás kövek – igazi tolkieni világ várja a kalandorokat. A szakasz végéhez csatlakozva a kék kereszt jelzés vezet föl Szentkútig. A név egy vallásos tisztelettel övezett, ásványi anyagokban gazdag vizű forrásra utal, amit a helyiek körülbelül 200 éve tartanak számon zarándokhelyként: sokan a forrásvíznek tulajdonították csodálatos gyógyulásukat. Innen a zarándokútvonalakat kísérő sárga kettőskereszt jelzést követve találunk vissza Pilisszentkeresztre. 

 

A nagyobb kihívásokra vágyóknak egy 13 km-es körtúra jelenthet izgalmas feladatot, ami a Som-hegyi turistaház irányából indul, végigvezet a Hosszú-hegy hátán, majd szintén a Szentkút mellett elhaladva irányít be a szurdok már jól ismert rövid, kiépített szakaszára.

 

Mivel a völgy akkor nyújtja a legszebb látványt, amikor a patak bővizűen csobog és apró zubogók fodrozzák, rendhagyó módon azt tanácsoljuk, hogy aki teheti, még a tavasz beköszöntekor oly gyakran csapadékos időszakban vágjon neki a felfedezésének!


 

Felszerelés

A pár kilométeres útvonalon egészen változatos terepviszonyokkal találkozhatunk, így érdemes körültekintően lábbelit választani: hűvös időben jól jöhet egy vízálló, bokát is jól rögzítő bakancs, nyáron azonban kényelmes túraszandálban is rendben teljesíthetőek a séták a környéken.

Az útra érdemes elegendő elemózsiával indulni – bolt, büfé vagy étterem ugyanis nincsenek a közelben, viszont a szurdok közelében található a korábban említett, szépen felújított Som-hegyi turistaház, aminek padjain kényelmesen elfogyaszthatjuk az uzsonnánkat.

 

A Dera-szurdok kicsiknek és nagyoknak is izgalmas úticél lehet egész évben, aki nem hiszi, járjon utána!