Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Aktív

Egy nap Tatán – kirándulási tippek családosoknak

  • Séra Zsanett
Ha tartalmas hétvégi kikapcsolódásra vágyunk, akkor mindenképpen érdemes Tata felé venni az irányt. A Komárom-Esztergom megyei település ugyanis minden korosztály számára tartogat izgalmas programokat, legyen az kalandos szabadulás a várbörtönből, kellemes séta egy gyönyörű parkban, városnéző vonatozás vagy csónakázás egy tündérrózsákkal borított tavon.
Ha tartalmas hétvégi kikapcsolódásra vágyunk, akkor mindenképpen érdemes Tata felé venni az irányt. A Komárom-Esztergom megyei település ugyanis minden korosztály számára tartogat izgalmas programokat, legyen az kalandos szabadulás a várbörtönből, kellemes séta egy gyönyörű parkban, városnéző vonatozás vagy csónakázás egy tündérrózsákkal borított tavon.

1. Tatai vár

Tata emblematikus épülete a vár, amely már hat évszázada magasodik az Öreg-tó partján. Viharos történelme során túlélt megszállást, ostromot és tűzvészt, valamint többször is gazdát és funkciót cserélt. Zsigmond király és Mátyás király nyaralókastélyként használta, a török megszállás idején erődként szolgált, majd hosszú évekig az Esterházy család tulajdonában állt, 1955 óta pedig a Kuny Domokos Múzeum állandó és időszakos kiállításainak ad otthont. De nemcsak az érdekesebbnél érdekesebb tárlatokban gyönyörködhetünk, ha ellátogatunk erre a történelmi helyszínre. A kalandvágyó családok próbára tehetik bátorságukat és ügyességüket egy nem mindennapi szabadulós játék keretében, ahol meghatározott idő alatt különböző rejtélyek megoldásával kell kijutni a várbörtönből. Időpontot foglalni a tatai Tourinform Iroda elérhetőségein lehet.

2. Fényes Tanösvény

A tatai Fényes Tanösvény egész évben ideális célpontként szolgál a családosoknak és az aktív pihenést kedvelőknek. A természetvédelmi területen egy 1350 méter hosszú cölöpsétányon, 18 állomáson keresztül fedezhetjük fel a láp egyedülálló állat- és növényvilágát, méghozzá interaktív módon. A Nagy-Égeresben lévő kilátótoronyból megcsodálhatjuk az előttünk elterülő láperdőt, a gyönyörű tündérrózsákkal borított tavon pedig csónakkal evezve, vagy egy függőhídon keresztül is átkelhetünk. Garantáltan maradandó élményekkel és rengeteg tudással gazdagodhatnak kicsik és nagyok egyaránt – a szabad levegőn, egy páratlan környezetben.

3. Angolkert

A Cseke-tavat körbeölelő Angolkert ideális helyszíne a családi kirándulásoknak. A természeti és épített kincsekben bővelkedő parkot az Esterházy család építette a XVIII. században, amely akkoriban Magyarország első angol típusú kertje volt. A francia kertektől eltérően, itt nem a szigorúan elrendezett formákra törekedtek, hanem csoportosan ültették a növényeket, ami egy sokkal természetesebb, vadregényes hangulatot kölcsönöz a helynek. A szintén az angol stílusra jellemző ruinák és grották – azaz műromok és műbarlangok – tökéletes helyszínei lehetnek egy remek bújócskázásnak a gyerekekkel. Az Esterházy Nyárilakban kiállításokkal várják a látogatókat, a mellette lévő Cellarius Kincsesházban pedig megvásárolhatjuk a környékbeli mesterek kézműves alkotásait és a helyi termelők finomságait. A Pálmaház ma rendezvénytérként funkcionál, és kedvelt esküvői helyszín a házasulandó párok körében.

4. Happy Train Kisvonat

A városnéző kisvonattal körbejárhatjuk Tata nevezetességeit, anélkül, hogy különösebben elfáradnánk, és mindeközben a gyerekek is jól szórakoznak, hiszen ki ne élvezne egy kis “csi-hu-huzást”! Ráadásul a 2 éves kor alatti gyerkőcök és a házi kedvencek ingyen utazhatnak rajta. Nagycsaládosoknak és baráti társaságoknak pedig egy 14 személyes, nyitott, elektromos kisbusz áll rendelkezésre, amely ugyanazt az útvonalat járja be, mint a kisvonat, változatlan jegyáron.

5. Kálvária-domb

A 166 méteres tengerszint feletti magasságával Tata legmagasabb pontjának számít a Kálvária-domb, ahonnan páratlan kilátás nyílik az Öreg-tóra és a városra. A domb tetején magasodik egy kis barokk stílusú kápolna, amit még Esterházy József építtetett az 1700-as évek közepén. Itt látható továbbá a 37 méter magas Fellner Jakab-kilátó, amelyre 175 lépcsőfok vezet fel. Ez nem kevés, de a fentről elénk táruló látvány minden fáradtságot megér! Érdekesség, hogy a kilátó korábban sörétöntödeként működött: az olvadt ólmot az építmény tetejéből csöpögtették a földszinten elhelyezett vizes vödörbe – így készültek az apró sörétek.