Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Aktív

A Lila-hegyi kilátó a Nyúli havason

  • Bóday Csilla
Zig Ziglar amerikai író mondta azt, hogy amit a cél elérésével kapunk, közel sem olyan fontos, mint amivé válunk, amíg azt elérjük. Győrújbarát és Nyúl község határában áll a felújított Lila-hegyi kilátó, ahonnan jó időben még a határon túlra is el lehet látni. A kilátóba vezető turistaút csodálatos természeti kincseket rejt – érdemes nekivágni!
Zig Ziglar amerikai író mondta azt, hogy amit a cél elérésével kapunk, közel sem olyan fontos, mint amivé válunk, amíg azt elérjük. Győrújbarát és Nyúl község határában áll a felújított Lila-hegyi kilátó, ahonnan jó időben még a határon túlra is el lehet látni. A kilátóba vezető turistaút csodálatos természeti kincseket rejt – érdemes nekivágni!

A kilátóhoz vezető út

A fővárostól nem egészen 130 kilométerre, autóval bő egy órányira található Győrújbarát. Győrtől csupán tíz, Pannonhalmától pedig 13 kilométerre fekszik. A faluba érve bárhova leparkolhatunk ingyenesen. Már csak fel kell kapni a túrabakancsot és a hátizsákot, hogy aztán meghódíthassuk a Sokorói csúcsokat. (A kilátó több oldalról megközelíthető: mivel a Sokorói-dombság legmagasabb pontján található, és két falu, Győrújbarát és Nyúl határán fekszik, mindkét faluból fel lehet jutni. Mi a piros turistaúttal jelölt útvonalat javasoljuk, amely a győrújbaráti gyerektábor elől indul.) Előbb betonúton, majd földúton vezet minket a piros jel. Amikor északi irányba fordulunk, rögtön elénk tárul a kilátó. Innentől érdemes nagyon figyelni a környezetünkre, ugyanis különleges természeti képződmények mellett visz az utunk. Láthatunk például úgynevezett löszményutakat, amelyek az esővíz eróziója folytán alakultak ki. Az egyes vízmosások helyén kivételes rovarszaporulat él, ami rendkívül vonzza az erdő madarait, így nem mindennapi növény- és állatvilágot fedezhetünk fel, ha nyitva tartjuk a szemünket. Találkozhatunk többek között a hazánkban védettséget élvező gyurgyalagokkal – ez a madárfaj egy évtizede az „év madara” elnevezést is elnyerte, s az országban errefelé élnek legnagyobb tömegben. A költözőmadár jellegzetes bugyborékoló hangot ad ki, és gyönyörű színes a tollazata. Láthatunk még fekete gólyát is, ha tavasszal túrázunk, és nem ritka a rétisas sem.

Belül beton, kívül fa

Felérve a kilátóhoz, egyből szemünkbe ötlik majd a 11,7 méter magas torony egyedi, modern faburkolata, karcsú formája. Indulhatunk is felfelé: hatvan lépcsőfokot megmászva juthatunk fel a tetőre. Félúton átmegyünk a régi beton tornyon keresztül, itt fölfelé és lefelé nézve is láthatóvá válnak az eredeti betongyűrűk. Fent egy széles, 12 szögű teraszt alakítottak ki, ahonnan meseszép körpanoráma tárul elénk, a Sokorói-dombsággal, a Bakony hegységgel, a Vértessel és a Gerecsével. Másik irányba fordulva a csallóközi síkságot és a Soproni-hegységet láthatjuk, de amennyiben igazán tiszta időt fogunk ki, akkor akár az Alpokaljáig is ellátni.

A kilátó története

A tengerszinthez mérten 313 méter magasan álló vasbeton építmény eredetileg geodéziai mérőtoronyként működött. 1977-ben építtették, de az utóbbi évtizedekben életveszélyessé vált az állapota, így használaton kívül került, emiatt pedig teljesen leamortizálódott, pedig a környék egyik leghasznosabb turisztikai látványossága lehetett volna. Ezt ismerte fel a Kisalföld Erdőgazdaság Zrt.: hogy felújítva a torony már nem csak mérőtoronyként, hanem kilátóként is fog tudni üzemelni. Ezért 2018-ban a faburkolatot kapott, majd egy év múlva a belső tereit is felújították. A kilátó hengerének belseje korábban össze volt firkálva, ezt letisztították, s megfelelő stílusú motívumokkal díszítették: egy művész a környékre jellemző flórát és faunát alapul véve festett műveket a falra. A teraszon panorámaképek sorával fogadják a turistákat, valamint térkép mutatja meg a belátható vidék főbb pontjait, nevezetességeit. Egyedi, 120 fokos szögben elhelyezett napelemes világítást is felszereltek a toronyra, ami naplemente után kapcsol be, így a kilátó szürkületben is pompás arcát mutatja.

Fedezd fel a környéket is!

A térség turisztikai látnivalóinak sora igen bő, érdemes összekötni a kilátóhoz tett kirándulást a pannonhalmi Lombkorona tanösvényen tett túrázással. Arra figyeljünk oda, hogy úgy tekintsük meg a táj környezeti szépségét, hogy mindeközben meghagyjuk az érintetlenségét is.