Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Aktív

4 könnyed túratipp, ha babával a hátadon indulnál útnak!

  • Szabó Sára
A gyakorlott utazók tudják, hogy akkor sem szükséges behúzni a kéziféket, ha baba érkezik a családba. A legkisebbeket rugalmas kendőbe, a nagyobbakat túra- vagy csatos hordozóba felkötve is magunkkal tudjuk vinni, hogy senki se maradjon ki a kalandokból! Mutatunk 4 könnyed útvonalat, amit babával (is) érdemes bejárni.
A gyakorlott utazók tudják, hogy akkor sem szükséges behúzni a kéziféket, ha baba érkezik a családba. A legkisebbeket rugalmas kendőbe, a nagyobbakat túra- vagy csatos hordozóba felkötve is magunkkal tudjuk vinni, hogy senki se maradjon ki a kalandokból! Mutatunk 4 könnyed útvonalat, amit babával (is) érdemes bejárni.

Andalgás a Kis-Balaton varázslatos szigetén, altató vöcsökszóban

Táv: 2 km
Idő: 1,5 óra

 

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park egyik csodás területén, a Kis-Balaton szívében találjuk a Kányavári-szigetet. Itt található egy különleges túraútvonal, a Búbos Vöcsök tanösvény, amelyet babával is kényelmesen bejárhatunk. A szigetet legkönnyebben Zalavár és Balatonmagyaród felől közelíthetjük meg, majd közvetlenül a tó mellett tehetjük le az autónkat. Különleges fahíd vezet át a szigetre, ahonnan a mintegy 2 kilométeres tanösvény kezdődik. Az útvonalat 1-1,5 óra alatt ráérősen bejárhatjuk, belekalkulálva a rövid megállókat a tanösvény 15 ismeretterjesztő állomásán. Ha marad még erőnk, és a bébit is elaltatta a vöcsökszó, sétáljunk tovább – immár a tó partján – a Madárvárta madárleshez, amely egy akácfa rönkökből épített kunyhócsoport. Meleg nyári napokon kellemesen hűvös van bent, és ha türelmesek vagyunk, még táplálkozó szürke gémeket is megpillanthatunk a kunyhók megfigyelőnyílásain keresztül. 

Panorámás körtúra a pécsi Misina-tetőn, pazar kilátással és játékos levezetővel

Táv: 6 km
Idő: 2 óra

 

A pécsi Misina-tetőn magasodik hazánk legmagasabb épülete, a Tv-torony – ezért is, de a térség varázslatos túraútvonalaiért is érdemes idelátogatni. Ha nem vagyunk nagy rajongói a kaptatóknak, de szeretjük a szép kilátást és a baba is velünk van, akkor tegyük le az autót a Misina TetőPontnál, innen induljunk a közepes hosszúságú körtúránkra. A sárga sáv turistajelzés nyugati irányba indulva elvezet a Rotary tanösvényre, amely gyakorlatilag megkerüli a Kis-Tubest és a Tubest, megkímélve a túrázót a komolyabb szintemelkedéstől. Az ösvényen szinte percről perce változik a növényzet, a kihelyezett táblákon pedig a fák önmagukról mesélnek. Az északi oldalon bükkfák, a keleti és nyugati oldalon tölgy- és elegyfák „szólnak hozzánk”. Visszatérve a Misina-tetőre érdemes felmenni a TV torony kilátójába, ahonnan páratlan körpanoráma nyílik, a Misina TetőPont Családi és Mozgástér játszóterein pedig jólesik levezetni. Ne bánkódjuk akkor sem, ha ránk sötétedett, a Misinaközpont épülete ugyanis rendkívül impozáns látványt nyújt kivilágítva is! 

Vadvirágos andalgás a Dunakanyar Strázsa-hegyi „világítótornyához”

Táv: 1,7 km
Idő: 1 óra

 

A Duna-Ipoly Nemzeti Park peremén áll a korábban katonai lőtérként funkcionáló terület része, a Strázsa-hegy. A hegy tetején magasodik a világítótoronyra emlékeztető Kis-Strázsa-hegyi kilátó, amely nemcsak kiváló fotótéma, hanem remek úti cél is egy könnyed sétaútnak. Ha a Kökörcsin-háztól, a Duna-Ipoly Nemzeti Park bemutató épületének parkolójából indulunk útnak, akkor egy kellemes sétát tehetünk a toronyhoz fel, majd vissza. A Gyilkos-tó mellett elhaladva (nyugalom, neve ellenére igazán jámbor a tavacska) kövessük a Strázsa-hegyi tanösvény jelzéseit. A védett növény- és állatvilággal táblák ismertetnek meg, utunkat először békakuruttyolás, különböző gyíkfajták surranása, tavasszal vadvirágok övezik. Miután kigyönyörködtük magunkat a kilátóból nyíló panorámában, a hegy északi oldalán ereszkedjünk vissza, amerre a felhagyott kőbányára nyíló kilátópontot is útba ejthetjük. Az út nemsokára belefut a felfele vezető ösvénybe, ahonnan visszatérhetünk a Kökörcsin-házhoz. 

Séta a magyar Jurassic Parkban, ahol minden lépéssel többezer évet „fiatalodhatunk”

Táv: 800 méter
Idő: 1 óra

 

Nógrád megyében valóságos időutazáson vehetünk részt, ráadásul a legkisebbeket sem kell otthon hagynunk. Az Ipolytarnóci Ősmaradványok természetvédelmi terület mintegy 17 millió éves, történelem előtti múltba repít vissza! A látogatóközpontban egy 800 méteres körút vár, ahol ősi cápafogakat, kövesedett fákat és ősállati lábnyomokat csodálhatunk meg, miközben minden egyes lépéssel 15 ezer évet „utazunk” a múltban. A magyar Jurassic Parkban izgalmas lombkorona sétányt is találunk, ahol madártávlatból szemlélhetjük az ősparkot. A Tuzson Lombkorona sétány 110 méteres hosszán megismerkedhetünk az erdő élővilágával, az érkező torony több szintjén pedig játékos feladványok is szórakoztatják a kirándulókat. Így összesen akár egy kilométert is sétálhatunk könnyed tempóban, komoly szintemelkedés nélkül, sőt, ha nagyobb gyerkőcök is vannak velünk, ők sem fognak unatkozni!